9. desember: Logget elger for å forstå dem bedre

Anne Randi Græsli har i doktorgraden sin forsøkt å lære elgen bedre å kjenne ved å utstyre dem med ulike typer sensorer. 9. desember 2022 skal arbeidet forsvares.

Portrettbilde av Anne Randi i skogen

Anne Randi Græsli disputerer 9. desember 2022.

Foto: Privat

– Hvordan dyr responderer på menneskelig aktivitet og klimaforandringer er et nøkkelspørsmål i økologisk forskning, skriver stipendiat Anne Randi Græsli til inn.no. 

Anne Randi har konsentrert seg om elgen i doktorgradsarbeidet sitt på programmet Anvendt økologi og bioteknologi på Evenstad.

Hun utstyrte 30 viltlevende elger med såkalte biologgere, en type sensorer som kan registrere alt fra kroppstemperatur til hjertefrekvens, bevegelses- og aktivitetsdata. Disse dataene ble brukt for å studere basal fysiologi og fysiologiske og atferdsmessige reaksjoner hos elg på menneskelig aktivitet.

– Utviklingen av slike biologgere, og mulighetene til å kombinere forskjellige typer sensorer, har gjort det mulig å undersøke slik påvirkning av viltlevende dyr, ved at de gir oss detaljert informasjon over en lengre tidsperiode, sier Græsli.

Å forstå en av de viktigste planteeterne i det nordlige økosystemet var et klart mål.

– Elgens økofysiologi og påvirkningen av menneskelig aktivitet og klimaforandringer, både på individuelt og populasjonsnivå, er nødvendig for en bærekraftig forvaltning av elgstammen, ifølge Græsli.

Studiepopulasjonen bestod altså av 30 viltlevende voksne elgkyr (≥1,5 år) i tre forskjellige studieområder i Sverige fra 56-67°N.

– Jeg undersøkte hvordan kroppstemperatur, hjertefrekvens og aktivitet endret seg i løpet av året og døgnet, i tillegg til å se på temperaturforandringer i forbindelse med drektighet og kalving. Denne kunnskapen brukte jeg videre til å evaluere de fysiologiske og atferdsmessige reaksjonene hos elg før, under og etter to forskjellige typer menneskelig aktivitet, løshundjakt og immobilisering fra helikopter, forteller Anne Randi.

Ifølge Anne Randi Græsli danner avhandlingen hennes et viktig fundament for videre forskning, forvaltning og bevaring av elgstammen.

Hovedfunn i doktorgraden

  • Elgene utviste en sesongmessig reduksjon i metabolismen (stoffskiftet) med lavere kroppstemperatur, hjertefrekvens og aktivitet om vinteren sammenlignet med sommeren, noe som representerer en 60% nedgang i metabolismen. 
  • Drektige elgkyr hadde høyere kroppstemperatur enn ikke-drektige elgkyr, og det var en nedgang i kroppstemperatur og aktivitet omkring kalving. 
  • Menneskelig aktivitet økte elgens energiforbruk, representert med økt aktivitet, kroppstemperatur, hjertefrekvens og lengere tilbakelagt distanse samt en nedgang i hviletid den dagen aktiviteten pågikk, sammenlignet med en referanseperiode før aktiviteten samt tiden etterpå. 
  • Responsen var avhengig av aktivitetens varighet, og det var individuelle variasjoner i responsen hos elgene.

Kontaktinformasjon

Error: https://www.inn.no/finn-en-ansatt/anne-grasli.html?vrtx=vcf does not exist

Om disputasen 9. desember

Tittelen på avhandlingen er: «Ecophysiology of moose - Basic physiology and responses to stressors»

Sted: Auditorium Ferdinand på studiested Evenstad og digitalt via Zoom

Lenke til Zoom: https://inn.zoom.us/j/61211269324?pwd=bm9URDB6NmY0ZTlzbmJyT3pXdEk2Zz09 

Web-ID: 612 1126 9324. Passord: 230092

Prøveforelesningen starter kl. 11:15. Tema er: «Endotherms and Climate Change»

Disputas starter kl. 13:15. 

Bedømmelseskomiteen består av: 

  • Førsteopponent: Associate Professor Julia Nowack, Liverpool John Mores University, UK
  • Andreopponent: Associate Professor Danielle L. Levesque, The University of Maine, USA
  • Tredjeopponent/administrator: Førsteamanuensis Torfinn Jahren (HINN). 

Disputasleder: Prodekan forskning, Øyvind G. Antonsen (HINN).

Kandidatens hovedveileder har vært førsteamanuensis Alina L. Evans (HINN) og professor Jon Martin Arnemo (HINN).

Veileder for bruk av Zoom

Disputasen strømmes via Zoom Webinar

Delta i Zoomklienten. Alle deltakere må laste ned et program i forkant. Hvis dere ikke har det fra før, kan det hentes her (gratis). Velg den øverste, "Zoom Client for Meetings".

Logg inn 5 -10 minutter før sesjonene starter. De ansvarlige for sesjonene er på plass 10 minutter før sesjonene begynner

Nettverkskabel istedenfor wifi. Det er mer pålitelig å bruke en fast nettverkskabel enn trådløst nett, da det minimerer risikoen for hakkende lyd og uskarp skjerm.

Ingen må benytte chattefunksjonen under prøveforelesning eller disputas. Har du tekniske spørsmål, kan disse sendes på e-post til mehran.amirnejad@inn.no.

Skal du forlate møtet underveis, trykk på «Leave Meeting» nederst på skjermen. Du vil kunne bli med igjen ved å bruke samme lenken over for å delta.


 

Emneord: disputas, elg Av Ole Martin Ringlund
Publisert 25. nov. 2022 08:53 - Sist endret 30. mars 2023 13:15