Vettug vitens høstprogram er klart

Programmet for Vettug viten høsten 2024 i Lillehammer, Hamar og Elverum er i boks. Her blir det noe for enhver smak!

Masse publikum sett bakgra mot en scene på biblioteket i Lillehammer

Da professor Lars Lien snakket om sosiale medier og ungdommens psykiske helse på Vettug viten på biblioteket i Lillehammer, var det svært få ledige plasser.

Foto: Ole Martin Ringlund/Høgskolen i Innlandet

Metaforer, country, mat, rovdyr, rasisme og storpolitikk. Temaene høsten 2024 er mange og varierte. Det er bare å velge og vrake! 

Vettug viten har blitt et fast, månedlig innslag i samarbeid med bibliotekene i de tre største studentbyene våre.

På Lillehammer bibliotek og litteraturhus har vi frokostarrangement, mens det er lunsjarrangement i Hamar kulturhus og på biblioteket i Elverum.

En forsker på en scene snakker i en halv time om noe han eller hun kan mye om og vil fortelle om – det er Vettug viten i et nøtteskall. Forskningsformidling og påfyll av kunnskap for folk flest!

Her finner du informasjon om det som skjer:

Lillehammer (kl. 0830-0900)

29. august: Utfordrer islam gjennom filmlinsen: Kan drømmer gi oss ny innsikt?  Professor på TV-skolen i Lillehammer, Nefise Özkal Lorentzen, er selv dokumentarfilmskaper og har blant annet portrettert en kvinnelig imam og gitt en stemme til moderne og progressive muslimer. Den tyrkiskfødte filmskaperen vil utfordre fastlåste tankemønstre om kjønn, kjønnsroller og religion.

24. september: Lillehammer – en by i bakleksa eller en motor for regionen?  Professor Atle Hauge forsker på innovasjon og regional dynamikk. Han er spesielt opptatt av småbyenes rolle, og hvis du tar turen til Vettug viten denne morgenen får du høre mer om hvordan Lillehammer har utnyttet muligheten til å bli en regional motor, og om det kan være en fordel for oss alle at Hamar har satt seg i førersetet.

Fire personer følger med på et foredrag i Hamar kulturhus
Ivrig lyttende tilskuere på Vettug viten. (Foto: Erlend Moe/Høgskolen i Innlandet)

26. september: Du er vel ikke rasist, vel? Det er ikke alltid lett å sette fingeren på hva som er rasisme og ikke. Hvordan viser rasisme seg i språket vi bruker og i hverdagssituasjoner på skole, jobb og fritidsaktiviteter? Hvordan kan vi forebygge og jobbe mot den? Prisca Bruno Massao er førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsfag, religion og etikk og forsker på rasisme i lærerutdanning og idrett.

31. oktober: Hvilken historie er det Trump egentlig forteller? 5. november er det presidentvalg i USA. Donald Trump har snudd opp-ned på politikken i landet de siste årene, og appellen han har til brede deler av den amerikanske befolkningen har overrasket mange. Kommer du på Vettug viten denne morgenen her får du vite mer om hvordan Trump har klart å fange velgerne. Øyvind Kalnes er statsviter med media og politikk som hovedfelt.

28. november: Fra vill vest til hippe damer: Hva skjedde med countrymusikken?  Countrymusikken var uglesett og preget av syngende cowboyer og eksotiske figurerer fra Det ville vesten. Nå er Taylor Swift og Beyonce store stjerner. Stian Vestby er musikk- og kulturforsker og har gjort et dypdykk i countrysjangerens utvikling og plass i norsk musikkliv gjennom sju tiår. Han vil presentere unike bilder og lydklipp.

Hamar (kl. 1130-1200)

28. august: Metaforer i språket: Er «dugnad» bedre enn «krig»? Mens myndighetene i andre land omtalte kampen mot pandemien som en «krig», valgte vi i Norge å kalle det en «dugnad». Metaforer er overalt, men hva er egentlig en metafor og hvorfor er de så viktige og effektive når vi kommuniserer? Susan Lee Nacey er professor på Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk og forsker på metaforer og bruken av dem.

