Litteraturscena: Søkelys på pamfletten

Hvilke virkemidler tyr pampfletten til i dag, og hvilke historier forteller de?

Banner Litteraturscena Hamar

Søkelys på pamfletten

Hvordan skape engasjement for økonomien og verdigheten til mennesker som faller utenfor arbeidslivet, som jobber deltid, eller som jobber når andre sover? Har romanen utspilt sin rolle som det Jean Paul Sartre kalte «littérature engagée», mens pamfletten har tatt over? Og hva kjennetegner dagens pamfletter med sosialt engasjement? Trengs den personlige historia for å bryte gjennom lydmuren og få oppmerksomhet i media? Eller kan systemkritikk i seg selv engasjere?
På Manifest forlag gir de hvert år ut flere debattbøker eller pamfletter, og de har etter hvert opparbeidet seg erfaringer med hvilke formler og former som må til for å engasjere en bredere offentlighet. Til Litteraturscena kommer Ellen Engelstad, forlagsredaktør i Manifest, og to pamflettforfattere, lege og forsker Ebba Wergeland og sosiolog Ingrid Wegeland, for å diskutere egne bøker, men også formålet med og påvirkningskraften til debattbøker og pamfletter generelt.

Hvilke virkemidler tyr pamflettene til i dag, og hvilke historier forteller de? Hva slags litteratur må til for å engasjere? Lykkes man med å påvirke?

Panelet

Ellen Engelstad er utdannet litteraturviter og har jobbet for Klassekampen og Dagens Næringsliv. Siden 2014 har hun jobbet i Manifest Tankesmie, først som redaktør i Manifest Tidsskrift og fra i fjor som redaktør i forlaget. I 2021 gav hun ut pamfletten Deltidspamflett: Det er vår tur nå om kvinner som jobber deltid, og om deltidsbruken i helse- og omsorgsyrkene.

Ebba Wergeland er spesialist i arbeidsmedisin. Hun har vært en aktiv samfunnsdebattant som har formidlet om arbeidsmiljø, sykefravær og vernearbeid i avisspalter og som medforfatter på bøker. I 2019 gav hun ut pamfletten Med fare for liv og helse som tar for seg hvordan arbeidstid påvirker folks liv, helse og evne til å gjøre jobben på en trygg og sikker måte.

Ingrid Wergeland er sosiolog og kommunikasjonssjef for Forlaget Manifest og Manifest Tankesmie. Hun har gitt ut pamfletter som tar for seg arbeidsmiljøloven, deltidsarbeid og fordeler med kortere arbeidsdager. Den siste pamfletten hun gav ut, var Styrk arbeidsmiljø i 2016, med tegneserien «Baklengs inn i framtida», om arbeidsmiljølovens historie, av Espen S. Titland som bonusspor.

Ordstyrer: Kristian Lødemel Sandberg

Arrangementet er gratis.

Arrangør

Litteraturscena er et samarbeid mellom Hamar bibliotek og Høgskolen i Innlandet.
Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

Dette arrangementet inngår i en serie arrangementer med tematikken «Pengene eller livet»

Publisert 25. apr. 2022 12:19 - Sist endret 20. des. 2023 14:13