Tips til studiestart

Endelig er det studiestart og fadderuke, men hva bør man gjøre for å få en så god start på semesteret som mulig? Her får du tips fra noen av årets faddersjefer. 

Portrettfoto av to fadderledere på Hamar i lilla t-skjorter. 

Rikke Maurbakken ( til venstre) og Tina Martinussen er henholdsvis nestleder og fadderleder på Hamar. Foto: Privat.  

– Mitt aller beste tips til de nye studentene er å være med på Fadderuka. Du må ikke være med på alt, men noe bør du prioritere. Studenttilværelsen handler om å snakke med nye folk og være åpen for nye opplevelser og vennskap, sier Tina Sagrusten Martinussen, som er fadderleder ved HINN Hamar.

Les alt om studiestarten ved HINN her.

Delta på INNStart og fadderuka

Martinussen beskriver fadderuka som den aller beste arenaen til å bli kjent med andre studenter og få nye venner i starten av semesteret.

– På kort sikt får du mange gode latterkramper og på lang sikt får man venner for livet. Dette er en mulighet for å få venner du kan stole på og gå til både i Fadderuka, men også senere i studieløpet, sier Martinussen.

Sammen med de andre faddersjefene ved våre seks studiesteder har Martinussen brukt mye av sommeren på å planlegge årets fadderuker. De vet hva førsteårsstudentene har i vente som nye studenter ved Høgskolen i Innlandet, og gleder seg til å ta del i de sosiale aktivitetene som supplerer det faglige opplegget på campusene.

Bruk fadderne og gjør deg kjent med studiestedet ditt

Leder for Fadderuka på Rena, Lena Bylund Andersen, beskriver fadderuka som en fantastisk mulighet ikke bare til å bli kjent med nye medstudenter, men også studiestedet.

– Vi har mange dyktige og fine faddere som tar godt vare på fadderbarna. De kan gi råd om blant annet studieteknikk og andre praktiske ting man lurer på som ny student. Alle nye studenter er i samme båt de første ukene hvor alle ønsker å bli kjent med nye mennesker, så jeg vil varmt anbefale at du som ny student blir med på fadderuka og det som skjer på campus de første ukene, sier Bylund Andersen.

Portrettfoto av studenter i fadderstyret på Rena.
Lena Bylund Andersen (til venstre) er leder for fadderstyret på Rena. Foto: Privat. 

Du kan også bruke MazeMap til å fremme frem til dit du skal på studiestedet ditt.

Involver deg i studentorganisasjoner

Mange benytter studietiden til å engasjere seg i ulike studentorganisasjoner for å følge personlige interesser og bygge nettverk. På Hamar har man blant annet Hamar Studentsamfunn, Valmuen for Spillskolen og LENS for lektorstudentene.

– Det er mange studentorganisasjoner man kan engasjere seg i som student ved HINN, sier Martinussen.

Skaff deg gode vaner og rutiner

Som fersk student har du en gyllen mulighet til å innarbeide deg gode vaner og rutiner allerede fra studiestart. Dette inkluderer å jobbe jevnt og trutt med studiene og ikke utsette oppgaver, slik at du slipper å få det veldig travelt utover høsten når eksamensperioden nærmer seg.

Bylund Andersen anbefaler nye studenter til å opprette egne klassechatter for å planlegge for eksempel vors, grilling og andre aktiviteter, også etter at fadderuka er over.  

Få kontroll på det administrative

Å være student innebærer nemlig et ansvar for egen læring og faglig utvikling. Rent administrativt innebærer det for de fleste å søke studielån og stipend, samt registrere seg for høstsemesteret innen fristen. Å få oversikt over pensum, planlegge hverdagen basert på timeplanen og bestille studentkort og studentbevis er andre praktiske ting det er lurt å ta fatt på tidlig i semesteret. Å gjøre seg kjent i Canvas noe du bør prioritere ved studiestart.

– Nå i første omgang handler det i fadderuka om å ha det gøy, men husk at den relativt bekymringsfrie perioden som ny student fort vil gli over i en hverdag bestående av arbeidskrav og eksamenslesing – så prøv å nyte disse spennende og sosiale dagene så godt du kan, sier Bylund Andersen.

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 15. aug. 2023 14:18 - Sist endret 18. aug. 2023 09:02