1. april: Øker kunnskapen om museår

1. april 2022 forsvarer Magne Neby doktorgradsarbeidet sitt. Han har som mål å gjøre oss klokere på hva som gjør at vi noen ganger har museår og lemenår.

Portrettbilde av Magne Neby

Magne Neby disputerer 1. april.

Smågnagerpopulasjoner med store bestandssvingninger finner vi over hele verden. Hos oss kjenner vi best til dem som museår eller lemenår.

– Dette ph.d.-prosjektet hadde som mål å øke forståelsen av mekanismene som styrer denne populasjonsdynamikken, skriver Neby til inn.no.

Smågnagere i boreale, alpine og arktiske økosystem er særlig kjent for sine sykliske populasjonsendringer hvor både sesongvariasjon og/eller endringer i mattilgang er viktige faktorer.

Forekommer det systematiske endringer i dietten til smågnagerne som kan påvirke deres populasjonsdynamikk? spør stipendiaten seg.

– Vi har forsøkt å belyse nettopp dette ved å ta i bruk DNA-strekkoding for å analysere om dietten endrer seg systematisk i forhold til sesong og syklusens ulike faser. Selv om DNA-strekkoding ikke kan forventes å reflektere relative proporsjoner av matinntaket helt nøyaktig så fant vi stor fleksibilitet i dietten, forteller Neby.

Og han skriver videre.

– Fleksibiliteten i dietten støtter opp under at det forekommer moderate endringer mellom sesong og faser hos både klatremus og fjellmarkmus. Men diettvariasjonen som kan tilskrives syklusenes faser var relativt marginal i forhold til den generelle fleksibiliteten i dietten.

Konklusjonen til Neby i avhandlingen er derfor at det ikke virker sannsynlig at fasenes diettvariasjon er tilstrekkelig for å drive smågnagerpopulasjonenes særegne dynamikk.

Hovedfunn i doktorgraden:

  • Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål om endringer i smågnageres populasjonsdynamikk globalt.
  • Litteraturstudiene poengterer viktigheten av at fremtidige studier utforsker videre om det forekommer systematiske endringer i dietten til smågnagerne som kan påvirke deres populasjonsdynamikk.
  • DNA strekkoding (metabarcoding) til å undersøke diett hos smågnagere har potensielt mat-spesifikke bias ved tolkning av relative proporsjoner.
  • Dietten til klatremus og fjellmarkmus har stor bredde og fleksibilitet.
  • Basert på diettanalysene virker det ikke sannsynlig at fasenes diettvariasjon er tilstrekkelig for å drive smågnagerpopulasjonenes særegne dynamikk.

Om disputasen:

Tittelen på avhandlingen er «The role of diet in vole population cycles»

  • Sted: Auditorium Ole Olsen på studiested Evenstad og digitalt via Zoom. Her er lenke: 

    https://inn.zoom.us/j/69661631385?pwd=L0ZYbDVyL3BnbUR5RWlsY1Ixai9MZz09

    Web-ID: 696 6163 1385

    Passord: 768977 

  • Prøveforelesningen starter kl. 12.15. Temaet er: "Constraints, limitations, and consequences of dietary plasticity: from individuals to communities."
  • Disputas starter kl. 14.15. 

Bedømmelseskomiteen består av:

  • Førsteopponent: Senior researcher Anne Loison (CNRS Laboratoire d`Ecologie Alpine, Université Savoie Mont-Blanc, Frankrike)
  • Andreopponent: Professor Jennifer S. Forbey (Department of Biological Sciences, Boise State University, USA)
  • Tredjeopponent/administrator: Professor John Linnel (Fakultetet for anvendt økologi, landbruk og bioteknologi)

Disputasleder er førsteamanuensis og ph.d.-leder, Øyvind G. Antonsen.

Kandidatens hovedveileder har vært professor Rolf A. Ims (Universitetet i Tromsø), medveileder har vært forsker Eeva M. Soininen (Universitetet i Tromsø), førsteamanuensis Olivier Devineau (Høgskolen i Innlandet) og dekan og professor Harry P. Andreassen (HINN) (1962-2019).

Emneord: disputas, smågnagere Av Ole Martin Ringlund
Publisert 18. mars 2022 09:06 - Sist endret 30. mars 2023 13:15