English version of this page

Immaterielle rettigheter (IPR)

Høgskolen i Innlandets politikk for immaterielle rettigheter for undervisning, forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid.

Politikk for håndtering av immaterielle rettigheter (IPR) ved Høgskolen i Innlandet 

Godkjent av høgskolestyret 13.11.2019. 

§ 1 Formål m.v.

HINNs formål er undervisning, forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid. HINN skal finansiere, frembringe og formidle forskningsbasert og faglig basert kunnskap til studenter, bedrifter og det offentlige. 

Reglementet er overordnet og styrende for de kasuistiske IPR-dokumenter som forutsettes utarbeidet og ajourført av HINNs administrasjon, i dialog med høgskolens faglige interesseorganisasjoner. Ved evt. motstrid mellom reglementet og IPR-dokumentene, går reglementet foran.

Reglementet medfører ingen monopolisering av den faglige, intellektuelle, kunstneriske og vitenskapelige kunnskap som HINN bekoster frembragt og formidlet. Reglementet bygger tvert imot på at denne kunnskapen er fri og skal komme allmennheten til gode. 

HINN skal praktisere anerkjente prinsipper for akademisk frihet, ytringsfrihet, open access, kreditering, forskningsetikk og arbeidstakeres rettigheter. 

§ 2 Råderett

Med mindre annet avtales skriftlig i det enkelte tilfelle

  • tilstås HINN den råderett over åndsverk mv. som er nødvendig og rimelig for at arbeids- og oppdragsavtalene skal nå sitt formål og/eller for høgskolens normale virksomhet;
  • anses HINNs råderett fullt ut kompensert av den lønn/det honorar som HINN betaler høgskolens arbeids- og oppdragstakere
  • beholder HINNs arbeids- og oppdragstakere all øvrig opphavsrett mv., herunder alle ideelle rettigheter iht åndsverkloven
  • tilstås HINN ingen råderett over 
  1. vitenskapelige og faglitterære verk, herunder avhandlinger, artikler og lærebøker
  2. kunstnerisk utviklingsarbeid 
  3. undervisningsmateriell som utarbeides utelukkende for bruk i egen undervisning 
  4. forelesninger, muntlige som skriftlige

Opptak av forelesninger og annen undervisning, samt videre bruk av disse, reguleres særskilt. 

For arbeidstakeroppfinnelser gjelder arbeidstakeroppfinnelsesloven.

§ 3 Subjekter som omfattes

Reglementet gjelder for alle arbeids- og oppdragstakere ved HINN, herunder midlertidige ansatte og deltidsansatte.  

Gjesteforskere, gjesteforelesere, stipendiater og studenter omfattes når og så langt de utfører arbeid eller oppdrag for HINN. 

§ 4 Rettigheter som omfattes

Den råderett som HINN tilstås, er teknologinøytral. 

Råderetten omfatter både åndsverk og frembringelser som nevnt i åndsverklovens naborettslige kapittel; kataloger og databaser, fotografiske bilder, lyd- og filmopptak mv.    

For arbeidstakeroppfinnelser gjelder arbeidstakeroppfinnelsesloven.

Bærende medier og innsamlet materiale som bekostes av HINN, eies av høgskolen. 

§ 5 Lojalitetsplikt mv. 

HINNs utøvelse av råderetten skal hensynta arbeids- og oppdragstakernes faglige og kunstneriske integritet samt gjeldende regler for personvern.   

Med mindre annet avtales i det enkelte tilfelle, skal HINNs arbeids- og oppdragstakere 

  • hvor det fremstår som naturlig, kreditere HINN og høgskolens ansatte for finansiell og/eller faglig bistand
  • ikke utnytte sine rettigheter til verk mv. som frembringes for HINN, på måter som er i konkurranse med den virksomhet som høgskolen utøver, eller som på andre måter er i strid med HINNs interesser. Dette gjelder også ved utøvelse av bierverv. 

§ 6 Prosjekteierskap mv

HINN kan som arbeids- og oppdragsgiver utøve alminnelig instruksjons- og organisasjonsmyndighet overfor høgskolens arbeids- og oppdragstakere, herunder for å organisere undervisning, forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid.

Sist endret 27. mai 2022 14:11