English version of this page

Obligatoriske arbeidskrav

Obligatoriske arbeidskrav benyttes som hjelp på vegen mot å oppnå læringsutbyttet i et emne. Kravene er også med på å fremme progresjon og sikre deltakelse der det er nødvendig.  Godkjente obligatoriske arbeidskrav er en forutsetning for å kunne avlegge eksamen i det aktuelle emnet. Kravene fremkommer av emnebeskrivelsen i studieplanen.

Definisjon av obligatoriske arbeidskrav

Høgskolen kan fastsette obligatoriske arbeidskrav som må være godkjent før eksamen i bestemte emner kan avlegges. Studenter som ikke oppfyller disse kravene har ikke rett til å gå opp til eksamen jfr. forskrift om opptak, studier og eksamen ved HINN § 6-2 (2). Det er bare arbeidskrav som er gjort obligatoriske som gir grunnlag for tap av eksamensrett.

Obligatoriske arbeidskrav skal fungere som pedagogisk verktøy i prosessen mot å oppnå læringsutbytte. Kravene er med på å fremme progresjon og sikre deltakelse der det er nødvendig. Obligatoriske arbeidskrav finnes i ulike former avhengig av emnets innhold og hvilket læringsutbytte som skal oppnås. Bruk av obligatoriske arbeidskrav skal være faglig begrunnet opp mot læringsutbyttet for det aktuelle emnet.

Obligatoriske arbeidskrav skal ikke inngå i grunnlaget for karaktersetting. Dette innebærer at arbeidskravene ikke sensureres og gis karakter, men gis tilbakemeldingen «Godkjent/Ikke godkjent».

Det stilles krav om at arbeidsinnsatsen gir et relevant faglig resultat som står i forhold til forventet progresjon i emnet. I en skriftlig innleveringsoppgave kan det eksempelvis stilles formelle krav om et visst antall sider og at alle deler av oppgaven er besvart. Det kan også stilles krav til faglig innhold som for eksempel at oppgaven er besvart med bruk av begreper, teorier, verktøy og/eller metoder som er relevant for emnet. Ved flervalgsprøve kan det fastsettes en viss prosentdel riktige svar for at arbeidskravet skal godkjennes.

Kriteriene for godkjent arbeidskrav må fremgå av oppgaveteksten.

Bruk av obligatoriske arbeidskrav

Obligatoriske krav kan omfatte bl.a. skriftlige arbeider, flervalgsprøver, seminarer, gruppearbeider, praktiske øvelser, muntlige framføringer, kurs, mappearbeider, feltarbeid, veiledning og fremmøte undervisning.

Mappe kan benyttes enten som obligatorisk arbeidskrav eller som eksamensform. I tilfeller der mappe benyttes både som eksamensform og som obligatorisk arbeidskrav, må det skilles tydelig mellom hva som legges til grunn for godkjenning av arbeidskravet og hva som legges til grunn for karakterfastsettelse ved eksamen. Obligatoriske arbeidskrav kan i disse tilfellene bestå av innlevering og formelle krav til elementene i mappa. Til eksamen vurderes innholdet i mappa eller utvalgte deler av mappa. Veiledning og tilbakemelding på innhold i mappa kan fortsatt gis undervegs i emnet, men faglig innhold kan i disse tilfellene ikke legges til grunn for Godkjent/Ikke godkjent obligatorisk arbeidskrav.

Dersom et obligatorisk krav kun kan erstattes med et tilsvarende krav for å oppnå læringsutbyttet (eksempelvis deltakelse på ekskursjon eller laboratorieøvelse), må studenter som ikke oppfyller kravet avvente til det er mulig å gjennomføre samme krav på nytt før vedkommende kan avlegge eksamen. Begrunnelsen for studentens manglende oppfyllelse av krav, eksempelvis sykdom, er ikke relevant i en slik sammenheng.

Dersom kravet kan erstattes med annet type krav for å oppnå læringsutbyttet, eksempelvis refleksjonsnotat som erstatning for deltakelse på obligatorisk seminar, bør studenten tilbys dette for å kunne følge normal progresjon i emnet. Dersom en slik løsning er mulig, bør det i utgangspunktet vurderes om obligatorisk innlevering kan benyttes fremfor obligatorisk fremmøte.

Bekjentgjøring av obligatoriske arbeidskrav

Obligatoriske arbeidskrav skal framgå av emnebeskrivelsen. Antallet arbeidskrav og formen på arbeidskravene skal beskrives kort (skriftlig, muntlig, individuelt/gruppe, obligatorisk deltakelse mm). Ved obligatorisk deltakelse må det presiseres hvor stor del av fremmøte (prosentvis) som gjelder for å få arbeidskravet godkjent. Mer detaljert beskrivelse av innholdet i arbeidskravene kan gis i Canvas.

