University of York - Norwegian Study Centre

Land
Storbritannia
Avtale
Exchange
Type
Studier

Om destinasjonen

Land
Storbritannia
By
York
Universitetets hjemmeside

Mer om destinasjonen

University of York tar imot studenter fra hele verden. Vi samarbeider med det norske studiesenteret i York, og tilbyr 30 studiepoeng i engelsk, samt kortere studieturer til York (ekstern lenke).

For lektorutdanning er det lagt til rette for utveksling i 5. eller 9. semester. Her kan du lese om lektorstudent Tim Skaret sin opplevelse av utvekslingsoppholdet. 

For grunnskolelærerutdanning 1-7 og 5-10 kan studentene reise i sitt 5. semester. 

Hvem kan søke?

Antall plasser

Ta kontakt med internasjonalt kontor for informasjon

Krav til karaktersnitt

50 SP eller mer i engelsk: minimum C i gjennomsnitt
30-50 SP i engelsk: minimum B i gjennomsnitt
MGLU-studenter uten engelsk i fagkretsen: minimum B i gjennomsnitt

Semesterinndeling

Høstsemester: august - desember

Hva koster det?

Studieavgifter

Ingen skolepenger for HINN-studenter.

Finansieringsstøtte

Basisstøtte - hele beløpet kommer i en utbetaling i starten av semesteret
Reisestøtte - 2500 kr (35% stipend og 65% lån)

Boligmuligheter

Senteret har reserverte studentboliger på campus.

Visum

Studenter med norsk nasjonalitet må søke om oppholdstillatelse/visum. Mer informasjon finner du på vår nettside om visum og oppholdstillatelse.

Slik søker du

Detaljert informasjon finner du på vår nettside.

Husk å søke innen følgende frister:

  • 15. februar for utreise i påfølgende høstsemester.

Utveksling under Brexit

Lektorstudent Tim Skaret Sørensen er høsten 2019 på utveksling i York. Det er spennende tider der nå, både faglig og politisk. 

Utvekslingsstudent i et av YorkCourse-studentenes "common room"
Foto: Tim Skaret Sørensen

I York har Tim mulighet til å følge britene på nært hold i den mest kaotiske Brexit-perioden, samtidig som han studerer. Han kommer fra Kløfta, og er i sitt tredje år på lektorutdanningen som normalt foregår på Hamar. Nå er han i York og studerer på Norwegian Study Centre (NSC).

Godt faglig utbytte

På NSC fordyper han seg i engelskfaget, og skriver bacheloroppgave i amerikansk litteratur. Han tar i tillegg fagene amerikansk litteratur fra 1800-1950 og britisk kultur/raserelasjoner. I faget britisk kultur lærer de om hvordan kolonialismen har formet Storbritannia, og hvordan rasismen i landet påvirker politikere, lover og folk generelt. De får testet egne synspunkter, og stiller spørsmål ved om for eksempel eldre mennesker er rasister når de kanskje egentlig mest er xenofobe/redd for det som er fremmed?

Nord-Europas største gotiske katedral i York
Foto: HINN/Guro Hagen

Kultur og opplevelse

- Det å oppleve verden, se flere kulturer, og selvfølgelig øve på engelsken er noen av grunnene til at jeg reiste på utveksling, forteller Tim.

Siden han er svært glad i både England og Irland, var York et naturlig valg av destinasjon.

- Jeg er både anglofil og keltofil, og York er en veldig koselig liten storby. Det er et veldig behagelig sted! Stort nok, men likevel smått. sier Tim entusiastisk.  

I tillegg passet utvekslingen fint inn i studieløpet med et tilrettelagt semester etter norsk kalender, og et godt faglig opplegg i utlandet.

- På grunn av Brexit likte jeg egentlig landet bedre før enn slik det er akkurat nå. Lærerne stresser en del med Brexit fordi om det faktisk skjer kan det få konsekvenser for de internasjonale studentene, forteller Tim, og legger til at han har et veldig godt inntrykk av NSC og York.

- Campus er kjempefin, og lærerne er entusiastiske, hyggelige og veldig flinke. Lærerne ser ut til å kunne forme sine egne kurs mer enn i Norge, og klarer å knytte undervisningen opp mot populærkultur som for eksempel Game of Thrones og Harry Potter. Studiet er informativt og lærerikt, og vi jobber godt med stoffet, og har mange diskusjoner med medelever. Det er litt intenst, men ikke uoverkommelig.

Norwegian Study Centre ligger på campusen til University of York.
Foto: HINN/Guro Hagen

Smart med forberedelse

Søknadsprosessen beskriver Tim som grei, selv om det var litt å sette seg inn i. Det skal søkes både til høgskolen ved å fylle ut et skjema på nettet, og til NSC måtte han skrive et essay.

- Det er lurt å forberede seg så godt som mulig før en reiser. Det aller viktigste er økonomien, og å legge en plan på hvordan du skal disponere pengene når du får utbetalt alt på en gang av Lånekassen. Når du først er i utlandet er det også lurt å ha spart opp litt ekstra på forhånd slik at du kan ha råd til å ta noen utflukter.

Om du reiser til ikke-engelsk språklige land, vil det være smart å lære i alle fall litt av språket på forhånd, lese om byen, finn noe du har lyst til å oppleve, finn ut av hvor skolen er og hvordan du kommer deg dit.  I tillegg er det noen ting i hverdagen som kommer til å være annerledes enn i Norge.

- Her i England bruker de for eksempel mye gass til både oppvarming og matlaging, og det er vi ikke vant til i Norge. Stekeovnen er rett og slett et lite mysterium, men det er jo smart å lage seg mat hjemme selv om det er koselig å spise på pub.

Utveksling – det er verdt det!

For Tims del har det meste gått etter planen med utvekslingen. Da han skulle velge BA-oppgave kunne han ikke velge hvilken roman han skulle skrive om helt fritt, men han kan vinkle oppgaven slik han ønsker. Han vil absolutt anbefale andre å reise på utveksling, av flere årsaker.

- Tenk å få lov til å leve, puste, spise og drikke engelsk kultur i et halvt år! Det gjør jo at jeg får et mye mer intimt forhold til det jeg skal lære om, og senere lære bort, sier Tim ivrig.

Det er tydelig at det å bo i et annet land med en annen kultur er veldig givende.

- Samtidig hjelper oppholdet veldig på språkkunnskapene, og jeg virker mer troverdig når jeg snakker engelsk nå. Det å ha bodd i England i et halvt år vil forhåpentligvis gi bedre muligheter på arbeidsmarkedet når den tid kommer, sier Tim, noe to store studier utført av EU-kommisjonen gir han helt rett i.

Når Tim blir bedt om å beskrive utvekslingsoppholdet sitt med tre ord, tenker han seg litt om, og sier med et smil om munnen:

- Det er spennende, lærerikt og overkokt! Det siste handler bokstavelig talt om de fantastiske paiene man får på pubene her.

 

Ta kontakt

Spørsmål om utveksling stilles til Internasjonalt kontor på ditt studiested.

Disse studiene kan dra på utveksling til University of York - Norwegian Study Centre