Endringsledelse på avstand

Hvordan kan du få til endring i en organisasjon som holder til på mange forskjellige steder? Det har Ole Andreas Haukåsen forsket på, og 29. november forsvarer han doktorgradsarbeidet sitt.

Bilde av Ole Andreas ute foran skog med litt snø

Ole Andreas Haukåsen disputerer 29.11.2023.

Ole Andreas Haukåsen har gjennomført doktorgradsarbeidet sitt på ph.d.-programmet programmet Innovasjon i tjenesteyting i offentlig og privat sektor (INTOP).

Tittelen på avhandlingen hans er rett og slett «Den kompetente endringsagent: Innovasjon i distribuerte organisasjoner».

Men hva betyr nå det?

– Jeg har sett på hvordan man skal få til endring i en organisasjon på tvers av geografisk avstand. Jeg har sammenlignet hvordan endringsledelse i Sykehuset Innlandet og i et privat avlsselskap kan lære av hverandre med fokus på å lede fra avstand, forteller Ole Andreas.

Når Haukåsen bruker uttrykket endringsagenter, kan han fortelle at det han har sett nærmere på er HR-avdelingen og mellomledere, og hvordan de kan bistå i endringsprosesser med læring og kunnskapsutveksling.

– Resultatene viser at endringsagenten mestrer dette ved å balansere nærhet/avstand mellom de geografisk skilte enhetene – for å ivareta et nødvendig spenningsnivå. Spesielt kunnskapen om hvilke barrierer som må brytes ned, og hvilke som må bestå for å ivareta balansen mellom generalisering og spesialisering av kunnskap er viktig for å ivareta innovasjonsgrunnlaget, skriver Haukåsen til inn.no.

Evnen til å motivere til endring, samt en holdning om at kommunikasjonen må tilpasses, er også en viktig kompetanse for å lykkes som endringsagent i en organisasjon som er spredt geografisk.

– Disse funnene har bidratt til én overordnet debatt. Debatten retter et kritisk blikk på de statiske fasene i endring, og fremhever en mer aktiv endringsagent, mener Haukåsen.

Hovedfunn i doktorgradsarbeidet:

  • Et viktig funn er at avhandlingen gir økt forståelse for maktbalansen mellomledere og HR innehar, og bidrar til ny kunnskap for hvilke endringsagentroller HR og mellomlederen kan og vil utøve for å drive, støtte og påvirke innovasjonsprosesser. 
  • Hvor tidligere teorier påpeker at innovasjon trenger læring og kunnskap for å innovere bidrar denne avhandlingen til å forstå de menneskelige faktorene som må være på plass for at læring, kunnskapsutveksling og innovasjon skal finne sted. Ettersom endringsagentens egenskaper som overbevisende, tydelig og tilpasningsdyktig har stor innflytelse på organisasjonsmedlemmenes motivasjon og evne til å dele kunnskap på tvers av geografisk avstand, bør distribuerte organisasjoner rette sin oppmerksomhet mot disse egenskapene i framtidig utvikling av HR og mellomlederen som endringsagenter.
  • I min studie ser jeg at den distribuerte konteksten gjør det vanskelig å styrke én side i innovasjonsprosessen uten at en annen svekkes. Kunsten er derfor å styrke innovasjonsprosessen så godt at det gir resultater, men samtidig så lite at det ikke svekker andre vitale mekanismer i organisasjonen.
  • Avhandlingen bidrar til å synliggjøre at endringsagenter må kunne kombinere ulike roller på en og samme tid – for å svare på paradoksene en distribuert organisasjon står ovenfor i en innovasjonsprosess. 

Her finner du mer informasjon om disputasen til Ole Andreas Haukåsen 29. november 2023.

Emneord: disputas Av Ole Martin Ringlund
Publisert 16. nov. 2023 10:59 - Sist endret 29. nov. 2023 15:02