English version of this page

Privatist

Som privatist kan du ta eksamen ved høgskolen uten å være tatt opp som student. 

Adgang til å ta eksamen som privatist

Som privatist tar du eksamen ved høgskolen uten å være tatt opp som student. 

Du kan ta eksamen i emner som ikke har krav om obligatorisk undervisning, arbeidskrav eller praksis.

Tidligere studenter som har godkjent arbeidskrav eller andre krav for tilgang til eksamen, kan ta eksamen som privatist forutsatt at denne eksamen fortsatt tilbys. Det forutsetter også at du har igjen eksamensforsøk i det aktuelle emnet jf. studieforskriften § 6-10 (9).

Rektor kan unnta enkelte studieprogram eller emner fra privatistordningen.

Dine rettigheter ved høgskolen er begrenset til deltakelse i offentlige forelesninger og adgang til eksamen. Som privatist har du ikke rett på veiledning, deltakelse i gruppearbeid, undervisningsmateriell eller tilgang til høgskolens datasystemer.

Tidligere student

Er du en tidligere student som har fullført eller sluttet har du ikke lenger studierett på studieprogrammet. Du må da søke om å ta eksamen som privatist for å forbedre karakter eller fullføre emner i studieprogrammet. Dette forutsetter at det aktuelle emnet fortsatt tilbys, at obligatoriske krav er bestått tidligere, og at emnet er inkludert i privatistordningen. Det forutsetter også at du har igjen eksamensforsøk i det aktuelle emnet jf. studieforskriften § 6-10 (9).

Eksamener av praktisk art

Alle eksamener av praktisk art (produksjoner, prosjekter, praksis med mer), og eksamener der eksamenstema skal godkjennes eller der det gis  veiledning på en oppgave, er unntatt privatistordningen. Bachelor- og masteroppgaver kan ikke avlegges som privatist.

Obligatoriske krav som er gjennomført og godkjent tidligere  studieår anses ikke som gyldige for denne typen eksamen.

Søknad

For å ta emner som privatist må du søke høgskolen. Søknadsfrist er 1. september for høstsemesteret og 1. februar for vårsemesteret.

Søknad med eventuelle vedlegg sendes via Nettskjema

Søknader vil bli behandlet samlet etter søknadsfristens utløp.

Avgifter for privatister

Alle privatister må betale privatistavgift og semesteravgift. 

Privatistavgiften er på 3000 kroner. Satsen gjelder per eksamen. Det vil si at der en eksamen består av flere deler betales avgiften per del.

I tillegg betales semesteravgift etter gjeldende regler. Privatister betaler ikke Kopinor- og IKT-avgift.

Ved nytt eksamensforsøk på grunn av gyldig fravær, betales det ikke ny privatistavgift. Semesteravgiften må likevel betales dersom ny eksamen avlegges i nytt semester. 

Ved nytt eksamensforsøk etter stryk eller i den hensikt å forbedre karakteren kreves avgift etter angitte satser.

For studieprogram eller emner der det er fastsatt egenbetaling for studenter, kan det fastsettes en høyere avgift for privatister enn oppgitt i disse retningslinjer, men ikke utover størrelsen på egenbetalingen.

Disse avgiftene refunderes ikke, jfr. studieforskriften § 6-10 (7).

Betalt semesteravgift ved annen utdanningsinstitusjon

Dersom du har betalt semesteravgift ved en annen utdanningsinstitusjon, må kopi av innbetaling legges ved en søknad om fritak for denne avgiften. Den beste dokumentasjonen er en skjermdump fra Studentweb eller Studentbevisappen. Søknad om fritak for selve semesteravgiften sendes giro@inn.no.

Studentkort for privatister

Du har krav på studentkort og har adgang til velferdstilbud som gis av Studentsamskipnaden. 

Studentkortet gir tilgang til høgskolens lokaler, og kan også benyttes som lånekort på høgskolens bibliotek, som nøkkelkort til å hente utskrifter og som identifikasjon ved eksamen.

Du er ikke å regne som aktiv student ved høgskolen og vil derfor ikke ha mulighet til å benytte Studentbevisappen som identifikasjon. 

Dokumentasjon av avlagt privatisteksamen

Etter at sensur er registrert kan du bestille digital karakterutskrift fra Studentweb. 

Det utstedes ikke nytt vitnemål ved forbedring av karakter jf. studieforskriften § 9-1 (5):

Det utstedes kun ett vitnemål til en student for hvert studieprogram som gir grunnlag for vitnemål. Dersom en student etter fullført studieprogram avlegger ny eksamen i et emne som kan påvirke karakteren på det opprinnelige vitnemålet, dokumenteres dette med karakterutskrift.

Gjeldende regelverk

Lov om universiteter og høgskoler

Lov om studentsamskipnader

FOR-2005-12-15-1506 Forskrift om egenbetaling ved universiteter og høyskoler

FOR-2008-07-22-828 Forskrift om studentsamskipnader

FOR-2017-01-26-98 Forskrift om opptak, studier og eksamen ved Høgskolen i Innlandet

Sist endret 25. apr. 2023 13:31