Slik er det å studere ved Høgskolen i Innlandet

Som fremtidig student er det mange utdanningsinstitusjoner å velge mellom. Men hvilke fortrinn har studenttilværelsen ved våre studiesteder?

Studenter som går og snakker med hverandre utendørs.

Studiestedene våre rommer ulike studier og positive egenskaper. Foto : Høgskolen i Innlandet. 

Med seks studiesteder på Lillehammer, Hamar, Elverum, Rena, Blæstad og Evenstad ligger alt til rette for at du ved HINN kan finne et studiested som tilfredsstiller dine faglige og sosiale behov. Emilie valgte Lillehammer og bachelor i rettsvitenskap da hun skulle starte med høyere utdanning.

Norges tredje beste studentby

– Lillehammer er en liten, intim by med alt man skulle trenge. Det er et høyt antall studenter sett i forhold til antall innbyggere, og dette gir et stort, men samtidig intimt studentmiljø. Det var viktig for meg med et godt studentmiljø og det fikk jeg høre at de hadde på Lillehammer, noe som viste seg å stemme. Det synes jeg er den største fordelen ved å studere her, sier Emilie.

Portrettfoto Emilie Teig.
Emilie flyttet til Lillehammer for å studere rettsvitenskap. Foto : HINN. 

Nylig ble Lillehammer kåret til Norges tredje beste studentby i 2022 av nettstedet Studentum. Jobb ved siden av studiene, gode karrieremuligheter, kulturtilbud, studentliv og faglig kvalitet er parametere der Lillehammer skiller seg positivt ut.

– Jeg hadde ikke noe særlig inntrykk av Innlandet før jeg flyttet hit. Etter å ha bodd på Lillehammer noen år vet jeg nå at Innlandet virkelig har litt av alt. For meg var det viktig å kunne ha med meg hesten og ha muligheten til å drive med alt av aktivitet som jeg synes er gøy, blant annet ski, sykling, slalåm og rulleski. Lillehammer kan virkelig by på alt dette, sier Emilie.

Fra Hallingdal til Hamar

Men det er ikke kun Lillehammer som har mye å by på. En snau time lenger sør ligger Hamar, som er Norges niende beste studentby når det kommer til kulturtilbud. Nora fra Hallingdal flyttet til Hamar for å studere grunnskolelærer 1-7. Som Emilie hadde hun ikke noen sterk tilknytning til Innlandet, men etter snart tre år på Hamar er hun ikke i tvil om at hun traff med studievalget.

– Før jeg startet ved HINN hadde jeg gått på folkehøgskole og studert i større byer. Selv om det var fint å bo i en storby, ønsket jeg å studere på en litt mindre plass. Samtidig var det viktig for meg at det var et sted der det var mye å finne på og med gode tilbud for studenter. Derfor var Hamar midt i blinken, sier Nora.

Miljøbilde med studenter.
Nora ( i blå genser) studerer grunnskolelærer ved vårt studiested på Hamar. Foto : HINN. 

Ved HINNs studiested på Hamar tilbys blant annet en rekke lærerutdanninger, noe som sikrer et godt fagmiljø og en felles interesse blant studentene og de ansatte. Sosialt mener Nora at det blant studentene er et stort fokus på å arrangere ulike aktiviteter gjennom hele året.

– Hamar er passe stort, og man får fort et nært og godt forhold til byen og de andre som bor her. Det merkes at kommunen er opptatt av å kunne tilby innbyggerne sine et rikt tilbud av arrangement og aktiviteter. Noe jeg liker spesielt godt er hvor tydelig det er at kommunen vil holde byen pen, pyntet og trivelig, med campus midt i sentrum, sier Nora.

Fra Romania til Innlandet

Reka flyttet til Norge fra Romania i 2016 og bosatte seg på Rena. Siden har hun fullført bachelor i folkehelsearbeid på Elverum, mens hun nå tar PPU på Hamar.

