English version of this page

Oppstart

For å få opptak på HINNs forskerutdanninger må du ha mastergrad og du må ha finansiering for de tre årene utdanningen tar. Du må også dokumentere krav til forkunnskap og finansiering, samt utarbeide en utdanningsplan og en prosjektbeskrivelse.

Forkunnskapskrav

For å bli tatt opp på et doktorgradsprogram må du ha en sterk faglig bakgrunn fra ditt tidligere studium, det vil si gjennomsnittskarakteren skal normalt være B eller bedre fra masterstudiet (120 studiepoeng) eller tilsvarende utdanning. Utregning av snittkarakteren skal vektes med studiepoengene for hvert emne og for masteroppgaven. Dersom du har utdannelse fra utlandet kan du selv kontakte NOKUT for godkjenning av utdanningen, alternativt vil en tilsvarende vurdering bli gjort i forbindelse med søknadsprosessen.

I tilfeller der utdanningen er godkjent med bruk av karakterene bestått/ikke bestått, tas søkeren opp etter individuell vurdering.

Finansiering

Ved søknad om opptak må du dokumentere hvordan forskerutdanningen og doktorgradsprosjektet skal finansieres. Svært mange av HINNs ph.d.-kandidater er tilsatte ved høgskolen i stipendiatstillinger. Ledige stipendiatstillinger lyses ut under ledige stillinger ved HINN. Alle søknader til stipendiatstilling foregår via portalen JobbNorge. Utlysningsteksten, søknadsskjema og fakultetets retningslinjer vil spesifisere hva som kreves av dokumentasjon ved de ulike søknadene. 

Annen finansiering

Det er også mulig å søke om opptak til forskerutdanningen med annen finansiering. Du kan oppnå finansiering gjennom ulike stipend og legatordninger. Forskningsrådet tilbyr støtte til virksomheter i privat og offentlig sektor med ansatte som ønsker å ta doktorgrad. For mer informasjon se disse ordningene hos Forskningsrådet:

Dersom du søker om opptak på ph.d.-program med annen finansiering enn stipendiatstilling ved HINN, må du dokumentere denne når du søker om opptak. Finansieringen skal gjelde for hele opptaksperioden (tre år) og alle økonomiske forhold knyttet til doktorgradsstudiet skal avklares mellom finansierende part og HINN før søknad om opptak kan godkjennes.

HINN krever normalt at ekstern finansiering dekker et beløp tilsvarende Forskningsrådets rundsumbevilgning for finansiering av doktorgradsstipendiater. Dette inkluderer lønn, arbeidsgiveravgift, sosiale kostnader, driftsmidler og midler til utenlandsopphold. For alle søkere som ikke er fullfinansiert gjennom stipendordninger, kreves det dokumentasjon for at minst 50 prosent av arbeidstiden under doktorgradsstudiet kan benyttes til forskerutdanning og at minst ett år kan avsettes til fulltidsstudier.

Tilsetting i stipendiatstilling

Ved ph.d.-programmet i profesjonsrettede lærerutdanningsfag (PROFF)  foregår tilsetting i stipendiatstilling og opptak til ph.d.-utdanningen i én og samme prosess. Det vil si at søkeren som får tildelt stillingen også samtidig får opptak på ph.d.-programmet. Tilsettingsprosessen ved PROFF krever derfor oftest at søkeren har laget en gjennomarbeidet prosjektbeskrivelse før tilsetting.

Ved de andre ph.d.-programmene er tilsetting i stipendiatstilling og opptak på ph.d.-program to atskilte prosesser. Du må først søke på utlyst stipendiatstilling, og deretter søke om opptak til ph.d.-utdanningen. Det er et vilkår for tiltredelse i stipendiatstillingen at stipendiaten søker om opptak innen tre (3) måneder etter tiltredelse. Dersom det ikke foreligger en opptaksavtale innen seks måneder kan HINN som arbeidsgiver heve arbeidsavtalen.

Fakultetene/programmenes ph.d.-utvalg vedtar opptak til ph.d.-programmene.

Søknad om opptak

Søknaden om opptak til ph.d.-program må inneholde følgende:

Dokumentasjon for den utdanningen og/eller arbeidserfaringen som skal ligge til grunn for opptaket (oftest vitnemål og CV) samt dokumentasjon på finansiering.

