Bjørnsonforedraget 2022: Niviaq Korneliussen

Forfatteren Niviaq Korneliussen (1990) er årets vinner av Bjørnsonprisen og ble allerede etter debuten utropt til Grønlands nye litterære stjerne.

Logo Norsk litteraturfestival

Om Niviaq Korneliussen

Niviaq Korneliussen (Foto: Norsk litteraturfestival)
Niviaq Korneliussen (Foto: Norsk litteraturfestival)

Niviaq Korneliussen debuterte som forfatter med romanen Homo Sapienne, i 2014 (på norsk i 2019, oversatt av Kim Leine). Boken ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Politikens Litteraturpris og ble solgt til utgivelse i 12 land. For sin andre roman, Blomsterdalen, i 2020 (på norsk i 2021, oversatt av Kyrre Andreassen) ble hun tildelt Nordisk råds litteraturpris 2021, som den første fra Grønland. Boka er et skarpt, men også humoristisk, oppgjør med den høye selvmordsraten på Grønland. Korneliussen benyttet sin takketale etter tildelingen av Nordisk Råds litteraturpris til å anklage samfunnets ansvarlige politikere og embetsmenn for å gjøre altfor lite for å bekjempe problemet.

Om Bjørnsonforedraget

Bjørnsonforedraget skal komme fra en talerstol for fremragende forfattere, med engasjement i samfunnsspørsmål, nasjonalt og internasjonalt. Problemstillinger knyttet til kamp for ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokrati er særlig relevante. 

Arrangementet ble gjennomført for første gang 31. mai 2007 som en del av Norsk litteraturfestival - Sigrid Undset dagene.

Foredraget skal være en del av de samfunnsmessige formidlingsoppgavene til høgskolen og holdes denne gang i Lillehammer kino Lillehammer i sentrum av byen. 

Bjørnsonforelesningen er et samarbeid mellom  Norsk litteraturfestival, Nansenskolen Lillehammer museum, Høgskolen i Innlandet, Nansenskolen, Lillehammer UNESCO-litteraturby og Innlandet fylke.

Strømming

Foredraget strømmes på YouTube - lenke til strømmen her!

Bjørnsonsamtalen, Verdensteatret kl. 18.00

Samme kveld finner Bjørnsonsamtalen sted. Møt årets Bjørnsonprisvinner Niviaq Korneliussen i samtale med kritiker og forfatter Kaja Schjerven Mollerin om skjønnlitteraturens rolle i samfunnsdebatten.

Hvilke muligheter har den til å sette problemer under debatt i Norden i vår tid? Korneliussen skriver om unge menneskers livserfaringer på Grønland i dag.

Om å vokse opp under røffe forhold i mer eller mindre traumatiserte familier.  Forholdet til Danmark er sammensatt og representerer både frihet og undertrykkelse. På den ene siden de unge grønlendernes lengsel etter å reise ut, frigjøre seg fra betingelsene de har vokst opp i og få nye muligheter. På den andre siden opplevelse av å komme til et sted hvor eget opphav defineres som annerledes og mindreverdig. Grønland har en av verdens høyeste selvmordsrater og dette er et sterkt tema forfatterskapet og særlig Korneliussens siste bok. Hvordan kan samfunnet ta vare på ungdommen og de unge redde seg selv? På hvilke måter kan litteraturen bidra til endring?

Nyttige lenker

Emneord: Litteraturfestivalen
Publisert 20. mai 2022 10:04 - Sist endret 21. des. 2023 12:23