Markerer kvinnedagen

Tøffe og smarte damer fra Høgskolen i Innlandet markerer seg i forbindelse med kvinnedagen.  

Kvinnedag-symbol

Det er 8.mars og kvinnedag og flere Høgskolen i Innlandet-folk bidrar med sin forskning og sine historier i dag. 

Vår tidligere rektor Kathrine Skretting er intervjuet i nettavisen Khrono i anledning dagen, om det å være kvinnelig leder i akademia. I tillegg til å ha vært rektor ved HINN, har hun en lang lederkarriere bak seg ved flere institusjoner som blant annet dekan og instituttleder.

Hun sier hun har trivdes godt som leder, men har også møtt motbør som kvinne. 

– «Hør på jentungen», var det noen som sa. Da var jeg 50. Det er en hersketeknikk, og slikt kan vi ikke bry oss om. Vi må ha tjukk hud, og det gjelder alle ledere, enten de er menn eller kvinner, sier Skretting til Khrono.

Viktigheten av kvinnedagen

Avisa GD har fått et meningsmålingsbyrå til å gjøre en spørreundersøkelse blant folk i Innlandet om hvor viktig de mener det er å markere den internasjonale kvinnedagen. Tre av fire kvinner og halvparten av mennene synes det er svært viktig eller ganske viktig.

Førsteamanuensis i sosialpsykologi Maria Olsson kommenterer tallene, og hun er ikke imponert:

– Det som overrasker meg er at halvparten av mennene og tretti prosent av kvinnene ikke synes det er viktig å markere dagen, sier Olsson til avisa.

Olsson forsker på likestilling og var ellers nylig framme med en internasjonal undersøkelse om holdninger til foreldrepermisjon hos unge kvinner og menn. I alt 13 942 kvinner og menn i 37 land ble spurt om de hadde planer om å ta ut foreldrepermisjon. Resultatene viser at unge menns holdninger er nøkkelen til økt likestilling, mens ordninger for foreldrepermisjon har overraskende lite å si.

Skal snakke på kvinnedagen

En annen som forsker på viktige saker for kvinner (og menn) er Marianne Torp Stensvehagen. Hun har skrevet doktorgrad om kvinner som er utsatt for seksuelle overgrep og psykiske og fysiske konsekvenser for den som utsettes for det.

På kvinnedagen 8. mars snakker hun om vold i nære relasjoner under 8.mars-markeringen på Møteplassen i Elverum.

– For kvinner tar det mange år før de greier å fortelle om seksuelle overgrep, for menn enda lenger. Samtidig vet vi at det å åpne seg er første skrittet for å få hjelp til å få det bedre, fortsetter Stensvehagen til avisa Østlendingen i et intervju i anledning dagen.

Stensvehagen portrett
Marianne Torp Stensvehagen skal snakke på kvinnedagen i Elverum (foto: Ole Martin Ringlund/montasje)

Mannsdominerte yrker

Forskere ved Høgskolen i Innlandet har sett på flere mannsdominerte næringer i ulike forskningsprosjekter.

Blant annet gjorde Østlandsforskning en kartlegging for Nærings- og fiskeridepartementet av mangfold og kjønnslikestilling i maritim næring.

Kvinneandelen er lav, særlig blant de som jobber om bord på skip, og kvinner tjener generelt mindre enn menn.

Også skogbruket, en viktig næring i Innlandet, er manndominert. En undersøkelse fra Institutt for skogbruksfag ved HINN viser blant annet at en av tre kvinner i skogbruket har opplevd seksuell trakassering. En betydelig andel av kvinnene mener at menn får fordeler, spesielt på status og lønn, men også i internrekruttering.

Skogbruksnæringen har i ettertid satt i gang flere tiltak, som du kan lese om i denne artikkelen.  

Norges tøffeste? 

Perspektivene på likestilling og kjønn kan være mange. I denne artikkelen i forskning.no er temaet hvordan Metoo har – eller ikke har – endret den klassiske maskuliniteten i pop-musikken.

– Vi har en idé om at vi nå lever i et så godt som likestilt samfunn. Og i musikkbransjen har mye endret seg. Det er en del oppførsel som ikke er allment akseptert lenger. Men samtidig lever den tradisjonelle måten å framstille maskulinitet på videre, om enn i mer subtile former, sier professor Kai Arne Hansen ved Institutt for kunstfag og kulturstudier.

Bente Ovedie Skogvang, tidligere fotballspiller og nå førsteamanuensis ved HINN, forsker på likestilling i fotballen og skriver nå historien om norsk kvinnefotball. Hun har ellers et innlegg i arrangementsserien vår Vettug viten om akkurat dette temaet i Elverum 26.april.

Og apropos tøffe damer: Les historien om Kornelia Flo, tidligere student hos oss, som er blant deltagerne som skal kjempe om seieren i realityserien Norges tøffeste. Hun trener crossfit, og interessen fikk hun som student i Elverum:

– Jeg er en person som elsker utfordringer og hater å tape. Dette er en konkurranse som passer meg godt, sier Flo.

Av Erlend Moe, forskningsformidler
Publisert 8. mars 2024 11:38 - Sist endret 10. mars 2024 20:48