English version of this page

Sjekklister

Å dra på utveksling krever litt planlegging og det er lurt å starte i god tid. Vi hjelper deg fra du søker til du kommer hjem. 

Før avreise

Har du aldri vært på utveksling tidligere, kan det sammenlignes med å sette utfor en bakke for første gang. Jo bedre forberedt du er, jo enklere vil det være. Sett deg godt inn i prosessen med å reise på utveksling, og hva du må forberede. Det er ditt ansvar å sørge for at alt er i orden til avreise.

Internasjonalt kontor veileder vedrørende søknadsprosessen til utlandet, samt hva som er nødvendig å gjøre før avreise. Følg gjerne vår huskeliste.

Bestille reise

Bestill billetter i god tid før avreise. Returbilletter er ofte billigere enn to enkelt billetter (gjelder de fleste flyselskaper). Hvis du er usikker på returdato, har man ofte mulighet å endre avreisedato på et senere tidspunkt (til betaling). Sjekk hva som lønner seg mest før du bestiller. Ta eventuelt kontakt med en reisebyrå. 

Hvis du fly må byttes kan hjemreisen ofte utsettes uten kostnad. Dette er avhengig av ledige seter andre datoen. Dermed kan du i noen tilfeller inkludere en stopp ved en annen destinasjon i reise din. Sjekk opp dine muligheter hos de du vil fly med. Ofte kommer det et ekstra gebyr ved bestilling hvis dette skal være mulig.

Bolig

Vertsinstitusjoner er oftest behjelpelige med å skaffe bolig på studie- praksisstedet. Søk bolig så tidlig som mulig. Hvis du skal si opp leiekontrakt i Norge mens du er på utveksling, husk å sjekke oppsigelsestid.

Utleie av din bolig i Norge

Internasjonalt kontor ved studiested Lillehammer tilbyr studenter mulighet til å leie bort sin hybel/leilighet til internasjonale studenter under utvekslingen, kalt BoligSwap. Dette gjelder kun for studenter som skal være på utveksling minmum 1 semester. Det er ikke mulig å leie ut SINN boliger. Internasjonalt kontor gi mer informasjon om dette under veiledning. 

Finansiering

Studieutveksling

Når du har fått opptak fra det utenlandske lærestedet, en bekreftelse fra HINN på at utenlandsoppholdet inngår som en del av studiet ditt i Norge, og levert signert forhåndsgodkjenningsskjema, kan du søke Lånekassen om stipend (og lån). Basisstøtten utbetales fullt i starten av utvekslingssemesteret. Du kan og søke om reisestøtte, skolepenger og stipend til språkkurs. Mer informasjon finner du på vår nettside for finansiering.

NB: Husk at emner må være forhåndsgodkjent fra studieleder før Lånekassen aksepterer søknaden. 

Oppskrift på hvordan søke finansiering hos Lånekassen finner du på deres nettside (ekstern lenke).

Erasmus+ stipend

Studenter som søker om utveksling kan bli tildelt et Erasmus+ stipend på mellom 410 og 610 Euro per måned. Dette er kun tilgjengelig for utveksling ved en av våre Erasmus+ partnere. Stipendet kommer i tillegg til støtten fra Lånekassen. Våre Erasmus+ partnere finner du i destinasjoner.

Se vår enkle sjekkliste for hvilke dokumenter som må være levert før du mottar Erasmus+ utbetalingen (nederst på siden).

Forhåndsgodkjenning av emner (kun studieutveksling)

Emnene du skal ta ved det utenlandske lærestedet må godkjennes av studieleder før avreise. Forhåndsgodkjenning skal ordnes etter du har fått bekreftet plass ved lærestedet i utlandet. Skjemaet ligger også til grunn for finansiering fra Lånekassen. For mer informasjon, se steg 5 i søknadsprosessen.

Forsikringer

Det er viktig at du ordner forsikring basert på dine behov. Sjekk gjerne ut ANSAs studentforsikring.

Folketrygden

Norske statsborgere som studerer i utlandet med lån og stipend fra Lånekassen, er automatisk medlemmer av Folketrygden. Om du ikke er norsk statsborger eller ikke har lån i Lånekassen, må du søke NAV om fortsatt medlemskap i studietiden (ekstern lenke).

NB: Studenter som er medlem av Folketrygden kan ikke ha deltidsjobb i utlandet ved siden av studiene. Dersom man jobber utenlands vil man - per NAVs retningslinjer (ekstern lenke) - miste plassen sin i Folketrygden.

Helseforsikring 

Når du studere i utlandet i mindre enn 12 måneder, eller har støtte fra Lånekassen, har du med deg norske trygderettigheter til utlandet. Hvis du studerer i et annet nordisk land kommer du innunder trygdeordningene for det aktuelle landet. Du bør orientere deg om hvilke rettigheter du har som student i utlandet hos nav.no (ekstern lenke).

