- Arrangøren er veldig fornøyd med studentene

Ca. 150 av studentene våre er frivillige under VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer. Axel Colin, Pauline Conrad og Wiebke Langenhan er blant disse.

Internasjonal student som frivillig på skistadion.

Wiebke Langenhan er en mange HINN-studenter som har jobbet som frivillig. Foto : Privat. 

Rundt 900 frivillige har de siste ukene bidratt under arrangementet, der ca. 150 av dem er studenter ved Høgskolen i Innlandet. Rundt 50 av disse igjen er internasjonale studenter.

20 år gamle Axel Colin fra Frankrike studerer til vanlig Sport Management i hjemlandet. Høstsemesteret 2021 tilbragte han i Lillehammer, og studenttilværelsen i Innlandet ga såpass mersmak at han ble værende et ekstra semester.

– Jeg er svært interessert i sport, så for meg var Lillehammer et godt valg. Dette er en historisk og olympisk by, og Norge som land er både vakkert og annerledes fra Frankrike, sier Axel.

Mannlig utvekslingsstudent ute i naturen.
Axel Colin fra Frankrike valgte Lillehammer da han skulle på utveksling. Foto : Privat. 

Han beskriver tiden fra han kom i august til nå som den beste erfaringen han har hatt. Starten av 2022 har han brukt på å forberede seg og nå jobbe som frivillig under VM i snøsport for parautøvere.

– Jeg har vært med på å rekruttere andre frivillige og organisere skiftene deres, i tillegg har jeg gjort mye knyttet til logistikk, blant annet med strøm, kabler og reklameplakater. Jeg har også geleidet en av VM-vinnerne til dopingkontroll, fraktet gjenstander med snøscooter og observert mye jeg vil få bruk for senere, sier Axel.

Fra Tyskland til Lillehammer

Wiebke Langenhan er fra Zella-Mehlis i Tyskland og studerer internasjonal turisme i Wernigerode. For å få en dobbel bachelorgrad må hun gjennomføre to semestre i utlandet, noe som bragte henne til Lillehammer. 

– Jeg har alltid hatt et ønske om å reise til Norge og har hørt så mange gode historier om å være internasjonal student i Lillehammer. Jeg kom med ferje til Kristiansand i august i fjor, og startet med en liten roadtrip sørvest i Norge før turen gikk nordover, forklarer Wiebke.

Hun beskriver tilværelsen som internasjonal student som svært positiv, da hun har fått mange nye venner fra Norge og andre land.

– Det jeg virkelig elsker med studentlivet her er at du møter mange nye mennesker gjennom felles interesser og hobbyer, som for eksempel ski eller klatring. Vi gjør mange aktiviteter sammen på fritiden, og blir dermed kjent med både kulturen, språket og ikke minst menneskene, sier Wiebke.

Jente med mobil.
Wiebke har blant annet jobbet med sosiale medier under VM. Foto : Privat. 

Som Wiebke studerer Pauline Conrad internasjonal turisme i Wernigerode. 22-åringen er inne i sitt andre semester på Lillehammer.

– Jeg ble kjent med mange under fadderuka, som var en fin erfaring og noe helt annerledes enn det jeg var vant med. I tillegg til det faglige har jeg fått muligheten til å reise litt rundt. Å se Nordlyset i Lofoten var et høydepunkt som ga meg økt motivasjon til å se mer av Norge i fremtiden, sier Pauline.

I høst var Pauline også frivillig under EM i curling og World Cup på Lillehammer, noe hun beskriver som fantastiske erfaringer. Under VM i snøsport for parautøvere hjelper hun til på arrangementskontoret, der hun registrerer utøvere og folk i støtteapparatet slik at de får akkreditering. I tillegg er hun involvert i arbeidet med smittevern og prosedyrer rundt karantene og testing.

Pauline Conrad med curlingspillere.
Pauline jobbet også som frivillig under EM i curling på Lillehammer. Foto : Privat. 

