Slik får du en vellykket studiestart

Endelig er det studiestart, men hva kan du som ny student gjøre for å få en god start på semesteret? Her får du noen tips fra flere av faddersjefene våre.

Studiestart på studiested Hamar.

Denne uken er det studiestart og fadderuke ved studiestedene våre. Her fra en tidligere studiestart på Hamar. Foto : HINN. 

Faddersjefene har brukt mye av sommeren på å snekre sammen et godt opplegg til fadderuka ved studiestedene våre. De vet hva førsteårsstudentene har i møte, og hvordan du på en god måte kan kombinere det å ta del i sosiale aktiviteter med å få en god faglig start.

Prioriter INNStart og fadderuka

Studieåret 2022/23 starter mandag 15. august, og flere studier ved HINN har INNStart, i tillegg til at det arrangeres fadderuker ved studiestedene våre.

– Fadderuka er en fantastisk mulighet til å bli kjent med dine medstudenter, høgskolen og ikke minst byen du skal studere i. Ved å delta på fadderuka får du et bedre utgangspunkt for å trives som ny student, sier fadderlederne Vegard Knausgård og Eloisa Michaelsen ved studiested Hamar.

Faddersjefene på Hamar.
Vegard og Eloisa er fadderledere på Hamar, og gleder seg til å ta imot nye studenter til fadderuka.  

Fadderleder på Rena, Brigithe Børrestad, håper så mange som mulig bruk fadderuka aktivt. 

– Fadderuka er skreddersydd for at nye studenter på en trygg måte skal bli kjent med andre studenter og studiestedet sitt. Det legges opp til konkurranser som krever samarbeid. Det er et absolutt flertall som mener at dette er årets høydepunkt og at fadderuka skaper minner for livet, sier Børrestad.

Fadderuka på Rena.
Brigithe Børrestad er faddersjef på Rena. Foto : Privat. 

I tillegg til å bli kjent med medstudentene dine kan du bruke fadderuka til å bygge nettverk.

– Du får muligheten til å bli kjent med enkelte næringsdrivende, lokale aktører og byens kulturtilbud, sier faddersjef i Lillehammer, Mads Koppang.

Han var ny student ved HINN under pandemien, og i en fadderuke preget av flere restriksjoner ble han innlemmet i en mindre gruppe med studenter han fortsatt har mye kontakt med.

Portrettfoto Mads Koppang.
Mads Koppang er faddersjef på Lillehammer. Foto : Maria Stordahl. 

– På Lillehammer er Kick-off konserten 17. august, og i år er den gjort mye større for å ta igjen for to år med pandemi. I år vil vi også trekke frem fredagens fargefest utenfor Brenneriet, som er inspirert av Holi-festivalen i India, sier Koppang.

Les mer om studiestarten ved HINN her.

Ta det første steget

Som fersk student tok Børrestad ofte en kaffekopp utenfor der hun bodde og sa hei til alle som gikk forbi. Før hun visste ordet av det var hun i en gjeng som ofte møttes. Som faddersjef på Rena er hun opptatt av at de nye studentene skal finne seg godt til rette. Selv har hun mange gode minner fra da hun selv var student i fadderuka.

– Jeg synes det var veldig gøy med konkurransene der vi gjorde alt for å vinne. I tillegg gjorde vi mye ut av kostymefestene, sier Børrestad, som trekker frem konserten med Kamelen på Rena som et potensielt høydepunkt under årets fadderuke.   

– Vi vil anbefale alle nye studenter til å være åpne og si ja når du blir invitert på arrangement. Du er student kun i noen få år, så det er viktig å nyte studentlivet mens du kan, sier Knausgård og Michaelsen.

Gjør deg kjent med studiestedet ditt

Nå som restriksjonene er historie vil det være mange fysiske aktiviteter, arrangement og forelesninger knyttet til studiestedene våre. Som fersk student er det derfor lurt å gjøre seg kjent med de nye omgivelsene.

Du kan bruke MazeMap til å finne frem til riktig sted på våre studiesteder.

Bruk fadderne og bli med i en studentforening

Fadderne er i seg selv en viktig ressurs siden de har erfart fadderuka tidligere som studenter, så det kan være lurt å høste av deres erfaringer. Børrestad råder deg som fersk student til å senke terskelen for å stille spørsmål til faddere, medstudenter, forelesere og veiledere.

– Du får da svar på det du lurer på, og så er det en veldig lett måte å «bryte isen» på. I tillegg vil jeg anbefale deg å oppsøke og gjerne melde deg inn i en studentforening. Her kan du drive med noe du liker og møte nye venner med samme interesse som deg selv, sier Børrestad.

Skaff deg gode vaner og rutiner

Som fersk student har du en gyllen mulighet til å innarbeide deg gode vaner og rutiner allerede fra studiestart. Dette omfatter å jobbe jevnt med studiene utover høsten og ikke utsette oppgaver, slik at du slipper å få det travelt opp mot eksamensperioden.

– Det er forventet høy grad av selvstendighet fra oss som studenter, så det er viktig å huske at du må oppsøke informasjon selv, og at vi alle har ansvar for å bidra til et godt klasse- og studentmiljø, sier Knausgård og Michaelsen. 

Få kontroll på det administrative

Fadderuka er studentenes egen velkomst til de nye studentene, men samtidig er det som ny student viktig å sikre seg en god start rent faglig. For de fleste innebærer det å søke studielån og stipend, samt registrere seg for høstsemesteret 2022. Å få oversikt over timeplan og pensum, samt bestille studentkort er noe du bør prioritere tidlig i høstsemesteret.

– Du har selv et ansvar for å trives og lykkes på studiet, så det er viktig at du finner en måte å leve på som student som passer for nettopp deg. Delta på det du kan og vil delta på, men vær også åpen for å prøve ut det som er nytt, og ta mulighetene når de dukker opp. Det er først da du finner ut hvordan du får mest ut av studietiden, råder Koppang.

Les mer om semesterregistrering, semesteravgift og utdanningsplan her.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 15. aug. 2022 10:03 - Sist endret 15. aug. 2022 12:48