Emily skal representere 20 millioner studenter

Den tidligere HINN-studenten blir fra 1. juli 2022 medlem av Executive Committee i European Students Union.

Portrettfoto Emily MacPherson.

Etter ett år i Norsk Studentorganisasjon skal Emily MacPherson nå jobbe i European Students Union. Foto : NSO. 

Emily MacPherson har det siste året hatt rollen som internasjonalt ansvarlig i Norsk Studentorganisasjon. 1. juli går hun inn i den nye rollen som medlem i European Students Union (ESU).

– Det er en veldig stor ære å skulle representere så mange studenter. Jeg vet ikke helt hva jeg går til, men nå handler det om å gripe muligheten jeg har fått, sier Emily.

En internasjonal student

Emily er opprinnelig fra Livingston i Skottland, men ser på seg selv som sunnmøring siden hun i ung alder flyttet til Ulsteinvik. At hun våren 2021 ble internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon (NSO) harmonerer godt med at hun beskriver seg selv som en internasjonal student, siden hun har erfaring med høyere utdanning og studentpolitikk fra både Oxford Brookes og Høgskolen i Innlandet.

– Det er mange likheter knyttet til å jobbe for studenter i Norge, Storbritannia og i EU på overordnet nivå. Studentøkonomi, psykisk helse og studentboliger er tema som går igjen, men forskjellen nå er at jeg må sette meg inn i ulike land, hvordan de politiske prosessene fungerer og hvordan man jobber mot de europeiske institusjonene, sier Emily.

Relevant erfaring fra Innlandet

Emily har tidligere hatt en rekke relevante verv som student hos oss. Hun har blant annet vært delegat i Parlamentet til Studentorganisasjonen i Innlandet og i styret til Studentsamskipnaden i Innlandet. Hun har tidligere studert Music Business Management på Rena og senere master i treningsfysiologi på Lillehammer.

Emily på ski.
Emily har tidligere studert både på Rena og i Lillehammer. Foto : Privat. 

– Jeg har hatt stor nytte av det jeg lærte ved HINN, både på studiene og innen studentpolitikken. Det jeg kan om budsjett, økonomi og generell organisasjonsforståelse lærte jeg på Rena, mens jeg på treningsfysiologi fikk nyttig kunnskap knyttet til studentvelferd og helse. Spesielt på Rena jobbet jeg mye med ordningen «Students at Risk», som jeg har jobbet videre med i NSO og nå vil bringe opp på europeisk nivå i ESU, sier Emily.

Jobber med og mot forfulgte studenter

«Students at Risk» ble initiert av NSO og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond i 2012, og handler kort fortalt om å tilby forfulgte studenter muligheten til å fullføre utdanningen sin i Norge. Ordningen har i Norge gått fra å være et ettårig prosjekt som årlig har blitt videreført til et fireårig prosjekt. Krigen i Ukraina har gjort tematikken svært relevant, og er noe Emily det siste året har jobbet mye med som internasjonalt ansvarlig i NSO.

– Vi har flere eksempler på studenter som er politiske fanger, og i enkelte land er det ikke engang lov til å ha en egen studentorganisasjon.  Demokrati og menneskerettigheter er noe enkelte kanskje tar for gitt blant studenter, men det er ingen tvil om at vi trenger en slik ordning for å sikre at forfulgte studenter kan fullføre utdanningen sin i Norge. Nå jobbes det med å få på plass en europeisk ordning, forklarer Emily.

Emily med lederen i Norsk Studentorganisasjon.
Ordningen "Students at risk" har Emily jobbet mye med. Her sammen med leder i NSO, Tuva Lund. Foto : NSO. 

Vil fortsette å bo i Oslo

I ESU vil hun bli en av sju personer som jobber på deltid, så hun vil fortsette å bo i Oslo. I organisasjonen har man hvert år en ny handlingsplan. I år er nettopp Students At Risk-ordningen en prioritet.

– Lik rett til utdanning på tvers av landegrenser er en viktig sak for meg, og som internasjonalt ansvarlig i NSO har jeg møtt mange mennesker som står i krevende situasjoner, blant annet studenter fra Belarus, sier Emily.

Pandemien, utenlandske soldaters uttrekning fra Afghanistan og krigen i Ukraina er tre av flere svært omfattende internasjonale begivenheter som også har hatt innvirkning på studenter på tvers av landegrenser. Som medlem av Executive Committee i ESU vil Emily være tett på hva som skjer internasjonalt og følge studentdemokratiene rundt om i Europa.

– Det viktigste er at vi tar vare på alle studenter som har behov for det, uavhengig av om det for eksempel er ukrainske studenter i eksil i Norge, russiske studenter eller studenter fra Belarus, avslutter Emily.  

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 24. juni 2022 08:49 - Sist endret 24. juni 2022 10:50