Rovdyrforskning har lavest tillit i landet

Rovdyrforskerne på Evenstad er blant de fremste i verden, men likevel tror ikke folk på det de driver med.

Bilde av en ulv i en skog

OMSTRIDT: Det å forske på ulven er vanskelig og utfordrende. Nå viser det seg at folk også har lav tillit til den forskningen som gjøres. (Ill.foto Colourbox)

– Å forske på store rovdyr er innmari givende. Innimellom veldig frustrerende, men jeg oppfatter det jeg gjør daglig som kjempeviktig og at jeg kan bidra til en viktig samfunnsoppgave.

Det forteller Barbara Zimmermann, professor og leder av den største forskergruppa på Evenstad.

Men tross hvor viktig Barbara synes det hun gjør er – et doktorgradsarbeid på høgskolen, som er helt i sluttfasen, viser at tilliten til rovdyrforskning er svært lav i befolkningen.

På bånn

Portrett av Kristin Evensen Mathiesen og hunden hennes
Kristin Evensen Mathiesen er veileder for doktorgradsarbeidet som blant annet har sett på tillit til rovdyrforskning. (Foto: Privat)

Få temaer engasjerer like mye, skaper like mye følelser, splittelse og bitre konflikter som rovdyr og rovdyrspørsmål.

Nå har altså forskere forsket på tilliten folk har til ulike typer forskning.

– Vi har ikke publisert ennå, men driver og analyserer resultatene. Hovedfunnet er at folk synes forskning er viktig, men at det er stor forskjell i tillit fra felt til felt, forteller førsteamanuensis Kristin Evensen Mathiesen.

Hun er veileder for doktorgradsarbeidet som blant annet har spurt 2.000 personer i alle kommuner i Norge om dette.

– Vi har sammenlignet med for eksempel medisinsk forskning, og de har høy tillit. Når vi kommer ned på klima og rovdyr, da synker tilliten ganske kraftig, og nederst er rovdyrforskning, forteller Evensen Mathiesen.

– Vi klarer ikke å se hvorfor ennå. Det er neste steg, men vi har avdekket at det er en forskjell, forteller hun videre.

– Hvordan er det å lede en forskergruppe med lav tillit, Barbara Zimmermann?

– Det finnes et viktig råd som jeg gir til mine studenter – ikke gå inn på sosiale medier og prøv å finne all den skiten som skrives om oss og forskningen vår. Det kommer til å knekke selvtilliten din.

Må ut til folk

Stadig vekk merker forskerne på Evenstad at folk sliter med å skille mellom forskning, forvaltning og politikk på dette området.

Barbara Zimmermann forteller til NRK at hun tror dette KAN være en av årsakene til den lave tilliten.

Portrettbilde av Barbara Zimmermann i en skog
Barbara Zimmermann leder den største forskergruppa på Evenstad og mener hun gjør en svært viktig jobb. (Foto: HINN)

Tross vanskelighetene og utfordringene ser Zimmermann at det er håp.

– Vi ser det er en veldig stor forskjell mellom det som står på sosiale medier og innlegg, og det vi møter selv når vi er ute blant folk. Folk er hyggelige, anstendige og interesserte. Det er sånn vi opplever det. Vi må se vekk fra disse nettrollene og fokusere på allmennheten.

– Hvordan kan dere utnytte det?

– Vi må aldri si nei til en forespørsel om foredrag. Det synes jeg vi er gode på. Det jeg av og til synes er litt synd er at vi ikke får flere invitasjoner. Vi jobber lokalt, vi bor lokalt og vi er så nære, så egentlig kan lokalmiljøet utnytte den muligheten mer, avslutter professoren på Evenstad.

Under Forskningsdagene 2021 var tre forskere samlet i studio på høgskolen der de forsøkte å løfte blikket rundt temaet rovdyr og rovdyrdebatten. Hva gjør rovdyrkonflikten med oss og samfunnet rundt oss? Setter det høye konfliktnivået begrensninger på forskningen på rovdyr? Hva ligger egentlig bak motstanden mot rovdyr? Hva slags tillit har folk til rovdyrforskning? Den samtalen kan du se her:

Emneord: rovdyr, tillit, doktorgrad, Evenstad, forskning Av Ole Martin Ringlund
Publisert 5. okt. 2021 13:19 - Sist endret 6. okt. 2021 08:14