 Det som gjør studiestedene på Hamar og Elverum unike er at de har et tett og inkluderende studentmiljø. Folk kjenner hverandre bedre enn ved større studiesteder og det er lettere å møte kjente ansikter utenfor klasserommet, noe som etter min mening gir en helt annen følelse av tilhørighet, sier Reka.

Elverum er over landsgjennomsnittet i undersøkelsen til Studentum på karrieremuligheter, samt struktur på studiet og arbeidsmengde under faglig kvalitet. Reka har tidligere studert på et stort universitet med rundt 150 studenter i klassen, men trives nå godt i litt mindre grupper.

– En mindre klasse gjør det mulig for både læreren og studentene å bli bedre kjent. Undervisningen får en helt annen tone i et mindre klasserom enn i et stort auditorium, så for meg er antallet studenter per foreleser avgjørende for at jeg trives så godt både faglig og sosialt, sier Reka.

Portrettfoto Reka Hodgyai.
Reka har studert både på Elverum og Hamar. Foto : HINN. 

Små og intime studiesteder

Flere av våre studiesteder er kjent for sin intimitet og gode studentmiljø. Det er en av grunnene til at Karina flyttet fra Sandnes til Blæstad for å studere agronomi.

– Jeg kommer fra gård, er odelsjente og skal på sikt bli bonde. Hedmarken er et av Norges beste landbruksområder, og jeg ønsket å ta del i det sosiale på de små studiestedene. Her er det litt slik at alle kjenner alle. For mange er et lite studiested veldig trygt, og overgangen fra å flytte til et nytt sted blir ikke så vanskelig, sier Karina.

Pål Dalberg gikk på Lena-Valle videregående skole før han startet på bachelor i skogbruk på Evenstad. At studiestedet ligger landlig til var et stort pluss.

– Evenstad ligger midt i smørøyet for skog- og utmarksnæring. Vi er tett på naturen og dyrere rundt oss. I tillegg er studiene lagt opp til mye praktisk arbeid som er veldig knyttet til de jobbene vi som studenter kommer til å ha i fremtiden, sier Dalberg.

Portrettfoto Pål Dalberg.
Pål flyttet til Evenstad for å studere skogbruk. Foto : HINN. 

Personlig er han veldig glad for at han på Evenstad omgås studenter han har mye til felles med.

– Da er det enkelt å ha faglige samtaler, og også kunne gjøre andre ting sammen på fritiden. På Evenstad kommer det ganske naturlig fordi det er ganske få studieretninger, og de aller fleste er interessert i natur- og friluft, sier han.

Trygge og aktive studiesteder

Rent økonomisk er det også gunstig å studere i Innlandet, noe Katrine har fått erfare. Hun flyttet fra Bergen til Rena for å studere Music Business, der leieprisene er langt lavere enn i storbyene. I undersøkelsen til Studentum scorer også Rena over landsgjennomsnittet på undervisning og struktur på studiet under paraplyen faglig kvalitet.    

– For meg var det viktig å velge et studiested som utstrålte trygghet, men som også fremsto som noe nytt og spennende. Etter en del research fikk jeg inntrykk av at Rena var et trygt og godt sted å studere. Personlig var det også spennende å flytte fra storbyen til et lite sted, noe jeg absolutt vil anbefale. Mitt valg av studiested ble en fin mulighet til å tre ut av komfortsonen, sier Katrine.

Portrettfoto Katrine.
Katrine flyttet fra Rena til Bergen for å studere Music Business. Foto : HINN. 

Et aktivt miljø beskriver hun som avgjørende for at hun skal trives både faglig og sosialt som student, noe hun gjør på Rena.

– Jeg har blant annet fått vært aktiv i fadderstyret, ulike studentgrupper og nylig også studentidretten Arena Idrett. Dette har gitt meg muligheten til å dyrke bekjentskaper, samtidig som jeg får fylt hverdagen med verdifulle happenings og erfaringer, sier Katrine.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 21. apr. 2022 11:29