English version of this page

Retningslinjer for fellesgradssamarbeid og cotutelle-avtaler på ph.d.- nivå

Retningslinjene er vedtatt av høgskolestyret 9. mars 2023 (sak 12/23)

 

Retningslinjene er forankret i:

 

Definisjoner:

Hva er fellesgrad?

Med fellesgrad/fellesprogram menes at to eller flere institusjoner i fellesskap initierer et ph.d.-program som fører til én felles grad. Institusjonene har i fellesskap ansvar for opptak, veiledning og gradstildeling. En fellesgrad er den mest integrerte formen for utdanningssamarbeid. Samarbeidet organiseres normalt i et konsortium og reguleres i avtale mellom konsortiedeltakerne.

Hva er cotutelle-avtale/dobbelgrad?

Med cotutelle menes felles veiledning av en ph.d.-kandidat ved normalt to institusjoner og er en avtale om felles veiledning på ph.d.-nivå som inkluderer at kandidaten får vitnemål fra begge institusjonene som inngår avtalen. Cotutelle-avtaler kan også omtales som dobbelgradssamarbeid.

HINN har tre «nivåer» av fellesgradssamarbeid og cotutelle-avtaler

Internasjonalt er det ingen standardisert terminologi for nivå 1, 2 eller 3.  HINNs definisjoner kan benyttes som utgangspunkt for diskusjoner for å utvikle felles forståelse og definisjoner sammen med mulige samarbeidsinstitusjoner.

Nivå 1 – Grad tildelt av én institusjon

Den enkleste form for samarbeid om ph.d.-utdanning er nivå 1, fordi samarbeidet ikke må formaliseres gjennom en skriftlig avtale om gradssamarbeid. Nivå 1 kan bli løsningen dersom institusjonene ikke kan bli enige om vilkårene for tildeling av en dobbelgrad (nivå 2) eller fellesgrad (nivå 3).

Det kan være et eksisterende forskningssamarbeid mellom HINN og en annen institusjon, og ph.d.-kandidater kan dra nytte av ekspertisen ved en annen institusjon, men det krever ikke et institusjonalisert, langvarig faglig samarbeid. Ph.d.-kandidaten kan for eksempel ha en oppnevnt medveileder ved en ekstern institusjon og kan oppholde seg der i kortere perioder.

Kandidaten er tatt opp på et ph.d.-program ved en av institusjonene. I vitnemålet og Diploma Supplement skal alle veiledere oppgis.

Nivå 2 – Cotutelle-avtale/dobbelgrad - Felles ph.d.-veiledning

Nivå 2 er et formalisert gradssamarbeid med utenlandske institusjoner hvor felles veiledning av ph.d.-kandidater er et viktig verktøy for å etablere internasjonalt samarbeid og mobilitet. En avtale på nivå 2 skal gi merverdi for den enkelte kandidat og veiledere samt deres fagmiljøer. Det kan bidra til utvikling av langsiktige, stabile og gode faglige relasjoner.

Cotutelle-avtalen skal være individuell, og inngås mellom to samarbeidende institusjoner, ph.d.-kandidaten og ph.d.-kandidatens veiledere. Cotutelle-avtalen skal sikre at begge institusjoners krav til ph.d.-graden er oppfylt.

Kandidaten vil bli tatt opp på et ph.d.-program ved begge institusjonene, og skal ha minst én veileder ved hver institusjon. Kandidaten skal ha en oppholdstid ved begge institusjonene på minst ett semester, og tilgang til en arbeidsplass, laboratoriefasiliteter og annen relevant infrastruktur ved den enkelte institusjon.

Ph.d.-avhandlingen skal normalt skrives og forsvares på engelsk dersom ikke annet er avtalt. Avhandlingen skal ha begge institusjonenes logo.

Hver institusjon vil tildele sin egen ph.d.-grad til kandidaten basert på ett enkelt forsvar (disputas). For den offentlige presentasjonen av avhandlingen skal reglene som gjelder ved institusjonen der disputasen er, følges.

Etter fullført ph.d.-løp får kandidaten vitnemål fra hver av institusjonene, og samarbeidsforholdet framgår på vitnemålene.

Begge institusjonene skal ha rett til å bruke avhandlingen og resultatene i sin utdanning, opplæring og forskning.

 

Nivå 3 - Felles ph.d.-program (fellesgrad)

Nivå 3 er en videreutvikling av allerede sterke faglige bånd mellom to eller flere institusjoner med et uttrykt ønske om å samarbeide tett om et fellesstudium. Institusjonenes ulike tradisjoner, standarder og formelt regelverk må forenes i utviklingen av en fellesgrad.

