Edward Bernays University College

Land
Kroatia
Avtale
Erasmus+
Type
Studier
Studenter ved høgskolens logo
Foto: www.bernays.hr

Om destinasjonen

Land
Kroatia
By
Zagreb
Universitetets hjemmeside

Mer om destinasjonen

Edward Bernays University College (HR ZAGRB23) tilbyr mange spennende emner særlig relevant for reiseliv/markedsføring- og ledelse/økonomi studenter.

Hvem kan søke?

Antall plasser

4 plasser

Krav til språkkunnskaper

Ingen formelle krav for Erasmus-studenter.

Studiepoeng og valg av emner

30 ECTS = 30 studiepoeng

Studenter kan plukke emner fra 2 bachelor- og 1 masterprogram (ekstern lenke).

Semesterinndeling

Høstsemester: oktober - midten av februar
Vårsemester: midten av februar - juli

Hva koster det?

Studieavgifter

Ingen studieavgifter for Erasmus-studenter.

Finansieringsstøtte

Støtte fra Lånekassen:
Basisstøtte - hele beløpet kommer i en utbetaling i starten av semesteret
Reisestøtte - 2.500 kr. (35% stipend og 65% lån)

Erasmus+ stipend:
410 EUR/mnd. (100% stipend). Kommer i tillegg til støtte fra Lånekassen

Boligmuligheter

Høgskolen tilbyr ikke studentboliger på campus. Studenter må ordne privat bolig, men høgskolen bistår studenter ved forespørsel. Se steg "6. Arrival & Accomodation" (ekstern lenke) for mer informasjon.

Visum

Studenter med nasjonalitet utenfor EU/EØS må søke om visum/studietillatelse.

Slik søker du

Detaljert informasjon finner du på vår nettside.

Husk å søke innen følgende frister:

  • 15. februar for utreise i påfølgende høstsemester.
  • 15. september for utreise i påfølgende vårsemester.

Utveksling i Kroatia (Camelia Rusu, bachelor i reiselivsledelse)

Hvor og hvorfor dro du på utveksling?

Jeg bestemte meg for å dra på utveksling av flere grunner. For meg det var viktig å finne et land som Norge allerede samarbeider med, eller kan utvikle et sterkere bånd med innen turisme/reiseliv og forskning. Jeg tenkte at gjennom utveksling vil det oppstå forskjellige muligheter til personlig vekst, påfyll av kunnskap og nettverk innen reiselivsledelse. Dermed valgte jeg Kroatia. Tanken bak dette var å kunne jobbe for Norge (innen reiseliv) i et av landene i Europa. Jeg dro også på utveksling for å utfordre meg, og samtidig nyter man studentlivet i voksen alder annerledes enn når man er ung. Med andre ord jeg kan si at jeg prøvde å velge strategisk, og samtidig utforske landet på et annet nivå enn bare som vanlig turist på ferie.

Hvorfor Kroatia?

Jeg valgte Kroatia fordi det er et land som jeg kunne litt om fra før av, siden jeg har vært på ferie forskjellige steder i landet. Siden da har jeg vært fascinert av Kroatia som land, men jeg hadde lyst til å bli bedre kjent med kulturen og utforske landet som «lokal» beboer og ikke bare som turist. Kroatia har mye å by på. Det er et land som har vokst ganske mye innen turisme i siste 10-15 årene, med mye historie bak seg og variert gastronomi. Kanskje de fleste kjenner Kroatia for de sjarmerende strendene langs kysten, men Kroatia har så mye mer å tilby. Fra skjulte steder som vingårder med små hytter, olivenplantasjer, fantastiske sjømatretter fra Dalmatia, til internasjonale festivaler, lokalbefolkningens atmosfære og "the coffee culture". Kroatere er veldig glad i å være sosiale, og de utnytter enhver anledning til å treffes til en kopp kafe eller lignende. I Norge er Kroatia blitt mest markedsført for kystlinjen, og mindre for store byer som hovedstaden Zagreb. Derfor brukte jeg anledningen til å utforske hvordan de driver turisme i storbyene som ikke har tilgang til sjøen. Edward Bernays universitetet har sterke samarbeidspartnere i forskjellige felt, med flere forelesere helt fra Canada (gjesteforelesere). Noen av de faste foreleserne ved universitetet har selv bodd mange år og undervist i Canada. For meg var det også veldig viktig med påfyll av mer kunnskap og dermed visste jeg at dette kommer jeg til å ha nytte av i fremtiden. Jeg valgte også Kroatia på grunn av språket. Om man lærer kroatisk, kan man kommunisere godt med bosniere, serbere og makedoniere. For meg personlig var det ikke et vanskelig valg, siden jeg visste hva jeg ville ha ut av selve utvekslingen på forhånd. 

Er det noen likheter mellom HINN og Bernays, og hva er det som fungerer annerledes?

