Tidligere HINN-student bak storsatsing

Netflix har i samarbeid med vår tidligere student May Odeh lansert en samling av palestinske filmer for et globalt publikum.

Portrettfoto av May Odeh.

May Odeh studerte hos oss tilbake i 2009. Foto: Privat. 

Odeh er en palestinsk filmskaper som studerte tv- og dokumentarregi hos oss tilbake i 2009 ved studiested Lillehammer. Siden har hun stått bak en rekke filmer, og flere av disse er inkludert i samlingen som hun og Netflix har samarbeidet om å få på plass. 

– Jeg er glad og fornøyd med at samlingen nå er tilgjengelig hos Netflix. Det viktigste for meg har vært at palestinsk kultur på denne måten når ut til flere, slik at vårt narrativ kommer tydelig frem. Det som var attraktivt med denne rollen i samarbeid med Netflix var at jeg fikk muligheten til å hjelpe andre filmskapere med å nå deres drømmer, ved at filmene fikk et større publikum, sier Odeh.

Under kategorien «Palestinske historier» viser Netflix historier fra de aller beste filmskaperne fra den arabiske verden. Totalt 32 filmer og dokumentarer er publisert for seere verden rundt, blant dem er filmen «The Crossing» som Odeh har laget. Den handler kort fortalt om tre palestinske søsken som besøker bestefaren sin på den andre siden av muren. 

Odeh, som har vært involvert i en rekke produksjoner som blant annet produsent, regissør og produksjonsleder, mener denne samlingen er med på å skape et mer balansert bilde av Midtøsten.

– Det er behov for nyanser, og denne samlingen gir folk et viktig innblikk i palestinsk kultur og historie som de kanskje ikke vet så mye om. At dette kommer på dagsordenen er viktig, og kanskje vil det gi enkelte en litt annen oppfatning av palestinere. Dette er informative og menneskelige historier som jeg er glad for at vil nå ut til flere, sier Odeh.

Samling bestående av 32 filmer og dokumentarer

Odeh ser på filmene som et nyttig supplement til nyhetsreportasjer om Palestina og Midtøsten. Samlingen består av flere sjangre og ulike fortellerformer, og viser bredden i erfaringene og livene til palestinere gjennom autentiske og kreative produksjoner.

– Vi ønsker med denne samlingen å formidle disse nydelige historiene til et globalt publikum. Selv om disse autentiske historiene er utpreget arabiske, er tematikken av en slik natur at seere over hele verden vil ha glede av det. Det er den sanne skjønnheten med historiefortelling, sier regissør i Netflix, Nuha El Tayeb, i en pressemelding.

Flyttet alene til Lillehammer

Odeh hadde en bachelorgrad innen mediefag, men fant ut at hun ville spesialisere seg mot film, og da først og fremst dokumentar. Hun kom inn og fikk stipend til å studere ved George Washington University, men planen røk siden hun ikke fikk visum i USA. Det var med andre ord litt tilfeldig at hun havnet på Lillehammer, siden hun fikk både stipend og visum til Norge.

- For å være helt ærlig så visste jeg ikke mye om Norge før jeg flyttet hit helt alene. Jeg følte før studietiden på Lillehammer at radio og tv la noen begrensninger på måten jeg ønsket å uttrykke meg, og at jeg ville formidle meg bedre og sterkere gjennom film som medium. Jeg angrer absolutt ikke på valget mitt om å flytte til Lillehammer for å studere, sier Odeh.

Fortsatt har hun god kontakt med sine medstudenter fra tiden på Lillehammer, samt Turid Thomassen ved TV-skolen som sørget for at hun fant seg godt til rette.

– May var en flittig student som brukte mye tid på å lære så mye som mulig, både norsk og TV-faglig. Hun brukte mye tid på å bygge nettverk, og var helt klar på at hun skulle tilbake til Palestina for å bruke utdannelsen sin slik at hun kunne fortelle historier, sier Thomassen.  

– Jeg har mange gode minner fra tiden i Norge, og føler på mange måter at jeg fant meg selv igjen på Lillehammer, langt unna mitt eget hjemsted. Jeg ble inspirert og fant ut hva jeg ville bruke tiden min på i yrkeslivet, sier Odeh.

Thomassen har latt seg imponere av Odehs karriere etter fullførte studier, og viser til at hun har et nettverk som strekker seg over landegrenser, samtidig som hun både er læringsvillig og åpen for å dele det hun kan med andre. Hun mener nåværende studenter på TV-skolen har mye å lære av henne.

– Det er ingenting som går av seg selv. Det krever innsats, det handler om å bidra, mengdetrening, lese pensum og å se andre enn seg selv. May hadde respekt for menneskene rundt seg, og våget å gå sine egne veier når det var behov for det. Alle har ikke bakgrunnen til May. Hun er palestiner, vokst opp med en konflikt som ennå ikke er løst, men det er tydelig at hun vil noe med filmene sine, sier Thomassen.

– Som TV-student vil jeg råde deg til å følge din lidenskap til siste slutt. Det er ensomt noen ganger, og på veien er det naturlig med mange nedturer der man kan føle seg litt energiløs, men for meg har den indre motivasjonen gitt meg styrken til å stå i det også i krevende situasjoner, sier Odeh. 

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 23. nov. 2021 08:43 - Sist endret 23. nov. 2021 08:47