Dette bør du tenke på før du velger studium

Studievalget kan tidvis føles kaotisk og overveldende. Hvordan skal du kunne klare å komme frem til riktig valg av utdanning? Her får du noen tips som kan hjelpe deg på veien.

En sirkel med tips til studievalget.

Kaos av studier? Tenk igjennom: Hvem er du? Hva liker du? Hvilken arbeidshverdag ønsker du?  Vi trenger alle yrker.

1. Hva er dine interesser?

Det du liker best, gjør du best! Velg en studieretning du interesserer deg for. Hvilke fag liker du best? Det er lettere å gjennomføre krevende studier og få gode resultater dersom du studerer du virkelig brenner for.

Bli bedre kjent med vårt studietilbud her. 

2. Ta hensyn til personligheten din

Trives du i store folkemengder eller i mindre grupper? Er du utadvendt, eller litt mer beskjeden? Vil du jobbe turnus, ha nattevakter, skiftarbeid, eller ønsker du å jobbe på dagtid? Vi har ulike behov og ønsker, og dette bør du ta hensyn til når du velger studium.

3. Tenk igjennom dine egenskaper og ferdigheter

Hva har du virkelig talent for? Er du en teoretiker eller mer praktisk anlagt? Har du riktige fag og karakterer til å komme inn på studiet? Ønsker du en kort eller en lengre utdanning? Søk opp aktuelle studier og les hva som står om kunnskapsmål og studielengde.

4. Skaff informasjon

Før søknadsfristen bør du gjøre et godt forarbeid ved å finne mest mulig relevant informasjon om utdanninger og yrker du vurderer å søke på. Snakk med venner, familie og benytt nettverket ditt aktivt. En ide kan også være å ta kontakt direkte med utdanningsinstitusjoner eller arbeidsgivere du kunne tenke deg å jobbe for i fremtiden. Tørr å spørre andre som tar den utdanningen du er interessert i eller jobbet i det yrket du er nysgjerrig på. Du kan for eksempel spørre om studievei, arbeidsoppgaver, arbeidstid og arbeidsmiljø. Ved HINN kan du for eksempel ta kontakt med en av våre studentambassadører eller studieveiledere.

5. Sjekk jobbmuligheter

Arbeidsmarkedet og behovet for ulike typer av arbeidskraft varierer, og korona-pandemien har også hatt en stor innflytelse på behovet for kompetanse i enkelte bransjer. Det er med andre ord vanskelig å spå hvilke yrkesbehov det vil være når du er ferdig utdannet, men ved å sjekke jobbmulighetene nå får du et inntrykk av behovet for øyeblikket. Generelt så kan man si at om du velger en utdanning innen helse- og omsorg eller læreryrket, har du gode muligheter til å få en relevant jobb i fremtiden.

6. Velg et studiested som passer deg

Trives du best i mindre miljøer og med tettere oppfølging av faglærere, eller liker du å ha friheten og selvstendigheten som følger med storbylivet? Ved HINN kan du velge mellom seks studiesteder med ulike karakteristikker og studier. Et tips er å lese seg opp på fasilitetene studiestedene har, hvordan studiemiljøet er og hvilke fritidsaktiviteter du kan benytte deg av. Velg det som passer deg best.

7. Vil du studere i utlandet?

Ønsker du internasjonal erfaring i studieløpet og kanskje jobb i utlandet etter fullførte studier? Da kan det være lurt å ta deler av utdanningen i utlandet. Mange studier i Norge har utvekslingsavtaler inkludert i studiet, noe som kan være gunstig å benytte seg av. Les studieomtalene på nett og kontakt eventuelt Internasjonalt kontor for å kunne legge en plan.

8. Vurder muligheter for videreutdanning

Arbeidsmarkedet er i stadig utvikling, og det blir vanligere å ta videreutdanning. Mange studier tilbyr fleksible løsninger slik at du kan få faglig påfyll. Sjekk hvilke videreutdanninger og karrieremuligheter som finnes innenfor studieretninger du vurderer.

9. Det er ditt valg

Lytt til rådene du får, men husk at valget er ditt! Kjenn etter hva som føles riktig for deg, og ikke la deg påvirke av hva andre ønsker at du skal gjøre.

10. Husk søknadsfristen!

Søknadsfristen for studier ved norske høgskoler og universiteter er 20. april. Du søker via Samordna opptak eller vårt lokale opptak, og setter opp en prioritert rekkefølge.

Hvordan velge utdanning? Her får du enda flere råd til utdanningsvalget ditt. 

Last ned PDF av hjelpesirkelen her. 

Av Karen-Ingrid Fryjordet
Publisert 1. feb. 2022 08:44 - Sist endret 1. feb. 2022 15:32