Hvis praksis- eller lærestedet i utlandet ber om bevis på helseforsikring (proof of medical coverage) tar du kontakt med Internasjonalt kontor på HINN som bistår med å finne riktig dokument.

Europeisk helsetrygdekort

Kortet dokumenterer dine rettigheter til dekte utgifter for nødvendig medisinsk behandling under midlertidig opphold i et EØS-land eller Sveits. Med kortet har du rett til behandling på lik linje med utvekslinglandets borgere. Det kan bestilles hos HELFO (ekstern lenke).

Ansvars- og ulykkesforsikring (LEGG TIL INFORMASJON)

Erasmus+ programmet krever at studenter som reiser på praksisopphold i utlandet har tilstrekkelig helseforsikring, ulykkesforsikring og ansvarsforsikring. Studenter kan forsikres av bedriften eller organisasjonen vedkommende skal ha praksis i, eller ved å tegne egne forsikringer.

Reiseforsikring (sterkt anbefalt) 

Studenter bør i tillegg til helseforsikringen ha gyldig reiseforsikring for utvekslingsoppholdet. Folketrygden gir rett til dekning av visse helsetjenester, men dekker for eksempel ikke hjemsendelse ved sykdom.

Pass / ID-kort og oppholdstillatelse

Skal du reise til EU/EØS-land/Sveits kan du reise med et ID-kort. Skal du reise utenfor EU/EØS/Sveits må du ha pass. 

Sjekk at passet / ID-kortet ditt er gyldig for hele utvekslingperioden, samt opptil 3-6 måneder etter hjemkomst (avhengig av land du reiser til). Hvis du ikke har dette, forny det snarest mulig.

NB: Å få et nytt pass / ID-kort kan ta flere uker. Vær ute i god tid. Time bestilles hos politiet (ekstern lenke). 

Oppholdstillatelse/visum

Undersøk om du trenger visum til det landet du skal til. Mange land utenfor Europa krever at innreisende studenter har visum.

Dersom du reiser til et annet EØS-land, kan du vente med å søke om oppholdstillatelse til du ankommer vertslandet.

Semesteravgift og utdanningsplan ved HINN

For å beholde studentstatusen ved HINN er alle studenter pliktet til å betale semesteravgift og godkjenne utdanningsplanen for perioden man er i utlandet.

Sikkerhet i utlandet

Gjør deg kjent med HINNs råd for sikkerhet i utlandet.

Sjekk ut vår " Trygg i utlandet" brosjyre. Kom innom Internasjonalt kontor for å få en printet versjon om ønskelig.

Opplysningsskjema

Alle studenter som reiser på utveksling (studie og praksis) må fylle ut online opplysningsskjema før avreise. Hvis det skjer endringer i opplysningsskjemaet er studenten pliktet til å informere sin internasjonale koordinator ved HINN. 

Opplysningsskjema 

Registrer din reise

Vi anbefaler at du registrerer din reise på reiseregistrering.no (ekstern lenke). Dette for at Utenrikstjenesten skal kunne kontakte deg dersom det skjer en alvorlig hendelse i løpet av ditt opphold. Det bidrar også til at myndighetene har en oversikt over norske borgere i utlandet, og når de har returnert til Norge. 

Vaksiner

Ta kontakt med vaksinasjonskontoret i kommunen du bor for informasjon om vaksiner. Dette bør du gjøre tidlig i planleggingsfasen, da noen vaksiner må tas i flere omganger før du reiser.

Vær oppmerksom på at noen av praksis- eller lærestedene/institusjonene har spesielle krav til vaksinasjon for helsefagstudenter som skal ut i praksis.

Språktest (kun studieutveksling)

Mange læresteder krever at innreisende studenter gjennomfører en språktest før de kan søke opptak til institusjonen. I noen tilfeller holder det med 4 i engelskkarakter fra videregående. TOEFL og IELTS er de mest vanlige språktestene. ETS har et TOEFL-testsenter ved Rosenholm Campus (ekstern lenke) utenfor Oslo. Tid for test kan du registrere deg for på ETS sine nettsider (ekstern lenke). Alternativt kan du ta IELTS-testen gjennom Folkeuniversitetet (ekstern lenke), ved å registrere deg på The British Council sine nettsider (ekstern lenke). Husk å gjøre dette i god tid før søknadsfrist, og vær oppmerksom på at språktestene koster penger. 