– Jeg svarer også på spørsmål fra lagene og hjelper til med å løse problemer som oppstår underveis. For eksempel bisto jeg et tysk tv-team i arbeidet med å finne og intervjue en tysk utøver, forklarer Pauline.

Jobber med sosiale medier

Under VM i snøsport for parautøvere jobber Wiebke i teamet som har ansvaret for sosiale medier. Hun poster live-resultater og kommuniserer med deltagerne, samt at hun jobber tett med den profesjonelle pressen.

– Jeg elsker å være med i teamet som jobber med sosiale medier, da vi får jobbe kreativt med innhold, samt bevege oss litt utenfor komfortsonen ved å intervjue utøverne. Det er en flott erfaring for meg å få bidra under dette mesterskapet.

Student i målområdet.
Wiebke har jobbet tett på utøverne under mesterskapet. Foto : Privat. 

Fordyper seg i frivillighet

Axel, Wiebke og Pauline tar alle emnet Volunteerism at events ved HINN. Emnet på fem studiepoeng består av forelesninger på senhøsten, og arbeidskrav som inkluderer obligatorisk praksis på fem dager under VM i snøsport.

– Det er drøyt 30 internasjonale studenter og ca. fem norske studenter som tar dette emnet, som ble etablert nettopp for å gi studentene muligheten til å lære mer om frivillighet både i teori og i praksis, sier emneansvarlig Svein Erik Nordhagen.

På emnet lærer studentene om hva frivillighet er, frivillighetenes rolle i Norge og i andre deler av verden. Motivasjon for frivillighet og ledelse av frivillige er andre sentrale tema.

– På sikt ønsker jeg å jobbe med å organisere større idrettsarrangement. Å arbeide og organisere frivillige er en stor og essensiell del av å jobbe med arrangementer, så jeg tar emnet for å lære mer om hvordan det fungerer, sier Axel.

– Jeg har jobbet som frivillig siden jeg var et barn og alltid likt det. Hjemme i Tyskland er jeg blant annet medlem i den lokale fjellredningstjenesten. Min mening er at frivillighet er kjempeviktig, både for den enkelte med tanke på erfaring, men også får samfunnet. Ved å være frivillig viser du respekt og interesse i lokalsamfunnet og menneskene rundt deg. VM i snøsport for parautøvere ville vært umulig å arrangere uten de frivillige, sier Wiebke.

– Arrangørene er veldig fornøyd med jobben studentene gjør og studentene får relevant erfaring, så dette er definitivt noe vi vil gjøre mer av.  Emnet vil bli videreført, men da med et annet arrangement hvor studentene kan ha praksis, som for eksempel Birken eller World Cup, sier Nordhagen.

Langrennsutøver i aksjon i skogen.
Lillehammer har i januar vært vertskap for VM i snøsport for parautøvere. Foto : Privat. 

Wiebke skal på sikt fullføre graden sin i Tyskland og så gå videre på master, der hun også er åpen for nye utvekslingsopphold før arbeidslivet venter. Da ønsker hun først og fremst å jobbe med omdømmebygging/styring på nett. Axel Colin har et mål om å jobbe med større idrettsarrangement i ulike roller.

– Jeg ønsker å være ansvarlig for det organisatoriske rundt store sportsbegivenheter. Det ideelle ville vært innen fotball med VM eller Champions League. Jeg ønsker å møte og jobbe med mennesker fra hele verden, så derfor er jeg veldig glad for at jeg får praktisert engelsk her, avslutter Axel.

– Er det en ting jeg har lært, er det at fremtidsplanene fort endrer seg og at man ikke ender opp der man hadde tenkt. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle studere turisme, men nå er jeg veldig fornøyd med hvor jeg er. Nå er planen å ta master og at et kommende internship vil kunne styre meg i riktig retning, avslutter Pauline.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 21. jan. 2022 08:55 - Sist endret 31. jan. 2023 13:41