1. april: Øker kunnskapen om museår

1. april 2022 forsvarer Magne Neby doktorgradsarbeidet sitt. Han har som mål å gjøre oss klokere på hva som gjør at vi noen ganger har museår og lemenår.

Portrettbilde av Magne Neby

Magne Neby disputerer 1. april.

Foto: Privat

Smågnagerpopulasjoner med store bestandssvingninger finner vi over hele verden. Hos oss kjenner vi best til dem som museår eller lemenår.

– Dette ph.d.-prosjektet hadde som mål å øke forståelsen av mekanismene som styrer denne populasjonsdynamikken, skriver Neby til inn.no.

Smågnagere i boreale, alpine og arktiske økosystem er særlig kjent for sine sykliske populasjonsendringer hvor både sesongvariasjon og/eller endringer i mattilgang er viktige faktorer.

Forekommer det systematiske endringer i dietten til smågnagerne som kan påvirke deres populasjonsdynamikk? spør stipendiaten seg.

– Vi har forsøkt å belyse nettopp dette ved å ta i bruk DNA-strekkoding for å analysere om dietten endrer seg systematisk i forhold til sesong og syklusens ulike faser. Selv om DNA-strekkoding ikke kan forventes å reflektere relative proporsjoner av matinntaket helt nøyaktig så fant vi stor fleksibilitet i dietten, forteller Neby.

Og han skriver videre.

– Fleksibiliteten i dietten støtter opp under at det forekommer moderate endringer mellom sesong og faser hos både klatremus og fjellmarkmus. Men diettvariasjonen som kan tilskrives syklusenes faser var relativt marginal i forhold til den generelle fleksibiliteten i dietten.

Konklusjonen til Neby i avhandlingen er derfor at det ikke virker sannsynlig at fasenes diettvariasjon er tilstrekkelig for å drive smågnagerpopulasjonenes særegne dynamikk.

Hovedfunn i doktorgraden:

  • Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om endringer i smågnageres populasjonsdynamikk globalt.
  • Litteraturstudiene poengterer viktigheten av at fremtidige studier utforsker videre om det forekommer systematiske endringer i dietten til smågnagerne som kan påvirke deres populasjonsdynamikk.
  • DNA strekkoding (metabarcoding) til å undersøke diett hos smågnagere har potensielt mat-spesifikke bias ved tolkning av relative proporsjoner.
  • Dietten til klatremus og fjellmarkmus har stor bredde og fleksibilitet.
  • Basert på diettanalysene virker det ikke sannsynlig at fasenes diettvariasjon er tilstrekkelig for å drive smågnagerpopulasjonenes særegne dynamikk.

Om disputasen:

Tittelen på avhandlingen er «The role of diet in vole population cycles»

  • Sted: Auditorium Ole Olsen på studiested Evenstad og digitalt via Zoom. Her er lenke: 

    https://inn.zoom.us/j/69661631385?pwd=L0ZYbDVyL3BnbUR5RWlsY1Ixai9MZz09

    Web-ID: 696 6163 1385

    Passord: 768977 

  • Prøveforelesningen starter kl. 12.15. Temaet er: "Constraints, limitations, and consequences of dietary plasticity: from individuals to communities."
  • Disputas starter kl. 14.15. 

Bedømmelseskomiteen består av:

  • Førsteopponent: Senior researcher Anne Loison (CNRS Laboratoire d`Ecologie Alpine, Université Savoie Mont-Blanc, Frankrike)
  • Andreopponent: Professor Jennifer S. Forbey (Department of Biological Sciences, Boise State University, USA)
  • Tredjeopponent/administrator: Professor John Linnel (Fakultetet for anvendt økologi, landbruk og bioteknologi)

Disputasleder er førsteamanuensis og ph.d.-leder, Øyvind G. Antonsen.

Kandidatens hovedveileder har vært professor Rolf A. Ims (Universitetet i Tromsø), medveileder har vært forsker Eeva M. Soininen (Universitetet i Tromsø), førsteamanuensis Olivier Devineau (Høgskolen i Innlandet) og dekan og professor Harry P. Andreassen (HINN) (1962-2019).

Emneord: disputas, smågnagere Av Ole Martin Ringlund
Publisert 18. mars 2022 09:06 - Sist endret 30. mars 2023 13:15