Jeg kan ikke si at det er mange likheter mellom HINN og Edward Bernays. Eneste er at begge universitetene prøver å skape et integrerende og sosialt miljø, men på helt forskjellige måter. Ved HINN holdes det arrangementer for studenter både på campus, i byen og omegn, mens ved Edward Bernays er kanskje 10% av arrangementene på universitetet og resten er planlagt utenfor og er godt orientert mot reiseliv (nesten alle har møteplikt). Eksempelvis kan studentene være med på blant annet: BBQ (with special guests), City Tour & Surroundings, middag i forskjellige typer restauranter med tradisjonell mat / rustikk, men også luksuriøse. I tillegg får studentene være med på forskjellige spontane konkurranser (som matlaging ut i naturen), tur i "eventyrskogen" hvor man blir delt opp i flere lag og må komme med forslag til nye utviklende attraksjoner for stedet. De tilrettelegger godt, både med transport og hva det trengts for turen, slik at studentene får mulighet til å utforske små og store bedrifter innenfor reiseliv og se hvordan virksomheten drives, og samtidig vise utviklingspotensialet utenfor Zagreb også. Ikke noe veldig fancy og veldig kostbart, men veldig relevant for studiene. Det var veldig fint å se hvordan det vi lærer på skolebenken brukes i praksis

Hva har overrasket deg mest?

Jeg ble overrasket over at teknologien på universitetet var bedre enn ved HINN, noe jeg har aldri trodd jeg skulle bli. Jeg alltid tenkt at vi i Norge ligger langt foran sammenlignet med resten av landene i Balkan. De har også et bra system når det gjelder muntlige presentasjoner, da alle presentasjonene ble styrt av lektoren, slik at unødvendige tekniske feil unngås. I tillegg ble alle presentasjonene sendt dagen før selveste presentasjonen. Det blir ofte holdt møter, med møteplikt, for studentene om hvordan man skal bygge opp sin CV da man er ferdig utdannet, hv0ordan du skal bygge karriere, hvilke plattformer som er mest relevante for bedre jobbtilbud (som LinkedIn), og forslag til podcaster som støtter dette. Studentene blir med andre ord forberedt på arbeidslivet i god tid, noe som etter min mening er veldig bra. Ellers ble jeg positivt overrasket over hvor sosiale og integrerende kroatere 
Ellers jeg ble positivt overasket hvor sosiale og integrerende kroatere er, både på og utenfor universitetet. Før eller etter forelesningene møtes ofte studentene for å spise pizza eller drikke kaffe. 

Hva har du lært som du ikke ville lært hjemme?

Under mitt opphold i Kroatia har jeg faktisk lært å lage en profesjonell PowerPoint, som vil tilsvare til universitetsnivå, i tillegg til å bruke andre digitale verktøy som et bedre alternativ for presentasjoner som f.eks. Canva. Ved Edward Bernays hadde vi muntlige presentasjoner ofte i hvert fag, hvor lektoren og resten av klassen hadde mulighet til å stille spørsmål. 

På utveksling har jeg fått muligheten til å bruke kunnskapene mine i engelsk mye mer enn i Norge, i tillegg til å bruke akademiske- og businessrelaterte ord og uttrykk. Med andre ord kan jeg si at takket være utvekslingen og det systemet de har på Edward Bernays, har jeg blitt mer trygg på meg selv og komfortabel med å snakke foran en stor mengde folk. Under oppholdet har jeg også blitt flinkere til å bruke Google Maps og utviklet bedre evne til å orientere meg.

Hva var det beste med Edward Bernays og Zagreb?

Det jeg likte mest ved universitetet var dynamikken mellom studentene og foreleserne, som var veldig avslappende og samtidig profesjonell. Vi fikk mange gode tips både når det gjelder studiene, men også privat. Foreleserne delte av sine erfaringer innen business, noe de hadde mange ideer om ettersom nesten alle driver en privat business ved siden av undervisningen på universitetet. Om Zagreb har jeg bare positive tanker og er en by for seg selv som er absolutt verd å utforske. Jeg vil beskrive Zagreb som en gammel by med ung sjel, som holder tradisjonen sin. Denne byen er ikke som andre store kjente byer i verden hvor du føler presset til å besøke alle de kjente stedene. Denne byen vekker nysgjerrigheten og gir en kilde til mystikk som trekker deg sakte inn. I Zagreb er det alltid noe interessant å gjøre og desto mer man utforsker byen, jo mer forelsket blir man. Byen er en perfekt "Getaway" for par, venner og familier og B2B (business-to-business), hvor man lett kan kombinere "business with pleasure".

Hvorfor burde andre dra på utveksling?

Jeg anbefaler alle å dra på utveksling og spesielt hvis man studerer reiselivsledelse. Det er en god mulighet til å se hvordan man driver turisme i en annen land enn Norge. Utvekslingen har hjulpet meg personlig til å utvikle meg som menneske. I tillegg kan man bygge nettverk som kan være til hjelp videre i karriere. Under utvekslingen jeg fikk veldig god kontakt med det andre Erasmus+ studenter og vi planlegger å besøke hverandre. Så der er også mulighet til å besøke andre land også og bli kjent med andre kulturer også. Jeg vil si at selve utvekslingen er en god mulighet til å markedsføre Norge som land, så allerede der kan man prøve seg frem. Det blir akkurat det samme som man prøver å selge en samlet pakke tilbud til en gruppe turister. Under utvekslingen vi klarte å overtale en student fra Edward Bernays til å komme å studere i Norge, og vi har allerede to lektorer som ønsker å komme til Norge gjennom Erasmus + Teaching Stuff Mobility programmet.

Er det noe annet du ønsker å nevne?

Ikke så mye annet enn at jeg absolutt vil anbefale alle studenter å dra på utveksling. Samtidig kan man også velge litt strategisk. Det er viktig å planlegge og tenke på hva skal man etter man har fullført graden sin i god tid. 

 

Ta kontakt

Spørsmål om utveksling stilles til Internasjonalt kontor på ditt studiested.