English version of this page

Publiseringspolicy ved Høgskolen i Innlandet

Høgskolen i Innlandet ønsker å være en medspiller i den internasjonale utviklingen mot økt åpenhet i forskning. Høgskolens publiseringspolicy bygger på prinsippet om at forskningsprosesser skal være «så åpne som mulig, så lukkede som nødvendig».

Høgskolen i Innlandets (HINN) publiseringspolicy ble vedtatt i HINNs FOU-utvalg 11. oktober 2019.

Digitalisering har bidratt, og vil bidra til endringer i måter det forskes og publiseres på. Samtidig har det vokst fram en sterk politisk vilje om å gjøre forskningsprosesser og forskningsresultater åpne. Denne utviklingen vil påvirke vilkårene for vitenskapelig publisering i årene som kommer. Høgskolens publiseringspolicy er derfor et dynamisk dokument, som må tilpasses fortløpende til de endringene som pågår.

Åpen vitenskap

Digitalisering har bidratt til endring i både måter det forskes på og måter vitenskapelige artikler publiseres. Dette har ført til viktige etiske spørsmål om tilgang: hvem som skal få tilgang til hva på hvilke vilkår? I Norge er Kunnskapsdepartementet opptatt av at offentlig finansierte forskningsresultater skal komme samfunnet til gode. Stortinget har sluttet seg til dette prinsippet gjentatte ganger. Dette har blitt uttrykt i alle forskningsmeldingene f.o.m. St.meld. nr. 20 (2004‐2005) Vilje til Forskning. I 2017 ble det etablert nasjonale retningslinjer for åpen tilgang med mål om at alle offentlig finansierte norske vitenskapelige artikler skal være åpent tilgjengelige innen 2024. Høsten 2018 tok en rekke nasjonale forskningsråd sammen med EU kommisjonen initiativ til Plan S, som skal sikre at alle forskningspublikasjoner fra offentlig finansiert forskning er umiddelbart åpent tilgjengelig fra publiseringstidspunktet. Retningslinjer for Plan S ble publisert 31.5.2019 etter en internasjonal høringsrunde. Plan S trer i kraft 2021.

Høgskolens publiseringspolicy tar utgangspunkt i Nasjonale mål og retningslinjer for åpen tilgang til vitenskapelige artikler:

  1. Vitenskapelige artikler fra offentlig finansiert forskning skal gjøres åpent tilgjengelige. Forskere skal undersøke mulighetene for å publisere sine artikler i åpne tidsskrifter og velge åpne tidsskrifter der det er faglig forsvarlig. Kun i unntakstilfeller kan artikler basert på offentlig finansiering publiseres i tidsskrifter som ikke tillater tilgjengeliggjøring i vitenarkiv.
  2. Alle vitenskapelige artikler basert på offentlig finansiert forskning skal deponeres i et egnet vitenarkiv senest ved publiseringstidspunktet, uavhengig av publiseringskanal og uavhengig av når det er mulig å gjøre dem åpent tilgjengelige.
  3. Institusjoner og konsortier som forhandler avtaler med forlag skal sørge for at avtalene fremmer åpen tilgang uten økte totalkostnader, og at det er åpenhet om avtalenes betingelser.
  4. Institusjoner som finansierer forskningsprosjekter, skal bidra til å dekke kostnader til åpen publisering. For forskningsutførende institusjoner vil kostnader til åpen publisering inngå i budsjettene for forskningsaktivitet på linje med kostnader til annen nødvendig virksomhet. Forskere og forskningsutførende institusjoner oppfordres til å bidra i arbeidet for å fremme publiseringstjenester av god kvalitet og til riktig pris gjennom sine interesseorganer og internasjonale nettverk.

Om punkt 1: Høgskolens forskere anbefales til å ta utgangspunkt i NSDs Register over vitenskapelige publiseringskanaler, Directory of Open Access Journals (DOAJ) og Sherpa/Romeo, som er en ressurs der man kan sjekke forlagenes vilkår for vitenarkiv. Biblioteket kan være behjelpelig i å finne åpne publiseringskanaler.

Om punkt 2: Forskere skal deponere minimum den siste fagfellevurderte versjonen av sin artikkel til høgskolens vitenarkiv Brage, eller et annet egnet vitenarkiv. Nasjonalt vitenarkiv vil eventuelt kunne erstatte Brage. Deponering gjøres via Cristin. Biblioteket sjekker forlagenes vilkår og sørger for at deponering ikke bryter disse.

Om punkt 3: HINN deltar i overgangsavtaler UNIT har forhandlet fram, og støtter videre forhandlinger.

Om punkt 4: Høgskolens publiseringsfond dekker kostnader i publisering i rene OA‐tidsskrifter.

I tillegg til disse retningslinjene støtter HINN prinsippene i Plan S, som trer i kraft fra og med 2021.

Om opphavsrett

Tradisjonelt har forskere overdratt sin opphavsrett til forlagene som en del av vilkårene for publisering. HINN støtter Plan S sitt prinsipp om at forskere og deres institusjoner beholder opphavsretten til både publikasjoner og forskningsdata, og forventer at høgskolens forskere ikke sier fra seg sine rettigheter. Dette kan gjøres ved bruk av Creative Commons‐lisenser. Plan S anbefaler lisensen CC BY.

Om merittering og evaluering av forskning

Forskernes motivasjon og forståelse for åpen forskning er avgjørende for større åpenhet. Åpenhet må lønne seg både faglig og karrieremessig. Høgskolen vi bidra til at det blir mer attraktiv å praktisere åpenhet i forskning og har derfor signert DORA‐erklæringen og stiller seg bak prinsippet om at forskernes faglige kvalifikasjoner og kvaliteten til oppnådde resultater skal vurderes på et bredere grunnlag enn hvor forskerne publiserer.

Om ulike fagtradisjoner

Selv om høgskolens prinsipper for åpenhet i forskning gjelder alle fagområder, er det forstått at tradisjonene er ulike innen ulike fagområder. Egenarten til de ulike fagene fører til at bevegelsen mot åpen publisering vil utvikle seg i ulik takt. Åpen publisering vil ta lenger tid å realisere for monografier og antologiartikler. Høgskolen vil knytte seg til nasjonal og internasjonal utvikling på dette området.

 

Sist endret 27. mai 2022 14:39