I vår destinasjonsoversikt kan du enkelt finne ut om institusjonen du ønsker å reise til krever språktest eller ikke. Studenter som reiser til våre Erasmus+ partnere trenger ikke å bekrefte sine språkkunnskaper ved opptak til utenlandsk institusjon.

For mer info om språktester generelt og hvor man kan gjennomføre de, sjekk ANSA sine nettsider (ekstern lenke).

Under utenlandsoppholdet

Når du reiser på utveksling til en av høgskolens partnere er du en ambassadør for HINN. Dine meninger og handlinger er med på å påvirke om fremtidige studenter ønsker å reise på utveksling til oss.

Dokumenter som må leveres til internasjonalt kontor

  • Dersom du har avglemt å levere digitalt Opplysningsskjema kriseberedskapsplan, sørg for å levere skjemaet snarest mulig. Om det forekommer endringer i opplysningsskjemaet er dupliktet å informere internasjonalt kontor ved HINN. 
  • Etter ankomst i utlandet skal Erasmus studenter sende skjemaet "Confirmation of Arrival" via epost til internasjonalt kontor ved HINN. Skjemaet skal være signert og stemplet av vertsinstitusjonen. Dette dokumentet sendes til deg fra Internasjonalt kontor ved HINN.

Endringer i Learning Agreement/forhåndsgodkjenning

Det kan ofte forekomme endringer blant godkjente emner etter ankomst i utlandet, oftest på grunn av kolliderende emner eller at emner ikke tilbys. Alle endringer må godkjennes av HINN. Ta kontakt med studieleder/studieprogramansvarlig per e-post for å få ny forhåndsgodkjenning. Sett internasjonalt kontor i kopi. 

Emner utenfor Learning Agreement/Forhåndsgodkjenning

Dersom du fullfører andre emner enn de du har fått godkjent fra studieleder og internasjonalt kontor ved HINN, er det ikke garantert at disse kan innpasses i din grad.

Kontakt med HINN

Hold deg oppdatert på det som skjer hjemme ved å følge med på Canvas og e-post. I mange tilfeller kan viktige beskjeder bli gitt, som man ikke bør gå glipp av.

Internasjonalt kontor hører gjerne fra deg i løpet av oppholdet. Om det er noe du ønsker å fortelle om, eller som du har behov for hjelp til, ta gjerne kontakt. Alle statusrapporter mottas med interesse! Dine tilbakemeldinger (under og/eller etter) kan være med på å motivere andre studenter til å reise ut.

Krisesituasjon / støtte og hjelp underveis

Alle studenter oppfordres til å gjøre seg kjent med høgskolens råd for sikkerhet i utlandet i tilfelle krisesituasjoner oppstår. Dersom en krise oppstår, kontakt HINN snarest mulig på krisenummer: (+47) 04315 (døgnbemannet).

Om du møter problemer med studietilbud og/eller velferdsordninger underveis, henvend deg først til internasjonalt kontor ved det utenlandske universitetet. Du kan selvsagt kontakte internasjonalt kontor ved HINN dersom du trenger bistand fra oss.

Det kan oppstå spesielle situasjoner som gjør at du trenger bistand fra andre:

  • Er du i en kritisk situasjon eller har behov for juridisk rådgivning mens du er ute, ta kontakt med nærmeste ambassade eller utenriksstasjon. Adresser til norske utenriksstasjoner finner du på www.landsider.no (ekstern lenke)
  • Blir du syk på utveksling har du rett til å benytte deg av det offentlige helsetilbudet i landet. Merk at kvaliteten på dette tilbudet kan være varierende. Henvend deg til NAV før du reiser for en oversikt over hvilke land dette gjelder.
  • Den norske sjømannskirken har egne studentprester som kan bistå deg dersom du har behov for en fortrolig samtale, bistand, blir utsatt for overgrep eller alvorlige hendelser. Se sjømannskirkens nettsider (ekstern lenke).
  • ANSA (ekstern lenke) har egne rådgivere som gir utreisende studenter råd og tips om landene. De har kjennskap til lokale forhold der du er. ANSA gir også fri rettshjelp gjennom ANSAs studentforsikring, dersom du skulle bli involvert i en rettssak under studietiden.

Sosiale medier

Internasjonalt kontor har egen Instagramkonto for utreisende studenter (ekstern lenke). Alle utvekslingsstudenter oppfordres til å følge oss, samt dele bilder og benytte taggen #INNutveksling. 

Studenter som ønsker kan ta over kontoen for en dag. Informasjon blir gitt før og etter avreise. Studenter kan og sende forespørsel direkte til internasjonal koordinator. Husk å inkludere ditt studentnummer i e-posten.