18. september: Hvordan er det å leve som jøde i Norge? Som dokumentarfilmskaper har professor Nina Grünfeld skildret sin jødiske families historie og utforsket identiteten til jøder i Norge. Nå som Midtøsten igjen står i brann, og Israel møter fordømmelse verden over - hvordan er det å være jøde i Norge i 2024? På Vettug viten denne onsdagen gir hun oss sine perspektiver på et vanskelig og personlig tema, med bruk av egne erfaringer og filmer.

publikum på Vettug viten i Hamar kulturhus
Det pleier å komme bra med folk når det er muligheter for gratis faglig påfyll i lunsjen i form av Vettug viten i Hamar kulturhus. (Foto: Ole Martin Ringlund/Høgskolen i Innlandet)

25. september: Er det mulig å bare leve på norskprodusert mat? Klimaendringer, krig og pandemi har gjort selvberging til et sentralt tema de siste årene. Men - er vi flinke nok på selvforsyning i Norge? Det ville høgskolelektor og underviser i faget «Mat, helse og ernæring», Ingvild Skirbekk Sagmoen, finne ut av. I perioder har hun levd på kun norskproduserte råvarer. Det ga henne en aha-opplevelse.

30. oktober: Fra vill vest til hippe damer: Hva skjedde med countrymusikken?  Countrymusikken var uglesett og preget av syngende cowboyer og eksotiske figurerer fra Det ville vesten. Nå er Taylor Swift og Beyonce store stjerner. Stian Vestby er musikk- og kulturforsker på Høgskolen i Innlandet. Han har gjort et dypdykk i countrysjangerens utvikling og plass i norsk musikkliv gjennom sju tiår, og presenterer unike bilder og lydklipp.

27. november: Global uro: Er vi trygge i Norge? Tormod Heier har blitt et meget kjent ansikt etter Russlands invasjon av Ukraina, og Hamas sitt angrep på Israel. Han er en ettertraktet analytiker i radio og TV og har mottatt flere priser for sin kunnskapsformidling. På denne Vettug viten-dagen vil Heier blant annet snakke om hvordan de store omveltningene verden står midt oppe i påvirker oss her i Norge og vår sikkerhet. Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole og professor II ved Høgskolen i Innlandet.

Plakat med Tormod Heier og en kaffekanne

Elverum (kl. 1100-1130)

19. september: Hvor blir det av pengene våre? Matvareprisene har gått rett til værs og det merker vi på lommeboka. Professor Bent Sofus Tranøy gir oss et innblikk i matvarebransjen og hvordan alt henger sammen. Tranøy er en kjent samfunnsdebattant og har engasjert seg i diskusjonen om den norske dagligvarebransjen. blant annet som medlem i Matkjedeutvalget.

18. oktober: Hvordan leve side om side med rovdyrene? Rovdyr vekker sterke følelser og skaper konflikter, ikke bare her i Norge. Hvilke likheter og ulikheter er det mellom rovdyrdebatten her til lands og i andre land? Hvilke underliggende spørsmål driver disse konfliktene? Er det mulig for mennesker og rovdyr å leve fredelig sammen? John Linnell er professor ved Høgskolen i Innlandet og ved Norsk institutt for naturforskning. Han forsker på konflikter og sameksistens mellom mennesker og ville dyr.

22. november: USA og Norge = best friends 4ever? Vi avslutter Vettug viten-høsten i Elverum med et storpolitisk tema. Kan vi regne med amerikanerne som våre nære venner på kort og lang sikt? Hva betyr høstens presidentvalg for USAs forhold til resten av verden i tida framover? De siste årene har vi sett strømninger i amerikansk politikk som stiller spørsmål ved nytten av internasjonalt samarbeid. Marianne Riddervold er professor ved Høgskolen i Innlandet, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt og Senior Fellow ved University of California, Berkeley, og er en av Norges fremste eksperter på disse temaene.

Folk på Vettug viten i Elverum bibliotek
Bra med folk på det første Vettug viten-arrangementet i Elverum i januar i år. 

Gratis adgang 

Fra høgskolens side går satsingen på Vettug viten sammen med målet vårt om å være synlig i byene der vi holder til, bygge broer til resten av samfunnet og dele av kunnskapen våre fagfolk.

Alle arrangementene er gratis. På Lillehammer får du gratis kaffe og på Hamar er cafeen i Kulturhuset åpen med et godt utvalg fast og flytende. 

Det er Kommunikasjonsavdelingen ved HINN sammen med bibliotekene som arrangerer Vettug viten. 

VELKOMMEN SKAL DERE VÆRE!

Banner Vettug viten

Emneord: vettug viten Av Ole Martin Ringlund
Publisert 15. aug. 2024 09:27 - Sist endret 19. aug. 2024 08:20