Vært med på å vurdere naturrisiko i Norge

Naturrisikoutvalget overrekker rapporten sin til klima- og miljøministeren mandag 12. februar. I det utvalget har Hanne K. Sjølie fra Høgskolen i Innlandet vært med. 

Hanne K. Sjølie utenfor campus Evenstad - et stort gråaktig trehus med ubehandlet panel og store vinduer

Førsteamanuensis i skogbruk, Hanne K. Sjølie, utenfor arbeidsplassen sin på Høgskolen i Innlandet sin avdeling på Evenstad der hun forsker på skog.  Hun har vært ett av 13 medlemmer i regjeringens Naturrisikoutvalg.

Foto: Ane C. Tange

Naturrisikoutvalget ble oppnevnt av regjeringen 22. juni 2022

Utvalget fikk i oppdrag å beskrive begrepet naturrisiko, vurdere hvordan norske næringer og sektorer er og kan bli berørt av tap av natur og naturmangfold og se på hvordan berørte aktører i Norge kan analysere og håndtere naturrisiko på best mulig måte.

Utvalget har hatt 13 medlemmer. En av dem har vært førsteamanuensis i skogbruk på HINN, Hanne K. Sjølie

– Utvalgsarbeid er gøy! Å bli satt sammen med folk man ikke kjenner fra en rekke fagfelt, som til sammen skal bli enige og levere et felles produkt, er både krevende, givende og svært lærerikt, forteller Sjølie.

– Litt gjevt å bli plukket ut også?

– Ja! Jeg føler meg kjempeheldig som har fått muligheten til å jobbe tett sammen med så mange dyktige og kunnskapsrike mennesker. 

Tap av natur er en trussel

Det har vært veldig mye fokus på tap av natur, og hvordan vi skjøtter naturen vår i det siste. 

NRK sin sak «Norge i rødt, hvitt og grått», der de så på hvor mye natur som har blitt bygd ned eller fjernet de siste årene, har fått veldig mye fokus. Det samme har Bård Tufte Johansen fått med sin nye serie «Oppsynsmannen» der han reiser land og strand rundt og sjekker om vi har en naturkrise i Norge.

Naturrisikoutvalget kommer med en rapport som mange vil være interessert i.

– Naturrisiko er kommet høyt på agendaen internasjonalt, og ideene er delvis skåret over samme lest som storebroren klimarisiko. Det er nyttig med en gjennomgang for vurderingen av i hvilken grad norske næringer og Norge nasjonalt berøres av tap og forringelse av natur, sier Hanne K. Sjølie.

Bilde av en gammel skog med en sti
Det å forvalte skogen på en riktig og bærekraftig måte er kunnskap førsteamanuensis Hanne K. Sjølie på Høgskolen i Innlandet har tatt med seg inn i Naturrisikoutvalget. (Foto: Colourbox)

Utvalget har vært ledet av Aksel Mjøs, førsteamanuensis i finans ved Norges Handelshøyskole.

Da utvalget ble opprettet, ble følgende skrevet på hjemmesiden til regjeringen: «Tapet av natur er en stor trussel mot bærekraftig utvikling og utsetter næringslivet og økonomien for risiko.»

Skogforskeren på Høgskolen i Innlandet har blant annet jobbet mye med bærekraftig skogbruk. Hun tror Norge vil ha nytte av den rapporten de kommer med nå. 

– Utredningen er et solid arbeid som gir innsikt blant annet i enkeltnæringer og i byråkratiske systemer og prosesser som er relevante for arealplanlegging med konsekvenser for natur og naturmangfold. Jeg tror den kommer til å bli brukt av private og offentlige aktører innenfor disse næringene og sektorene, tror Sjølie.

Mange meninger og diskusjoner

På mandag blir det altså klart hva slags anbefalinger og forslag utvalget kommer med.

Med 13 sterke fagfolk i et utvalg blir det mange meninger om temaene som kommer opp. 

– Jeg skjønte etter hvert at man må være kortfattet og poengtert, for mange har mye på hjertet. Som en i utvalget sa så er vi et utvalg der alle har sin spisskompetanse, ofte er det bare en person på et fagområde samtidig som alle er like meningsberettigede, sier Sjølie.

Snødekte grantrær på fjellet tatt mot en dal i bakgrunnen
Vi har mye uberørt natur i Norge, men hva er risikoen for at vi ikke har det om 100 år?
(Foto: Colourbox)

Hanne K. Sjølie har markert seg i utvalget og har fått med noen særmerknader i rapporten som utvalgslederen kommer til å presentere på pressekonferansen mandag.

– Vi har hørt rykter om at det har vært heftige diskusjoner underveis – hvordan er det å diskutere fag med sterke fagfolk i et slikt utvalg?

– Veldig lærerikt. Man må gi og ta i diskusjonene, og gjøre seg opp sin egen mening om hva som er ens absolutter og hva som er mindre viktig. Jeg har lært mye om krysningsfeltet mellom fag og politikk det siste halvannet året, avslutter Hanne K. Sjølie. 

  • Fremleggingen av rapporten fra Naturrisikoutvalget strømmes direkte på denne nettsiden.

Kontaktinformasjon:

Bilde av Hanne K. Sjølie
Førsteamanuensis
E-post
hanne.sjolie@inn.no
Telefon
+47 62 43 08 69


 

Emneord: regjeringsutvalg, naturrisikoutvalget Av Ole Martin Ringlund
Publisert 9. feb. 2024 09:23 - Sist endret 9. feb. 2024 09:23