Prosjektbeskrivelse som omfatter:

  • faglig redegjørelse for forskningsprosjektet (prosjektbeskrivelse)
  • dokumentasjon av spesielle behov for faglige og materielle ressurser
  • planer for opphold ved annen institusjon, herunder utenlandske
  • plan for faglig formidling
  • opplysninger om eventuelle immaterielle restriksjoner for å beskytte andres rettigheter
  • plan for opplæringsdelen, herunder opplæring som er rettet mot generell kompetanse i samsvar med kvalifikasjonsrammeverket
  • forslag på minst én veileder samt angivelse av tilknytning til aktivt forskningsmiljø
  • redegjørelse for eventuelle rettslige og etiske problemstillinger som prosjektet reiser og hvordan disse kan avklares. Det skal framgå av søknaden om prosjektet er avhengig av tillatelse fra forskningsetiske komiteer, andre myndigheter eller fra private (informanter, pasienter, foreldre etc.).

Det er løpende opptak til ph.d.-programmene ved HINN. Søknad med obligatoriske vedlegg skal leveres til ph.d.-koordinator/ FoU-rådgiver ved ph.d.-programmet. Alle vitnemål skal være originaler eller rett kopi. 

Opptaksavtalen

Opptaksavtalen regulerer ph.d.-kandidaten, veileder og HINNs rettigheter og plikter i avtaleperioden.

Når du har fått opptak på ph.d.-program ved HINN vil du få tilsendt en avtale om opptak i to eksemplarer. Den første delen av avtalen (del A) er mellom ph.d.-kandidat og HINN (representert ved ph.d.-leder). Den andre delen (del B) er en avtale om veiledning. Denne skal signeres av ph.d.-kandidaten og veileder(e).

Ph.d.-kandidater med finansiering fra, eller andre bidrag fra en ekstern part får tilsendt en egen avtale mellom kandidaten, ph.d.-programmet og den eksterne part (del C).

Avtalen skal signeres av alle parter. Et signert eksemplar sendes til ph.d.-koordinator, mens  kandidaten beholder det andre signerte eksemplaret selv.

Opptaksperioden

I avtalen om opptak fastsettes avtaleperioden med startdato og sluttdato. Disse er normalt like med startdato og sluttdato for finansieringen av utdanning. Ved lovhjemlede avbrudd forlenges avtaleperioden tilsvarende. HINN kan forlenge avtaleperioden etter begrunnet søknad. Ved innvilget forlengelse kan høgskolen sette ytterligere betingelser til forlengelsen.

Etter avtaleperiodens utløp opphører partenes rettigheter og plikter i henhold til ph.d.-avtalen, slik at ph.d.-kandidaten kan miste sin rett til veiledning, kursdeltakelse og tilgang til Høgskolen i Innlandets infrastruktur. Maksimaltid for gjennomføring av ph.d.-studiet utenom lovfestede permisjoner og pliktarbeid er seks (6) år. Kandidaten kan likevel søke om å få levere inn avhandlingen til bedømmelse for ph.d.-graden etter at avtaleperioden og/eller maksimaltid for gjennomføring er gått ut.

Kandidaten og høgskolen kan avtale at ph.d.-utdanningen avsluttes før avtalt tid. Det kan skje ved frivillig avslutning eller tvungen avslutning.

Kom raskt i gang

Det er viktig at du kommer raskt i gang med arbeidet. Nedenfor finner du høgskolens regelverk for ph.d. Vi anbefaler å ta kontakt med biblioteket i løpet av første arbeidsuke.

Forskrifter og retningslinjer

Bibliotektjenester

Biblioteket er en viktig ressurs som støtter kandidaten i oppstarten av doktorgradsperioden.

Biblioteket tilbyr jevnlig kurs i:

  • opplæring i aktuelle verktøy
  • søk i databaser
  • publisering

Her kan du bestille individuell veiledning hos biblioteket.

Forskningsstøtte

Som ph.d.-kandidat ved HINN kan du benytte deg av forskningsstøtte for å gjennomføre og administrere ditt forskningsprosjekt.

PhD on track bidrar til å støtte ph.d.-kandidater med utfordringer de kan møte i sitt arbeid; fra kartlegging av forskningslitteratur til publisering av resultater.

Skjemasamling

Alle skjema som nevnes i de ulike kapitlene er samlet på en egen side.

Sist endret 23. feb. 2024 12:23