Frister og antall forsøk

Frister og informasjon om obligatorisk oppmøte gis i Canvas. Emneansvarlig kan etter søknad innvilge utsatt innleveringsfrist på grunn av sykdom eller andre velferdsgrunner når arbeidskravet er av en slik art at dette er gjennomførbart. Dersom du har fått Ikke godkjent på et obligatorisk arbeidskrav får du ett nytt forsøk, der dette er praktisk mulig å gjennomføre.

I tilfeller hvor det obligatoriske arbeidskravet har en slik form at det ikke kan gjennomføres på nytt før eksamen (eksempelvis en ekskursjon), må du avvente nytt forsøk til neste ordinære gjennomføring av emnet. Dersom du ikke har overholdt opprinnelig frist, og ikke har fått utsettelse på grunn av sykdom eller andre velferdsgrunner, får du ikke anledning til å gjøre et nytt forsøk før neste gang emnet gjennomføres.

Det vil i mange tilfeller være begrenset mulighet til å gi utsettelse. Her må man blant annet ta hensyn til at en utsettelse kan påvirke andre studenters læringsprosess, eksempelvis når gjennomgang av oppgave i plenum eller distribusjon av løsningsforslag må utsettes. Utsatt frist må ikke føre til forsinkelse i oversendelse av lister over godkjente/ikke godkjente arbeidskrav til administrativ behandling.

Når ny felles frist gjelder flere studenter, varsles du av emneansvarlig enten via e-post eller i Canvas.

Hvor lenge er et obligatorisk arbeidskrav gyldig?

Dersom du utsetter eksamen i et emne eller tar eksamen på nytt på et senere tidspunkt, kan tidligere godkjente obligatoriske arbeidskrav fortsatt gjelde, forutsatt at emnet ikke er vesentlig endret.

I tilfeller der arbeidskravene inngår i eksamensmappe kan du pålegges å gjennomføre nye arbeidskrav dersom du går opp til eksamen på nytt for å forbedre et allerede bestått resultat. Dette gjelder selv om emnet ikke er vesentlig endret.

Du er selv ansvarlig for å sjekke at tidligere godkjente arbeidskrav er registrert i Studentweb.

Fusk og plagiatkontroll

Reglene om fusk i UH-loven § 4-7 og § 4-8, samt høgskolens studieforskrift kapittel 8 gjelder også for obligatoriske arbeidskrav. Disse reglene må ses i sammenheng med UH-loven § 3-9, som sier at høgskolen skal sørge for at kandidatens kunnskaper og ferdigheter blir prøvd og vurdert på en upartisk og faglig betryggende måte ved eksamen. Dette skal bidra til å sikre det faglige nivået på studiet. For å ivareta dette kan det bli gjennomført plagiatkontroll av obligatoriske arbeidskrav. Arbeidskravene vil bli benyttet videre i plagiatverktøyet til å kontrollere andres innleveringer. HINN bruker plagiatkontrollprogrammet Ouriginal, som er et lukket system.

Ved gruppearbeider står alle i gruppa til ansvar for alt innhold.

Å signere oppmøtelister på andres vegne er å regne som fusk både for den som signerer og den det signeres for.

Gruppearbeid

Når arbeidskrav skal løses i gruppe, er gruppedeltakerne solidarisk ansvarlige for besvarelsen og alle gruppemedlemmene plikter å delta aktivt i gruppearbeidet. Studenter som ikke ser seg i stand til å ivareta sine forpliktelser overfor gruppa, eller opplever at samarbeid i gruppa ikke fungerer, skal informere øvrige gruppemedlemmer og emneansvarlig om dette. Emneansvarlig har ansvar for å bidra til løsning på utfordringene i gruppa.

Klage

Du har rett til å klage over formelle feil etter forskrift om opptak, studier og eksamen § 7-6.

I tillegg kan ikke-godkjente obligatoriske arbeidskrav basert på vurdering av faglig innhold påklages etter andre gangs innlevering/gjennomføring – i de tilfeller hvor innholdet kan etterprøves. Ny vurdering skal da foretas av annen faglærer.

Klagen må fremsettes så fort som mulig og senest 3 uker etter at tilbakemelding er gitt. Dersom klagen ikke er ferdig behandlet før eksamen skal avholdes, gis du adgang til å gå opp til eksamen. Sensuren sperres og åpnes ikke før klagen er ferdig behandlet, forutsatt at du får medhold i klagen.

Gjeldende regelverk

Lov om universiteter og høyskoler

Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet

Sist endret 21. mai 2024 08:37