English version of this page

Publiser med åpen tilgang

Åpen tilgang, eller Open Access, er åpen og gratis tilgang til vitenskapelige forskningsresultater på internett. HINNs prinsipper sier at resultater av forskning skal gjøres åpent tilgjengelige der dette er mulig. Publiseringsavtaler og publiseringsfondet bidrar til å oppnå dette.

Hvordan publisere med åpen tilgang?

HINN ønsker å legge til rette for at ansatte publiserer sine forskningsresultater åpent. Det finnes fire hovedkategorier åpen publisering: gull, grønn, hybrid og diamant:

Publiseringsfond og gull åpen tilgang

Gull åpen tilgang betyr å publisere i vitenskapelige artikler i tidsskrifter med ren åpen tilgang. Godkjente tidsskrift med ren åpen tilgang er indeksert i DOAJ. Eller at man publiserer en bok med åpen tilgang til hele boka. Ofte må man betale en publiseringsavgift (article processing charge) til forlaget for publisere. Du kan søke om finansiell støtte fra HINNs publiseringsfond for å betale publiseringsavgiften.

Egenarkivering og grønn åpen tilgang

Grønn åpen tilgang betyr å gjøre forskningsresultatene tilgjengelige i et åpent vitenarkiv. Det er vanlig at man arkiverer den aksepterte manusversjonen av artikkelen (author's accepted manuscript). HINNs publiseringspolicy sier at alle forskningsartikler skal arkiveres i høgskolen digitale arkiv Brage.

Publiseringsavtaler og hybrid åpen tilgang

Hvis man betaler en publiseringsavgift for at en enkeltartikkel skal ha åpen tilgang i et lukket abonnements-tidsskrift hvor de andre artiklene ikke er åpent tilgjengelige så kalles dette hybrid åpen tilgang. HINN støtter ikke dette fordi det fører til en dobbeltbetaling til forlaget. Men HINN har flere publiseringsavtaler (publiser-og-les-avtaler) som gir ansatte ved HINN mulighet til å publisere med åpen tilgang uten kostnader ved publisering av enkeltartikler. HINN betaler et årlig beløp for lesetilgang til forlagenes tidsskrift og muligheten til å publisere med åpen tilgang er inkludert i avtalen.

Diamant åpen tilgang

Tidsskrifter med full åpen tilgang som ikke har publiseringsavgifter kalles diamant åpen tilgang. Tidsskriftene er ofte forhåndsfinansiert og/eller ikke-kommersielle. I Norge er det en blant annet en egen ordning for dette for tidsskrift innen samfunnsfag og humaniora som støttes av kunnskapsdepartementet.

 

Sjekk tidsskrift i kanalregisteret for å se hvordan du kan publisere med åpen tilgang

Vi oppfordrer ansatte til å bruke det norske registeret over vitenskapelige tidsskrifter og forlag for å få en indikasjon på om man kan publisere med åpen tilgang i ulike tidsskrift og forlag. Hvis tidsskriftet er et godkjent tidsskrift med ren åpen tilgang vil det være et DOAJ-symbol i registeret. Man kan også sjekke om et tidsskrift er inkludert i en publiseringsavtale, og om HINN er med på avtalen.

Opphavsrett og creative commons-lisenser

logo Creative Commons

Ved åpen publisering brukes en åpen lisens. Creative commons-lisenser (ofte forkortet CC-lisens) er de mest brukte delingslisensene ved publisering i akademia.

Ved publisering i tidsskrift eller bøker med åpen tilgang er det vanlig at det brukes en Creative Common-lisens som gjør at forfatter beholder opphavsretten til verket selv, men gir brukerne rettigheter til kopiering, deling, og videre tilgjengeliggjøring av verket.

Ved publisering i vitenskapelige tidsskrift uten åpen tilgang er det vanlig at forfatter overfører økonomiske rettigheter til forlaget, og at forfatter beholder ideelle rettigheter til verket.

Hvilken lisens skal du velge?

Når man publiserer med åpen tilgang kan man normalt velge mellom de ulike Creative Commons-lisensene. HINN anbefaler å publisere med den mest åpne lisensen, CC BY 4.0,  men det kan være legitime grunner til å velge en lisens med restriksjoner, feks. ikke kommersiallisering (NC: NoCommercial) og ikke bearbeidelse (ND: NoDerivatives).

Den vanligste lisensen er CC BY (Navngivelse), som også er den lisensen som gir flest rettigheter til brukeren, men det finnes ulike varianter av Creative Commons-lisenser. Creative Commons Norge har informasjon hvor du kan lære mer og få svar på ofte stilte spørsmål. Les om de ulike lisensene:

Krav om åpen tilgang

Høgskolen i Innlandet prinsipper for åpen vitenskap sier at "Forskningsprosesser og resultater av forskning, kunstnerisk utviklingsarbeid og undervisningsaktiviteter ved HINN skal gjøres åpent tilgjengelige der dette er mulig". HINNs publiseringspolicy bygger på prinsippet om at forskningsprosesser skal være «så åpne som mulig, så lukkede som nødvendig».

Nasjonale retningslinjer

Norge har nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler. Målet at alle norske vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024.

Norges forskningsråd og Plan S

Forskningsrådet stiller krav om åpen tilgang. I utlysninger fra 2021 gjelder Plan S hvor det er et krav om at alle vitenskapelige artikler som er et resultat av forskning finansiert av Forskningsrådet må gjøres åpent tilgjengelig umiddelbart ved publikasjonstidspunktet. Les mer på Forskningsrådets nettsider

Krav om lisenser i Plan S

Norges forskningsråd og andre forskningsfinansiører som deltar i Plan S krever at forfattere bruker en åpen lisens i forskningsresultater fra prosjekter som mottar deres støtte. De godtar bruk av lisensene CC-BY og CC-BY-SA. I tillegg åpner Forskningsrådet for bruk av CC BY-ND hvis man spør om dette.

Les mer om bruk av CC-lisenser i vitenskapelig publisering på openaccess.no

Prinsipper og endelig veileder for implementering av Plan S

EU og Horizon Europe

EU stiller krav om at artikler fra prosjekter finansiert gjennom Horizon 2020 og Horizon Europe skal arkiveres og gjøres åpent tilgjengelige.

 

I Horizon 2020 er kravet at forlagets versjon av artikkelen (Version of Record) eller akseptert manusversjon (Author’s Accepted Manuscript) skal gjøre åpent tilgjengelig senest 6 måneder etter publisering for artikler innen medisin, helse, matematikk, naturvitenskap og teknologi, og 12 måneder for tidsskrifts innenfor humaniora og samfunnsvitenskap.

Hvis mulig skal også underliggende forskningsdata arkiveres og gjøres tilgjengelig.

Horizon 2020 – nettguide om åpen tilgang og datahåndtering

Kurs og veiledning

Høgskolebiblioteket kan gi kurs og veiledning til forskere og forskergrupper om opphavsrett ved akademisk publisering.

Presentasjon om opphavsrett ved publisering [Videoopptak, 20:04] i Panopto

Kontakt oss

Epost: publisering@inn.no

Bilde av Per Steineide Refseth
Universitetsbibliotekar
E-post
per.refseth@inn.no
Telefon
+47 62 59 79 21
Bilde av Ove Eide
Spesialbibliotekar
E-post
ove.eide@inn.no
Telefon
+47 62 43 04 94
Bilde av Katrine Petra Fossum
Universitetsbibliotekar
E-post
katrine.fossum@inn.no
Telefon
+47 62 43 01 15