Millionstøtte for å gjøre butikk av potetskrellforskning

Et forskningsprosjekt som ser på hvordan potetskrell kan gi mer holdbar mat har fått nesten fem millioner kroner for å ta skrittet ut i markedet.

En hånd med kniv som skreller en potet

Potetskrell havner ofte i søpla. Nå har forskningsprosjekt ved Høgskolen i Innlandet fått penger for å ta steget ut i markedet med noe som kan utnytte innholdet i potetskrell til noe mer nyttig.

Foto: Colourbox

Rett før helga tikket det ut en pressemelding fra Forskningsrådet. I den sto det at de hadde fordelt 100 millioner kroner til 21 forskningsprosjekter med lovende kommersielt potensial, som fikk støtte for å ta de neste stegene fra forskning til marked. 

Fem av millionene havnet på Høgskolen i Innlandet.

– Dette var en stor tilfredstillelse! Vi har hele tiden hatt tro på denne ideen tross motbakkene, og det har vært et langt løp fram hit, sier en glad Knut Olav Strætkvern, professor på institutt for bioteknologi i Hamar.

Forskergruppa han er del av har funnet en metode for å ta ut naturlige antioksidanter av potetskrell. Dette er virksomme stoffer som kan brukes til å gi matvarer bedre holdbarhet i stedet for kunstige tilsetningsstoffer.  

Dette har Forskningsrådet tro på at det er et marked for.

Potensial i potetskrell

Portrettbilde av Knut Olav Strætkvern
Professor Knut Olav Strætkvern har forsket på poteter i mer enn 25 år. Nå kan forskningen han har drevet med bli god butikk. (Foto: Privat)

Prosjektet som har fått støtte nå ledes av institutt for bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet sammen med selskapet Klosser Innovasjon.

Forskningen på potetskrell har blitt gjort i samarbeid med matforskningsinstituttet Nofima på Ås og et laboratorium ved Universitetet i York i Storbritannia. 

Prosjektleder i Klosser Innovasjon, Nis Valentin Nielsen, representerer et av Norges sterkeste utviklings- og innovasjonsmiljø – i Innlandet.

De har hatt tro på prosjektet fra starten av, og han har en klar formening om hvorfor søknaden deres kom gjennom nåløyet.

– Jeg tror vi fikk disse pengene fordi vi hadde en solid søknad på alle aspekter, tross risikoen som ligger der. Det er spennende innovasjon og vi har med har med relevante industriaktører på laget, forteller han.

Ta prosjektet videre

Vanligvis blir potetskrell brukt i dyrefor, eller det havner i søpla. 

At potetskrell kan erstatte kunstige tilsetningsstoffer, som brukes i mange matvarer i dag for å gjøre dem mer holdbare, er det mange fordeler med.

– Det gir både miljømessige, helsemessige og økonomiske fordeler. Bare i Innlandet genereres det mange tonn med potetskrell, ifølge Strætkvern.

I mange år har HINN-forskerne i miljøet på Hamar forsket på hvordan man kan utnytte bioprodukter bedre.

– Hva betyr det for dere og prosjektet å få disse fem millionene?

– Det betyr at vi kan bringe anvendt forskning fram til «matnyttige» resultater. Nå skal vi utvikle prosessen med potetskrellantioksidant videre, og vi skal teste effekten det har i virkelige matvarer i samarbeid med industrien. Vi skal også arbeide mot å få E-nummergodkjenning, og jobbe med forretningsutviklingen, sier HINN-professoren.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener støtten fra Forskningsrådet er viktig.

– Det er et stort potensial i økt kommersialisering fra offentlig finansiert forskning. Ideer som springer ut fra forskning kan bidra til å skape nye arbeidsplasser og til raskere grønn omstilling. Dette gjør at vi raskt kan ta i bruk kunnskapen og skape verdier i samfunnet, sier Vestre i pressemeldingen til Forskningsrådet. 

Kontaktinformasjon:

Bilde av Knut Olav Strætkvern
Professor
E-post
knut.stratkvern@inn.no
Telefon
+47 62 51 78 52

 

 

Av Ole Martin Ringlund, forskningsformidler
Publisert 8. apr. 2024 13:31 - Sist endret 10. apr. 2024 10:44