VIVES University of Applied Sciences

Land
Belgia
Avtale
Erasmus+
Type
Studier

Om destinasjonen

Land
Belgia
By
Kortrijk, Roeselare og Torhout
Informasjon for utvekslingsstudenter ved VIVES

Mer om destinasjonen

VIVES University of Applied Sciences (B KORTRIJ01) har campuser i Kortrijk, Roeselare og Torhout i den franskspråklige delen av Belgia. VIVES er den største høyskolen i Flandern. Universitetet tilbyr engelskspråklige utvekslingsprogram på tvers av fagdisipliner.

Hvem kan søke?

Antall plasser

6 plasser

Krav til språkkunnskaper

Ingen formelle krav for Erasmus+ studenter

Krav til karaktersnitt

Ingen formelle krav for Erasmus+ studenter

Studiepoeng og valg av emner

30 ECTS = 30 studiepoeng

Semesterinndeling

Høstsemester: september - januar
Vårsemester: januar - juni

Hva koster det?

Studieavgifter

Ingen studieavgifter for Erasmus+ studenter

Finansieringsstøtte

Støtte fra Lånekassen:
Basisstøtte - hele beløpet kommer i en utbetaling i starten av semesteret
Reisestøtte - 2.500 kr. (35% stipend og 65% lån)

Erasmus+ stipend:
410 EUR/mnd. (100% stipend). Kommer i tillegg til støtte fra Lånekassen

Boligmuligheter

VIVES tilbyr studentboliger. Tilbudet varierer fra studiested til studiested (ekstern lenke).

Visum

Studenter med nasjonalitet utenfor EU/EØS må søke om visum/studietillatelse.

Slik søker du

Detaljert informasjon finner du på vår nettside.

Husk å søke innen følgende frister:

  • 15. februar for utreise i påfølgende høstsemester.
  • 15. september for utreise i påfølgende vårsemester.

Nathalie er student ved Lærerutdanning 5-10 GLU og reiste på studie-utveksling til Belgia i høstsemesteret 2022. Les videre for å se hvordan hun opplevde studiene og det å være på utveksling!

 

Nathalie og vennen Michael sitter på stand for å representere Norge under et arrangement på skolen.
Foto: Nathalie Strandbakken Bergheim

Hvor og hvorfor dro du på utveksling?

Jeg dro på utveksling til Kortrijk, i Flandern i Belgia. Jeg valgte å dra på utveksling fordi jeg ønsket nye impulser og opplevelser. Utveksling har alltid vært noe jeg har hatt lyst til å gjøre, og gjennom Høgskolen i Innlandet har man mange muligheter når det kommer til land og programmer man vil studere. Jeg manglet motivasjon og ble skolelei, og da passet det perfekt å gjøre noe som dette for å få nye perspektiver på studiet.

Hvorfor Belgia?

Jeg valgte å studere i Belgia fordi det er et perfekt utgangspunkt for å reise rundt i Europa. Belgia er et lite land, og fra byen jeg bodde i, var det maks to timer med tog til de aller fleste byene jeg ville besøke. I tillegg er Paris 2,5 timer med tog unna, og Amsterdam ca. 3,5. Dette betyr at det er mange muligheter for å reise rundt, og med et godt og billig kollektivtilbud er det lett å dra på dags – og helgeturer til storbyer i både Belgia og andre land i Europa. I tillegg ønsket jeg å reise til et land som ikke var alt for langt unna Norge; flyturen fra Oslo til Brussel tar 2 timer og det gjør at det er lett å reise hjem i ferier og å eventuelt få besøk fra Norge. Selv om det ligger relativt nærme Norge er det fortsatt langt nok unna til at det er ulikheter i kultur og tradisjoner, og man får virkelig opplevd å bo i et land som er veldig forskjellig fra Norge på mange områder.

Kan du si noe om likheter/forskjeller mellom HINN og VIVES?

Jeg fulgte et undervisningsprogram som heter FLOWS, og det står for "focus on healthy life, organizations and well-being in society". Jeg har hatt ulike fag innenfor områder som omhandler helse og velferd, som psykologi, aktiv livsstil, bærekraftig utvikling og stressmestring. Fagene er relevante for lærerutdanningen, særlig den nye læreplanen, og jeg har lært masse som jeg drar nytte av i arbeidet som lærer.

FLOWS-klassa besto av ca. 25 elever, med utvekslingselever fra 10 ulike land. Vi hadde obligatorisk oppmøte så å si hver dag, med ulike lengde på dagene. Vurderingsformene varierte, men det var ingen eksamen. Istedenfor eksamen hadde vi vurderinger i alle fagene gjennom hele semesteret. Det har vært mange innleveringer og en del presentasjoner, både i gruppe og individuelt. Siden klassa var så liten, fikk vi et tett og nært klassemiljø hvor alle kjente hverandre godt og det var lett å samarbeide.