Studentambassadør

Alle studenter som reiser på utveksling er ambassadører fra HINN. Utreisende studenter blir spurt av internasjonalt kontor før/under utvekslingen om de ønsker å bistå andre studenter som kan tenke seg å reise på utveksling til samme destinasjon. Mange studenter vil ha spørsmål som du kan besvare best. Når man returnerer fra utveksling er man ambassadør for den institusjonen man studerte ved.

Etter hjemkomst

Hva du må gjøre etter hjemkomst avhenger av hvilken type utveksling man har vært på. Internasjonalt kontor vil informere hver enkelt student per hva som gjelder for de.

Erasmus+ rapport og språktest del 2

Studenter som har vært på Erasmus+ utveksling må fullføre OLS-språktest del to og sende inn en nettbasert rapport etter oppholdet. Rapporten sendes direkte fra EU-kommisjonen på epost til hver enkelt student. For språktesten vil Internasjonal kontor melde opp sine studenter. Link sendes på epost. 

  • OBS! OLS språktesten er blitt satt på vent for det akademiske året 2023/2024.

OLS-språktest del to og rapporten er grunnlaget får å få utbetalt det resterende Erasmus-stipendet. 

Karakterutskrift fra institusjonen i utlandet (innpass av emner og studiepoeng)

Etter at du har avlagt dine eksamener ved det utenlandske lærestedet må du sørge for at Internasjonalt kontor ved HINN mottar karakterutskrift fra universitetet/høgskolen du studerte ved. Dette kan skje på to måter:

  • Universitetet sender Internasjonalt kontor ved HINN en kopi av karakterutskriften (dette må du selv avklare med studiestedet).
  • Du kommer innom internasjonalt kontor ved HINN med karakterutskriften så vi får tatt en kopi. Hvis dette ikke er mulig, skann og send den på e-post til internasjonalt kontor så raskt du har mottatt den.

Det er viktig at vi innpasser fullførte studiepoeng i graden din raskest mulig. Dette for at du skal få omgjort lån til stipend hos Lånekassen.

Emner utenfor Learning Agreement/Forhåndsgodkjenning

Dersom du fullfører andre emner enn de du har fått godkjent fra studieleder og internasjonalt kontor ved HINN, er det ikke garantert at disse kan innpasses i din grad.

Innpass av studiepoeng, ikke karakterer

Vi innpasser ikke karakterer fra utvekslingen, kun studiepoeng. Derfor må du ta godt vare på karakterutskriften fra institusjonen i utlandet. Den dokumenterer hvilke emner du bestod og hvilke karakterer du fikk. For søknad om videre studie/jobb må karakterutskriften legges ved vitnemålet fra HINN. 

Stryker du i emner på utveksling, kan du enten:

  • Ta de opp igjen ved neste mulig forsøk.
  • Innpasse ekstraemne(r) fra HINN (hvis mulig).
  • Ta valgemne(r) ved HINN. Kontakt studieveileder for ditt studie for mer informasjon om ekstraemner.

Obligatorisk rapport om utvekslingsoppholdet

Alle studenter som har vært på utveksling må sende inn en nettbasert obligatorisk rapport etter oppholdet. Link til skjema sendes på epost.

Skjemaet er en undersøkelse om hvordan man opplevde oppholdet i utlandet. Sjemaet vil bli brukt som informasjon for fremtidige studenter som er interessert i utveksling.

Vær med å skape et internasjonalt studiested

Du har selv opplevd hvordan det er å være utvekslingsstudent og hvor verdifull erfaringen er. Bli med på å skape et internasjonalt studiested og et godt miljø for HINNs innreisende utvekslingsstudenter. Fortell andre om det du opplevde på utveksling og/eller søk om å bli internasjonal fadder. 

Promotering av utveksling

Du kan bidra til promotering av delstudier i utlandet ved å fortelle dine medstudenter om oppholdet ditt. Det kan du gjøre ved å:

  • Møte opp på felles informasjonsmøter, i tillegg til de som arrangeres for spesifikke studier.
  • Være med på International Day for å promotere institusjonen og landet hvor du var på utveksling.
  • Bli med på felles informasjonssdag for studenter som reiser ut påfølgende semester.

Internasjonalt kontor vil nå ut til deg med forespørsel om deltakelse. Vi oppfordrer deg til å delta hvis du blir spurt.

Bli fadder for internasjonale studenter

På noe av våre studiesteder kan du søke internasjonalt kontor om å bli fadder for internasjonale utvekslingsstudenter som kommer til HINN. For mer informasjon, sjekk ut vår nettside for fadderprogrammet. Ved spørsmål, vennligst kontakt internasjonalt kontor ved ditt studiested.

Ta kontakt

Ønsker du veiledning eller har du spørsmål relatert til utenlandsopphold, kan du kontakte en internasjonal koordinator på ditt fakultet.