18. februar: Kritisk blikk på arkitektkonkurranser

Avhandlingen til Aleksander Bern tar for seg arkitektkonkurranser og belyser hvordan disse blir brukt, og hvilken innvirkning de har på planleggingsprosesser. 18. februar 2022 forsvarer han doktorgradsarbeidet sitt.

Portrettbilde av Aleksander Bern

HINNs Aleksander Bern forsvarer sin avhandling for graden ph.d. ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo 18. februar 2022.

Foto: Privat

Arkitektkonkurranser er ofte svært godt publiserte hendelser som skaper offentlig debatt, og får mye oppmerksomhet.

Samtidig viser avhandlingen til Bern hvordan det offentlige ordskiftet rundt konkurransenes utfall i svært liten grad påvirker prosjektene som utvikles igjennom konkurranser.

– Slik oppstår en paradoksal situasjon, der prosessen virker åpen og offentlig, mens det brede publikum står uten mulighet til å påvirke eller delta i beslutningene, skriver Aleksander Bern til inn.no.

Kan bidra positivt

Aleksander Bern er ansatt på Østlandsforskning, men har skrevet doktorgraden sin ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo.

Bern har analysert konkurranser og parallelloppdrag fra Fjordbyplanens område i Oslo.

– På tross av at arkitektkonkurransene ofte i stor grad flytter avgjørelser vekk fra ordinære plan-prosesser har de potensial til å bidra positivt i byutviklingen, forteller stipendiaten.

Det er en tydelig forskjell mellom ulike arrangører og deres holdning til medvirkning i planlegging.

– Plan- og bygningsetaten viser større vilje til dette enn andre arrangører av arkitektkonkurranser og parallell-oppdrag. Det er likevel gode muligheter for å tilrettelegge for mer inkluderende prosesser.

Arkitekter opplever at konkurranser og parallelloppdrag gir dem anledning til å være mer kreative og frie til å utvikle arkitektur på egne premisser enn ved ordinære oppdrag for klienter. De utnytter dette handlingsrommet for å sikre arkitektonisk kvalitet.

– Dette handlingsrommet kan også brukes til å ta større sosialt ansvar. Det gir mulighet til å tenke med en bredere forståelse av arkitektonisk kvalitet enn det rent estetiske, skriver Bern til oss.

For å skape en mer rettferdig planleggingsprosess bør arkitekter i større grad slippe til folk for medvirkning også i spørsmål om estetikk.

Om disputasen:

Tittel på avhandling: "The socio-spatial politics of architectural competitions in urban redevelopments: Competitions in The Fjord City, Oslo"

Tid og sted for prøveforelesning: Kl. 09.15, Auditorium 2, Eilert Sundts hus. Tittel for prøveforelesning: "The public utility of architectural competitions: theory and empirics".

Tid og sted for disputas: Kl. 10:30–13:00, Auditorium 2, Eilert Sundts hus og Zoom

Disputasen blir digitalt tilgjengelig i Zoom webinar. Du kan laste ned zoom her. For mer informasjon gå til denne siden: digital disputation

Klikk her for å delta på disputas og prøveforelesning (rommet åpnes kl. 08.45).

Ex auditorio opponenter: Det blir kun mulig å stille spørsmål om man er fysisk til stede på disputasen.

Bedømmelseskomité:

  • Professor Philip Hubbard, Urban Studies, Department of Geography, King’s College London, UK
  • Professor Monika Grubbauer, HafenCity University, Hamburg, Tyskland
  • Professor Terje Wessel, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO

Leder av disputas: Professor Marianne Nordli Hansen, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO

Veiledere: Professor Per Gunnar Røe, Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO, og professor Donald McNeill, School of Architecture, Design and Planning, University of Sydney

For mer informasjon:

Emneord: disputas Av Ole Martin Ringlund
Publisert 4. feb. 2022 07:45 - Sist endret 30. mars 2023 13:15