Samarbeid, deltakelse og innovasjon

Ved hjelp av blant annet en stor europeisk spørreundersøkelse har Stefanie Gesierich studert hvordan offentlig sektor jobber med andre for å få til innovasjon. 1. desember forsvarer hun doktorgraden sin.

Portrettbilde av Stefanie Gesierich

Stefanie Gesierich disputerer 01.12.2023.

Foto: Privat

Økt deltakelse og samarbeid, for eksempel med innbyggere og frivillige organisasjoner, anses å være en viktig faktor i utviklingen av innovasjon i offentlige tjenester.

For å lykkes med samskaping er det spesielt viktig å undersøke når og hvordan involvering av brukere bidrar til å lykkes med innovasjon i offentlig sektor. Imidlertid finnes det få resultatorienterte empiriske studier om samskaping i sammenheng med offentlige tjenesteinnovasjoner. 

Stefanie Gesierich har blant annet brukt en stor, kvantitativ europeiske undersøkelse om dette temaet.

– Denne avhandlingen supplerer empirisk forskning på feltet som har vært dominert av case-studier. Funnene i avhandlingen øker vår forståelse av under hvilke forhold samskaping skjer og fører til vellykkede offentlige tjenesteinnovasjoner, skriver Gesierich til inn.no.

Avhandlingen bidrar dermed til en bedre, empirisk fundert forståelse av samskaping i sammenheng med offentlig tjenesteinnovasjon. Et slikt empirisk kunnskapsgrunnlag er viktig for å kunne gjennomføre samskaping på en vellykket måte, og kan være nyttig for både politikere og det offentlige ellers.

– Kunnskapen om ulike metoder for brukermedvirkning i ulike kontekster skapt i dette prosjektet kan brukes av beslutningstakere og ledere i offentlig sektor til å velge hensiktsmessige samskapingsstrategier for sine tjenesteinnovasjonskontekster, skriver hun videre.

Den skapte innsikten om under hvilke betingelser samskaping påvirker tjenesteinnovasjonsresultatet positivt, bidrar også til å videreutvikle teori om samskaping og tjenesteinnovasjon.

Stefanie har gjennomført doktorgradsarbeidet sitt på ph.d.-programmet programmet Innovasjon i tjenesteyting i offentlig og privat sektor (INTOP). 

Hovedfunn i doktorgradsarbeidet:

  • Bruken av samskaping er relativt utbredt og ikke lenger kun et eksperimentelt initiativ. Imidlertid er det ennå ikke brukt som modus operandi i offentlig tjenesteinnovasjon. Den vanligste metoden for å få innspill fra tjenestebrukere er fortsatt den mindre utfordrende ikke-deltakende innsamlingen og analysen av data om brukeropplevelse.
  • Involvering av tjenestebrukere er en viktig forutsetning for vellykkete tjenesteinnovasjoner. Avhandlingen finner imidlertid ikke støtte for en direkte positiv sammenheng mellom samskaping og vellykket offentlig tjenesteinnovasjon på tvers av case. Ingen av de enkelte innsatsfaktorene som ble inkludert i analysen hadde en signifikant effekt på resultatene av tjenesteinnovasjon i seg selv. Bare flere innsatsfaktorer i sammenheng fører til et høyt nivå av positive resultater. Dette illustrerer kompleksiteten i å lykkes med innovasjon i offentlige tjenester.
  • Funnene i denne avhandlingen bekrefter og utvider tidligere forskning som indikerer at eksisterende demokratiske og administrative tradisjoner sannsynligvis vil ha en innvirkning på hvordan samskaping implementeres.
  • Dette innebærer at tilnærminger til brukerinvolvering i offentlig innovasjon har større sannsynlighet for å lykkes når de er tilpasset konteksten av styringstradisjoner. Det er ingen "one size fits all"-tilnærming til samskaping. Derfor kan det hende at erfaring og kunnskap om samskaping ikke automatisk overføres fra ett land til et annet.

Her finner du mer informasjon om disputasen til Stefanie Gesierich 1. desember 2023.

Kontaktinformasjon:

Error: https://www.inn.no/finn-en-ansatt/stefanie-gesierich.html?vrtx=vcf does not exist


 

 

Emneord: disputas Av Ole Martin Ringlund
Publisert 17. nov. 2023 08:51 - Sist endret 17. nov. 2023 11:34