12 av 30 studiepoeng fikk man gjennom et tverrfaglig prosjekt hvor man skulle utvikle et produkt basert på en helseutfordring (f.eks. lage en app hvor man hjelper studenter med stressmestring). I dette faget ble det også arrangert byturer, og vi dro med klassen til Brussel, Lille (Frankrike), Brugge og Gent. På byturene fikk vi prøvd oss som guider, og vi fikk i oppgave å fortelle resten av klassen om en attraksjon. Dette faget har vært min favoritt, fordi man lærer skolerelevante ting gjennom opplevelser og morsomme aktiviteter.

Fagene er relevante for lærerutdanningen, særlig den nye læreplanen, og jeg har lært masse som jeg drar nytte av i arbeidet som lærer.

Hva har overrasket deg mest?

Det som har overrasket meg mest, har vært tilstedeværelsen av universitetet gjennom hele semesteret. Foreleserne og koordinatorene har vært opptatt av at vi skal ha det bra, oppleve så mye som mulig, og jeg føler de har vært interessert i å bli kjent med oss. Ved ulike utfordringer har alle gjort alt de kan for å tilpasse og tilrettelegge, og de tar hensyn til vår kultur og viser forståelse for vaner og rutiner.

Ikke bare har foreleserne vært gode på oppfølging, det har også vært et veldig godt tilbud fra studentorganisasjonen. I begynnelsen arrangerte de byturer og bli-kjent dager, de holdt konserter på skolen, og arrangerte morsomme tema-fester nesten hver uke. De arrangerte blant annet en bassengfest hvor de hadde leid et badeland for en kveld. De har også et godt tilbud når det kommer til sport og fysisk aktivitet; man kan bli med på jogging, yoga, svømming, rugby, fotball, volleyball og ta et selvforsvarskurs for en veldig lav pris.

Hvis du velger å reise til Belgia og studere på VIVES i Kortrijk, kan jeg forsikre deg om at du kommer til å møte mennesker som tar vare på deg på alle områder, og som skaper arenaer for opplevelser du sjelden ville opplevd i Norge.

Hva har du lært som du ikke ville lært hjemme?

Å studere i Belgia har gitt meg masse kunnskap jeg ikke ville ha fått hjemme; hovedsakelig internasjonale kompetanser i forhold til hvordan man samarbeider, hvordan man møter andre som er helt annerledes enn en selv og hvordan man må tilrettelegge og tilpasse til andres kulturer og språk. Man lærer også ekstremt mye om seg selv i en sånn prosess, og føler på mestring og økt selvtillit over å klare å bo i et helt annet land alene.

Hva er det beste med VIVES og Kortrijk?

Det beste med VIVES er maten! På campus er det ca. 10 ulike bygg, og alle har et sted hvor man kan kjøpe mat. Hvert bygg har en «restaurant» hvor de har en spesialitet, f.eks. er det en restaurant som selger pizza og pasta, en som selger suppe, en som selger bagetter, og en til kaker, boller og croissanter. Man kan velge hvor man vil spise lunsj ut fra hvilken mat man ønsker den dagen, og det koster også mindre enn det ville gjort i Norge.

Du kommer til å møte mennesker som tar vare på deg på alle områder, og som skaper arenaer for opplevelser du sjelden ville opplevd i Norge.

Belgia har generelt et godt kollektivtilbud, og man kan kjøre tog hvor som helst i Belgia til 5 euro fra en by til en annen. I tillegg kan man kjøpe busskort for hele Kortrijk for et helt år til kun 15 euro.

Hvorfor burde andre dra på utveksling?

Andre burde reise på utveksling for å oppleve nye ting. Hvis man føler at man kjeder seg litt på studiet i Norge, er det den perfekte muligheten til å utfordre seg selv og få et nytt perspektiv på verden. Man blir kjent med mennesker fra utrolig mange land, og det er nyttig å tilegne seg kunnskap om andre på denne måten. I tillegg har man muligheten til å reise, lære seg språk, feste, få seg venner for livet og utvikle kunnskaper og ferdigheter som er viktige for framtiden.

Andre ting?

Hvis man velger å reise til Kortrijk, kan man søke om å bo i studentbolig. Denne studentboligen ligger sentralt til i sentrum av byen, og alle som bor her er utvekslingsstudenter. Man har eget rom og eget bad, men deler kjøkken med sin etasje. På kjøkkenene er det alltid noe som foregår, og det er perfekt å gå dit en tur hvis man ønsker å spille kort, lage mat sammen, eller bare vil være litt sosial. Man blir ekstremt godt kjent med hverandre når man bor sammen, og hvis du velger å reise til Kortrijk vil jeg i aller største grad anbefale å søke om å bo i studentboligen, for det er en perfekt arena for å få venner og møte nye folk.

 

Ta kontakt

Spørsmål om utveksling stilles til Internasjonalt kontor på ditt studiested.