4. mars: Stoler du på rovdyrforskerne?

Magnus Barmoen har sett på hva slags tillit rovdyrforskning og rovdyrforskere har ute blant folk. 4. mars 2022 forsvarer han doktorgradsarbeidet sitt.

Bilde av Magnus Barmoen ute på et jorde

Magnus Barmoen disputerer 4. mars på Evenstad

Foto: Privat

Forvaltningen er avhengig av vitenskapelig kunnskap. Den bruker de for å ta gode beslutninger og øke legitimiteten i de beslutningene de tar.

Målet til stipendiat Magnus Barmoen i dette doktorgradsarbeidet var å vurdere tilliten til rovdyrforskning og rovdyrforskerne. Og han har gått vidt ut.

– Vi gjennomførte en telefonundersøkelse der vi inkluderte fem respondenter fra hver kommune i Norge, som ga totalt 2.110 respondenter, skriver Barmoen til inn.no.

Og svar fikk han – og hvem som hadde lavest tillit kom tydelig frem.

– Resultatene viste at eldre menn, personer med lavere utdanning, som har opplevd tap av husdyr til rovdyr, er storviltjeger og har frykt for ulv, er forbundet med lavere tillit.

Barmoen gjennomførte også en systematisk gjennomgang av publiserte artikler de siste fire tiårene om holdninger til ulv over hele utbredelsen til ulv globalt.

– Oppsummeringen av resultatene viste at respondenter som bodde i områder hvor ulv har vært tilstede kontinuerlig ble observert å ha flere negative holdninger sammenlignet med andre respondenter, forteller Magnus Barmoen.

Oppsummert fremhever resultatene av denne oppgaven at tillit og holdninger varierer mellom mennesker og er assosiert med deres opplevelse av å leve med store rovdyr. 

Hovedfunn i doktorgraden:

  • Folk har lavere tillit til rovdyrforskning enn til medisinsk vitenskap og forskning generelt.
  • Enkelte karakteristikker var assosiert med lavere tillit til forskning, herunder: ha høy alder, å være mann, ha mindre utdanning, ha opplevd tap av husdyr til store rovdyr, bo i ulveområder, være jeger, ha frykt for ulv, var alt forbundet med lavere tillit til store rovdyr.
  • Alder, miljøverdier og negative opplevelser av rovdyr økte sannsynligheten for å oppfatte forskningsuttalelser som manipulerende eller politiske.

Nettavisen forskning.no har allerede skrevet om doktorgradsarbeidet til Magnus Barmoen. Det kan du lese om her.

Om disputasen:

Tittelen på avhandlingen er: «Obsessive about shades of grey: Attitudes towards wolves and trust in large carnivore science». 

  • Sted: Auditorium Ole Olsen på studiested Evenstad og digitalt via Zoom (lenke: https://inn.zoom.us/j/65533982682?pwd=SllkemtSQlNZd0FrSDB1N0dTRXc2dz09). Webinar ID: 65 533 982 682. Passord: 481015
  • Prøveforelesningen starter kl. 11.15: Emnet er: «What type of knowledge is science and how is it different from other kinds of knowledge?». 
  • Disputas starter kl. 13.15. 

Bedømmelseskomiteen består av:

  • Førsteopponent: Professor Camilla Sandström (Universitetet i Umeå)
  • Andreopponent: Professor Andreas Zedrosser (Universitetet i Sørøst-Norge) 
  • Tredjeopponent/administrator: Petra Kaczensky (Høgskolen i Innlandet) 

Disputasleder er dekan Maria Hörnell Willebrand.

Kandidatens hovedveileder har vært førsteamanuensis Kristin Evensen Mathiesen. Medveileder har vært forsker Kim Magnus Bærum.

Emneord: disputas, rovdyrforskning Av Ole Martin Ringlund
Publisert 21. feb. 2022 15:03 - Sist endret 30. mars 2023 13:15