Helse eller frelse?

Oppdag kokebøker, salmebøker, sitronterter og syngende hushjelper. Bli med på sanselig historie på Åker gård i Hamar der det blir matkultur på 1700-tallet i samspill med datidens forestillinger om helse.

svart-hvitt-bilde av tunet på Åker gård i Hamar

Åker gård har en lang historie og på arrangementet "Helse eller frelse?" skal vi dykke ned i en liten del av historien. 

Foto: Fra boka Vang, Hedemarken av Anders Skiset, utgitt 1914.

Matproduksjon og matlaging handler om mer enn bare næring; det er en integrert del av vår kulturelle identitet og sosiale arv.

I "Helse eller Frelse?" vil vi bruke fortidens kilder til å gi nye perspektiver på nåtidens forestillinger om mat og helse.

Kan tidligere generasjoners forhold til mat og helse lære oss noeom bærekraft, ernæring og samfunnshelse? Og hva med sjelens frelse? Den var også en del av helsen, skal vi tro på den syngende hushjelpen Jensine som du får møte på Åker gård.

Sitronterte på et gammel trebord
Kanskje serverer Jensine en nymotens sitronterte fra 1700-tallet? (Foto: Colourbox)

Her blir det bidrag fra professor i kristendomshistorie, Eivor Andersen Oftestad og førsteamanuensis Kariin Sundsback. Begge to jobber Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk, Institutt for samfunnsfag, religion og etikk på Høgskolen i Innlandet

Husjelpen Jensine spilles og synges av Victoria Oftestad, akkompagnert av Thomas Laukvik på instrumentet teorbe, begge fra Bislet Barokk - et Oslo-basert tidligmusikkensemble som kombinerer barokk- og folkemusikk på innovativt vis.

Foruten Jensine, Kariin og Eivor, er fire kvinner fra Innlandet sentrale i dette arrangementet: Christine Storm Munch, Ulricke Charlotte Todderud, Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken.

Vi inviterer til sansbar historieformidling av hvordan Innlandets historiske matkultur, i samspill med datidens forestillinger om kropp og sjel, kan opplyse og inspirere dagens helseforståelse.

Gjennom et dypdykk i kokebøker, dagbøker og salmebøker fra 1700- til 1900-tallet, får vi mulighet til å forstå helsens historiske røtter i et sosialkulturelt og religiøst perspektiv.

Praktisk informasjon: 

  • Tid: Onsdag 25. september 
  • Sted: Åker gård, Hamar
  • Klokkeslett: 1900 - 2100

Kontaktinformasjon:

Bilde av Eivor Andersen Oftestad
Professor
E-post
eivor.oftestad@inn.no
Telefon
+47 62 51 77 94
Bilde av Kariin Sundsback
Førsteamanuensis
E-post
karin.sundsback@inn.no
Telefon
+47 62 43 05 36

Logoen til Forskningsdagene

Publisert 19. aug. 2024 09:19 - Sist endret 19. aug. 2024 14:23