English version of this page

Prøveforelesning, disputas og kreering

Etter at bedømmelseskomiteen og HiNN har funnet doktoravhandlingen verdig til å forsvares, fremstilles doktoranden for to doktorgradsprøver: prøveforelesning og disputas. Ved HiNN holdes disse normalt på samme dag, som regel en til to måneder etter at komiteen har avgitt innstilling.

Prøveforelesning for ph.d.-graden

Prøveforelesning og disputas er en viktig del av det høyeste akademiske kunnskapsritualet og dagens forløp og prosedyrer er av formell karakter. Prøveforelesningen er en selvstendig del av doktorgradsprøven. Prøveforelesning skal være over et oppgitt emne som fastsettes at bedømmelseskomiteen. Oppgitt emne kunngjøres for kandidaten 10 virkedager før forelesningen. Prøveforelesningen skal ta 45 minutter. Du må selv ta stilling til om du ønsker å bruke disse minuttene selv, eller om du foretrekker å åpne for spørsmål de siste fem minuttene. Den som leder prøveforelesningen skal ha beskjed hva du bestemmer deg for. Du bør lage et opplegg innenfor tidsrammen - og øve på det.

Hensikten er å prøve din evne til å tilegne deg kunnskap utover avhandlingens tema, og din evne til å formidle forskningsbasert kunnskap. Forelesningen eller prøven bør formidles på en slik måte at den med utbytte kan følges av studenter på masternivå (UHR 2022).

Prøveforelesningen skal vurderes av bedømmelseskomiteen og må være bestått før disputas kan avholdes. I bedømmelsen av prøveforelesningen vil det bli lagt vekt både på de formelle aspektene ved prøveforelesningen, det faglige innholdet og på din evne til å formidle.

Disputasen - det offentlige forsvaret av avhandlingen

Når prøveforelesningen er avholdt og godkjent, skal doktoranden forsvare avhandlingen i offentlig disputas. Disputasen skjer på avhandlingsspråket med mindre noe annet er godkjent. Rektor, eller den rektor bemyndiger, leder disputasen og bærer høgskolens disputaskappe. Det forventes at doktoranden og komiteen er pent kledd.

Under disputasen vil to av komiteens medlemmer fungere som opponenter. Komiteen fordeler selv oppgavene seg imellom. Øvrige tilstedeværende som ønsker å opponere ex auditorio, må gi melding om dette til disputasens leder under disputasen.

I dine forberedelser til disputas bør du sette deg grundig inn i innstillingen fra bedømmelseskomiteen, og eventuelt drøfte med veileder andre temaer som opponentene kan tenkes å følge opp i disputasen. Ditt forsvar under disputasen bør være lyttende og aktivt, og du bør vise evne til å reflektere over kritiske merknader. Du bør være med på å bidra til en positiv atmosfære under disputasen, og fremføre ditt forsvar så klart og presist som mulig.

Standard forløp for disputasen:

  • Disputasleder, doktorand og komité går inn i disputaslokalet i prosesjon
  • Disputasleder åpner seremonien og anviser doktorand og komité til sine plasser
  • Første opponent eller kandidat gjør kort rede for problemstilling og hovedfunn i avhandlingen. Dette fremgår av prosedyrer satt av fakultetet.
  • Første opponent avgir sin opposisjon og kandidaten sitt forsvar
  • Pause (De øvrige tilstedeværende som vil kommentere ex auditorio må melde seg i pausen.)
  • Prosesjon inn i lokalet etter samme rekkefølge som over.
  • Andre opponent holder sin opposisjon og kandidaten sitt forsvar
  • Opponenter ex auditorio gis anledning til å kommentere.
  • I en kort avslutning takker doktoranden for å ha fått anledning til å fremstille seg for doktorgradsprøven, og komitéen for det arbeid den har gjort.
  • Disputasleder avslutter disputasen
  • Ph.d.-programmet inviterer til en mottakelse til ære for doktoranden og disputasen
  • Bedømmelseskomiteen ankommer mottakelsen og avgir innstilling til om forsvaret bør godkjennes. Innstillingen skal begrunnes dersom disputasen anbefales ikke godkjent.

Etter disputasen sender bedømmelseskomiteen innberetning til høgskolen, der den gjør rede for hvordan den har vurdert forsvaret av avhandlingen. Innberetningen skal konkludere med om disputasen anbefales godkjent/ikke godkjent. Høgskolen behandler innstillingen. Hvis disputasen ikke godkjennes, kan ny disputas avlegges innen rimelig tid. Så vidt mulig skal ny disputas vurderes av den opprinnelige bedømmelseskomiteen.

Praktisk informasjon

  • Ved disputasen stiller du i pent antrekk.
  • Normalt arrangerer høgskolen en lunsj for kandidat, bedømmelseskomité, disputasleder og veiledere mellom prøveforelesning og disputas.
  • En disputas er et offentlig arrangement. Invitér gjerne venner og familie.
  • Veiledere har ingen formell rolle under disputasen, men invitér dem gjerne som tilhørere.
  • Etter disputasen kan du velge å arrangere en doktormiddag.

Doktormiddag

Dersom du velger å avslutte disputasdagen med en doktormiddag kan følgende tips være til nytte.

Hvem bør inviteres til middagen, og hvilke roller har de?
Doktormiddagen er ditt arrangement. Det er du som inviterer disputaslederen, komitéens medlemmer og veileder til middagen. I tillegg er det naturlig å invitere kolleger og personer som har hjulpet deg i arbeidet med avhandlingen.

Det er ingen faste regler for bordplassering, men det er vanlig at du og evt. din ledsager, bedømmelseskomiteens medlemmer, disputasleder og hovedveileder sitter samlet. Det er vanlig at disputasleder, det tredje medlemmet i bedømmelseskomiteen og veileder holder tale. Toastmaster må få beskjed om at disputasleder er førstetaler under doktormiddagen. Videre er det tradisjon at du holder en tale hvor du takker høgskolen, komiteen, fagmiljøet, familie osv.

Kan du få dekket noen av kostnadene ved middagen? Nei, det er ikke lenger mulig å få fradrag på skatten for utgifter, herunder utgifter til disputasmiddag. Fradrag for utgifter i forbindelse med doktorgrad ble fjernet fra inntektsåret 2023.  Se skatteetatens nettside

Dersom du ikke ønsker å arrangere en formell doktormiddag, bør du gi beskjed om dette til ph.d.-ansvarlig slik at disputasleder, komitémedlemmene og veiledere er forberedt på det.

Kreering

Når fakultetet har sluttet seg til komiteens godkjennelse av doktorgradsprøvene kreeres doktoranden til Philosophiae doctor. Høgskolen vil sende deg vitnemålet i posten kort tid etterpå. I vitnemålet skal det også gis opplysninger om det faglige opplæringsprogrammet doktoranden har deltatt i, samt navn på veilederne. Høgskolen fastlegger hvilke ytterligere opplysninger som skal inngå i vitnemålet.

Det arrangeres en årlig en egen seremoni ved HINN hvor kandidater som har fått godkjent sin avhandling og disputas mottar diplom.

Sist endret 23. feb. 2024 11:12