Historisk disputas på høgskolen

15. desember gjennomføres det for første gang en disputas innen fagområdet bioteknologi på eget doktorgradsprogram i Hamar.

Bilde av Yusuf Kahn og Frøydis Myromslien utenfor Biohuset i hamar

I EGET HUS: To stolte HINN-ansatte foran Biohuset i Hamar - stipendiat Yusuf Kahn og instituttleder på bioteknologi, Frøydis D. Myromslien.  

Foto: Espen Kristiansen

Ph.d.-programmet Anvendt økologi og bioteknologi har hatt mange stipendiater opp gjennom årene, men inntil nå har ingen gjennomført hele doktorgradsløpet sitt innen bioteknologi fra Biohuset i Hamar.

– Tidligere har våre kandidater disputert ved for eksempel NMBU, UiO og UiB, og det er derfor ekstra stas at vi nå endelig kan arrangere disputasen der kandidaten har hatt sitt daglig virke, forteller en stolt Frøydis D. Myromslien, leder på Institutt for Bioteknologi.

Og den som får æren av å bli historisk er Yusuf Khan. 

Han har fra kontoret sitt i 3. etasje i Biohuset vært opptatt av hvordan musklene våre fungerer og hva som bestemmer muskelcellenes funksjon.

Stipendiatene betyr alt eller ingenting

I årsskiftet 2015/2016 tenkte høgskolen at rekrutteringsstipendiatstillingene de hadde på bioteknologi burde knyttes til egne doktorgradsprogrammer, og da spesifikt til økologi på Evenstad. 

Og slik ble det.

I 2017 ble søknaden sendt til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen, NOKUT. I mai 2019 ble doktorgradsprogrammet Anvendt økologi og bioteknologi godkjent.

Yusuf Khan søkte og er altså den første som fullfører sin doktorgrad innen bioteknologi på dette programmet.

Sju stipendiater til er på vei og skal igjennom systemet de neste tre til fire årene. To av disse er nærings-ph.d.-er i samarbeid med Hamar-selskapet Cryogenetics.

Bilde av Yusuf Kahn og Frøydis Myromslien på kontoret til Yusuf
STOLTE: For første gang har noen gjennomført doktorgraden innen bioteknologi fra A til Å fra eget kontor i Biohuset i Hamar. Yusuf Kahn ble den første og instituttleder Frøydis D. Myromslien mener det betyr mye både for instituttet og høgskolen. (Foto: Espen Kristiansen)

– Hva betyr dette for instituttet deres, Frøydis?

– Det betyr veldig, veldig mye! Forskning innen disse fagene er veldig arbeidskrevende med mange timer i laboratoriet og analysering i etterkant. For de forskerne som er veiledere for en stipendiatstilling betyr det alt eller ingenting å ha en stipendiat for å få fremgang i forskningen din, forteller Myromslien.

Og hun legger til:

– At vi nå har et fagmiljø der flere stipendiater sitter sammen i samme bygg i Hamar er kjempeviktig og bra, og en stor milepæl for oss!

God gjennomstrømning

Innen naturvitenskap er en stipendiat veldig tett knyttet til veilederen sin.

I de fleste tilfeller er temaet og premissene for hva stipendiaten skal jobbe med lagt på forhånd, og gjerne knyttet opp til en forskningsgruppes, eller forskningslederens, aktiviteter.

– En stipendiat gir veilederen ekstra hender, men det gjør også at stipendiaten blir veldig godt fulgt opp og at gjennomstrømningen blir god, sier instituttlederen.

Noe som er spesielt med stillingen til Yusuf Khan er at han har jobbet med et fakultetsovergripende prosjekt mellom idrettsmiljøet på HSV og bioteknologi ved ALB. 

Khan har blitt veiledet av førsteamanuensis Rafi Ahmad ved Institutt for bioteknologi og professor Stian Ellefsen ved Seksjon for helse- og treningsfysiologi. 

– Hva betyr denne disputasen og dette programmet for en høgskole som er i sluttspurten av å søke om å bli universitet?

– Det betyr mye, mener jeg. Det er ikke noe hemmelighet at vi har for få hjemler til ph.d.-er fra departementet sett opp mot kravet NOKUT stiller om gjennomstrømning. Det at vi har et nettverk som gjør at vi kan ta nærings-ph.d.-er, som kan legges på vårt eget program, gjør at vi kan være med å få til god gjennomstrømning av stipendiater, avslutter Myromslien.

Kontakt:

Frøydis D. Myromslien, leder Institutt for bioteknologi

E-post: froydis.myromslien@inn.no 

Telefon: 62 51 78 68 eller mobil 95 78 89 18

 

Yusuf Kahn, stipendiat

E-post: yusuf.kahn@inn.no 

Telefon: 61 28 81 48 eller mobil 41 25 82 35

 

Av Ole Martin Ringlund
Publisert 2. des. 2021 13:16 - Sist endret 30. mars 2023 12:52