Derfor valgte Oda og Marcus sykepleie i Elverum

Bachelor i sykepleie ved HINN var førstevalget for de to studentene som utdanner seg til et allsidig yrke med mange muligheter.

Sykepleiestudentene Oda og Marcus.

Oda Solberg og Marcus Nybakken studerer sykepleie i Elverum. Foto : Høgskolen i Innlandet. 

Foto: HINN

Det er mange grunner til å velge en sykepleierutdanning ved HINNs studiested i Elverum. Marcus Nybakken og Oda Solberg er ca. halvveis i studieløpet på bachelor i sykepleie, og trekker frem fem hovedgrunner til at de trives så godt med studenttilværelsen i nettopp Elverum.

Tett og inkluderende miljø

Ca. 2360 studenter holder til på studiested Elverum. Det er totalt 40 studier, samtlige innen helse- og idrettsfag. Nybakken mener relativt små kull og kort avstand på campus mellom de ulike studiene, i kombinasjon med et godt og nært fagmiljø gir gode rammebetingelser for studenter som han selv.

– Vi lærer av hverandre, både av de andre kullene på sykepleie, men også andre relevante studier. Selv er jeg med i mentorgruppe som veileder førsteårsstudenter. Vi er tett på fagmiljøet, og siden studiestedet er såpass kompakt ligger forholdene godt til rette for et godt samarbeid med foreleserne, sier Nybakken.

Solberg sier hun som sykepleiestudent har god tilgang til fagmiljøet også utenfor forelesningssalen.

– Foreleserne er genuint opptatt av studentene og behovene våre. De er frempå, ønsker deg det beste og er ikke her for sin egen del, men for oss studenter. De forklarer og svarer ut spørsmålene våre til alle tider, og spesielt under pandemien var dette utrolig viktig for meg, sier Solberg.  

To sykepleiestudenter som jobber på en dukke.
Marcus og Oda har som studenter tilgang til høgskolens øvingsavdeling. Foto : HINN. 

Gode fasiliteter

23-åringen er andreårsstudent på bachelor i sykepleie. Hun liker å jobbe med og rundt mennesker, og utsiktene om en variert arbeidshverdag fikk henne til å søke sykepleie. På Elverum har hun tilgang til moderne utstyr og lokaler som sikrer henne et høyt faglig utbytte. Studentene er ukentlig i øvingsavdelingen, der de gjennomfører simuleringer og praktiske øvelser med høyteknologiske dukker, der de blant annet kan utføre målinger av blodtrykk for å sikre realistisk ferdighetstrening.   

Nybakken, som er utdannet helsefagarbeider, tar studiet i mer voksen alder. 46-åringen har de siste femten årene jobbet innen rusfeltet. Han tar bachelor i sykepleie for å sikre seg fast jobb etter fullførte studier, samt for å få faglig tyngde og kunnskap å støtte seg på i møte med fremtidige kolleger og andre yrkesgrupper.

– Her i Elverum har vi tilgang til høgskolens moderne øvingsavdeling, der vi lærer kunnskapsbaserte sykepleieferdigheter som forbereder oss på møte med pasienter og pårørende i praksis, sier Nybakken.

– I tillegg til øvingsavdelingen har vi tilgang til et bibliotek med en egen avdeling med anatomi-relatert utstyr. Personlig har den vært til stor hjelp i forkant av eksamen, sier Solberg.

Tett kontakt med næringslivet

Som studenter på sykepleie er Solberg og Nybakken sikret minst 50 uker med varierte praksisstudier i spesialisthelsetjeneste og kommunehelsetjeneste. Høgskolen i Innlandet har samarbeidsavtaler med en rekke kommuner i Innlandet.

– Dette sikrer oss god og relevant praksis ved nærliggende sykehus eller i hjemmesykepleien. Det er også muligheter for å ha praksis opp mot psykiatrien, sier Nybakken.

Solberg har nettopp fullført sin andre praksisperiode, denne gang ved et sykehjem i Hamar. Tidligere har hun hatt praksis på medisinsk avdeling ved Elverum sykehus.

– For meg er praksisen det aller beste med studiet. Det er noe helt annet å se og jobbe sammen med pasienter med sykdommer enn å lese om det i en bok. I praksisperiodene får vi brukt det vi lærer, og blir i stand til å skjønne hvordan ting henger sammen, sier Solberg.

To smilende sykepleiestudenter som jobber på en dukke.
Marcus og Oda får blant annet jobbet med høyteknologiske dukker i studieløpet. Foto : HINN. 

Mange valgmuligheter i og etter fullført studieløp

Både underveis i studieløpet og etter fullført grad har Nybakken og Solberg muligheten til å tilpasse studieløpet slik de selv ønsker. De kan sende inn ønsker om hvor de vil ha praksis, og deler av praksisstudiet kan gjennomføres i utlandet som et utvekslingsopphold. I mars skal de begge til Namibia.

– Det blir lærerikt for oss å møte et system og et samfunn som opererer på en helt annen måte enn i Norge. Personlig har jeg mye å lære rundt hva som er mulig å gjøre med mindre ressurser enn vi har, sier Nybakken.

– Jeg gleder meg til å oppleve noe helt annet. I Norge får vi det meste servert på et sølvfat, mens de fleste i Namibia ikke har strøm eller vann. Jeg skal jobbe med et folkehelseprosjekt på et barnehjem. Det blir mange inntrykk å ta innover seg, og jeg håper å lære mye om meg selv og bli tryggere i rollen som sykepleier, sier Solberg.

Etter fullført grad er det også en rekke muligheter for de to, både i arbeidslivet og videre studier.  Nybakken er åpen for begge deler, og snuser på muligheten for videreutdanning innen rus, avhengighet og psykiske lidelser eller psykisk helsearbeid, mens Solberg på sikt ønsker å jobb og etter hvert videreutdanne seg til jordmor.  

– Vi kan videreutdanne oss innen eldreomsorg, kreftsykepleie, operasjonssykepleie og rus- og psykiatri for å nevne noe, sier Nybakken.

Gode jobbutsikter

Oda og Marcus vil etter planen fullføre graden våren 2024, og som autoriserte sykepleiere vil de være kompetente til å jobbe i alle felt av helsetjenesten.  En beregning fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse viser at det på kort og lang sikt er et stort behov for sykepleiere i Norge. En fersk framskriving av etterspørsel og tilbud av arbeidskraft viser at det vil mangle 20 000 sykepleiere i 2040 i Norge. Men også internasjonalt er det muligheter.

– På sikt kan det være aktuelt å jobbe ved for eksempel sjømannskirken i Bangkok, prosjektbasert på Filippinene eller arbeid knyttet til forulykkede nordmenn i utlandet, sier Nybakken.

Solberg ønsker å jobbe noen år før hun trolig vil ta videreutdanning på deltid for å bli jordmor. Hun sier mange av sykepleiestudentene på Elverum får seg jobb der de har vært i praksis.

– Som sykepleier blir jeg aldri faglig utlært, og jeg gleder meg til å lære og utvikle meg videre faglig. Å tilegne seg ny kunnskap tenner en gnist i meg, og innen sykepleien er det stadig nye ting å lære, sier Solberg.  

Nyttige lenker

Sykepleiestudier ved HINN

Emneord: Sykepleie* Av Håkon Boye Bergum
Publisert 25. nov. 2022 12:29 - Sist endret 12. des. 2023 13:37