Fellesgrad på ph.d.-nivå er en integrert form for samarbeid der to eller flere institusjoner går sammen for å gi et felles ph.d.-program. Dette alternativet krever en høy grad av integrering. Ph.d.-kandidater tas opp på et felles ph.d.-program, og institusjonene har et felles ansvar for alle sider av utdanning og veiledning. Et programstyre med representanter fra institusjonene etableres og har ansvar for faglig samarbeid, opptak, veiledning og gradstildeling. Ved fellesgrader kan kandidaten få vitnemål fra hver institusjon eller felles vitnemål.

 

Prinsipper for gradssamarbeid på ph.d.-nivå ved HINN

 

Utover det som er beskrevet under de tre nivåene for fellesgradssamarbeid og cotutelle-avtaler gjelder følgende prinsipper:

  • Gradssamarbeid på ph.d.-nivå møter de samme forventningene til faglig kvalitet, relevans og etterspørsel som øvrige utdanninger. Utvikling og godkjenning av gradssamarbeid på ph.d.-nivå følger de ordinære prosedyrene og tidsfristene for etablering av utdanninger.
  • Kvalifikasjonskrav for opptak, krav om at avhandlingen er offentlig tilgjengelig og krav om offentlig disputas med en habil bedømmelseskomité, kan ikke fravikes.
  • HINN skal sørge for at gradssamarbeid på ph.d.-nivå er tilstrekkelig forankret på alle nivåer i organisasjonen.
  • Det kan være aktuelt å opprette fellesgradsprogram på ph.d.-nivå innen fagområder der samarbeid er nødvendig for å sikre stabile og attraktive utdanningsprogram.
  • Fellesgrader på ph.d.-nivå kan opprettes innenfor fagområder der et slikt samarbeid vil gi en særskilt faglig merverdi, noe som krever gjennomtenkte valg av samarbeidsformer og -partnere. Dette kan være fagområder der HINN har særlig sterke forskningsmiljøer og der HINN i samarbeid med utvalgte partnere kan tilby gode utdanninger.

Særlige prosedyrer for inngåelse av cotutelle-avtaler

 

For veiledere som kontaktes om cotutelle-avtaler

1. Veiledere kontakter institutt- og fakultetsledelse for å være sikker på støtte i forbindelse med evt. inngåelse av samarbeidsavtale med den aktuelle institusjonen.

2. Fakultetsadministrasjonen har ansvar for å forhandle om de administrative aspektene i avtalen. Fakultetsadministrasjonen kontakter den sentrale Forskningsavdelingen ved HINN for å forsikre seg at samarbeidet støttes av prorektor forskning.

3. Hovedveileder - som kan bidra med verdifull innsikt – holdes orientert om forhandlingene.

 

For fakultetsadministrasjon for oppfølging av cotutelle-avtaler

1. En av institusjonenes standard avtalemaler skal benyttes, men begge institusjonenes samarbeidskrav må være oppfylt.

2. Ph.d.-forskriften regulerer fellesgrader og cotutelle-avtaler, hvor det framgår hvilke krav som kan forhandles fram i avtalene, og hvilke krav som ikke kan fravikes. Disse kravene bør formidles til den andre institusjonen så snart som mulig.

3. Når fakultetet har forhandlet fram avtalen, kvalitetssikrer Forskningsavdelingen sentralt ved HINN avtalen og lager en kort redegjørelse for om avtalen er i samsvar med ph.d.-forskriften og vedtatte retningslinjer for fellesgrader og cotutelle-avtaler ved HINN.

4. Fakultetsadministrasjonen innhenter underskrifter fra ph.d.-kandidaten, veiledere og dekan.

5. Forskningsavdelingen sentralt legger fram avtalen for rektor som underskriver avtalen.

6. Fullført avtale sendes involverte parter og arkiveres.

7. Fakultetet registrerer ph.d.-kandidaten som cotutelle-kandidat i FS.

8. Utdanningsavdelingen sentralt rapporterer avtaler om cotutelle-samarbeid gjennom DBH-rapportering to ganger i året.

 

Krav til cotutelle-avtalen for den enkelte ph.d.-kandidat

Den individuelle avtalen for ph.d.-kandidaten skal minimum inneholde følgende momenter:

  • Avtalens varighet og mulighet for forlengelse.
  • Ph.d.-avhandlingens tittel, språk og form.
  • Veilederes navn ved de respektive institusjoner.
  • Kandidatens residensperiode ved de respektive institusjoner.
  • Finansiering i forbindelse med kandidatens opphold og disputas.
  • Plan for tilgang til nødvendig infrastruktur.
  • Sted for disputas.
  • Bedømmelseskomiteens sammensetning.
  • Rettigheter til resultater.
  • Gradstildeling, vitnemål.
  • En cotutelle-avtale skal signeres av veiledere, dekan, ph.d.-kandidat og rektor ved begge institusjoner.

 

 

 

 

 

 

Sist endret 28. apr. 2023 09:50