Ny runde med Vettug viten

Programmet for vinterens og vårens Vettug viten er klart. Nå er vi også i Elverum! 

Foredragsholder sett bakfra. Publikum følger interessert med.

Ole Petter Hjelle på Vettug viten i Hamar kulturhus. I vinter kommer han til Lillehammer (foto: Erlend Moe/HINN) 

Vettug viten har blitt et fast, månedlig innslag på bibliotekene i Hamar og Lillehammer. Nå i januar starter vi opp også i Elverum, midt i biblioteklokalene i sentrum. Dermed blir det forskningsformidling for folk flest på bibliotekene i alle de tre største studentbyene våre. 

En forsker på en scene snakker i en halv time om noe han eller hun kan mye om og vil fortelle om  –  det er Vettug viten i et nøtteskall. Til nå har det vært 41 av slaget, som frokostarrangement på Lillehammer bibliotek og litteraturhus og som lunsjarrangement i Hamar kulturhus i samarbeid med biblioteket der. 

Fra høgskolens side går satsingen sammen med målet vårt om å være synlig i byene der vi holder til, bygge broer til resten av samfunnet og dele av kunnskapen våre fagfolk. 

Elverum 

Historiens første arrangement i Elverum er fredag 25. januar klokka 11 til 11.30. Et av høgskolens mest kjente fjes, professor Thomas Nordahl, kommer for å snakke om temaet «Er skolen for alle?». Der vil han blant annet fortelle om forskning som viser at forskjellene i skoleprestasjoner mellom elever med ulik sosial bakgrunn øker gjennom hele grunnskolen.

Videre på plakaten i Elverum er Lars Lien, som skal snakke om sosiale medier og psykisk helse. Mikkel Kvasnes skal snakke om et tema som kan engasjere lokalt, han forsker nemlig på vindmøllene på Finnskogen og hvordan de påvirker dyrelivet. Han kommer for å fortelle hva vi vet, og hva vi ikke vet noe om, når det gjelder dette mye diskuterte temaet. Og når fotballsesongen nærmer seg i slutten av april, tar Bente Ovedie Skogvang turen fra HINN på Terningen til sentrum for å snakke om kvinnefotballens historie.

– Det har vært stor etterspørsel blant folk etter slike arrangementer i Elverum og jeg er glad for at vi får til et samarbeid. Her får vi mange spennende temaer presentert, sier Cecilia Black Fylking, biblioteksjef i Elverum.  

Interesserte tilhørere
Det har vært godt oppmøte på mange av arrangementene. Her fra Hamar kulturhus (foto: Erlend Moe/HINN). 

Hamar 

Hamar by fyller 175 år i 2024, og vi innleder jubileumsåret med en av våre forskere på regional utvikling. Atle Hauge er professor i innovasjon, samfunnsgeograf og har forsket på småbyenes posisjon. Er det bra eller dårlig at Hamar tar en lederposisjon i Innlandet, spør han. 

Ett av de store samtaletemaene for tiden er privatøkonomi, inflasjon og høyere priser. Særlig matvarepriser. Professor Bent Sofus Tranøy vet mye om dagligvarebransjen og kommer til Vettug viten for å prøve å svare på hvor det egentlig blir av alle pengene vi bruker i matbutikken. Hvorfor er det slik at prisene på mat øker mer enn andre varer? Og hvem har egentlig makta?  

I mars har vi et arrangement som kanskje kan være spesielt interessant for de som har små barn. Eystein Victor Våpenstad er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet og spesialist i klinisk barnepsykologi. Han har forsket på spe- og småbarns psykiske helse og utvikling, blant annet om hvordan legge til rette for at spedbarn kan medvirke og bli hørt. Hvordan kan vi forstå spedbarnets stemme og kommunisere med de små som ennå ikke har verbalt språk?

I april er rasisme temaet. Et vanskelig og brennbart tema, for hva er egentlig rasisme? Prisca Bruno Massao forsker på rasisme i lærerutdanning og idrett ved høgskolen på Hamar. Hvordan viser rasisme seg – i språket vi bruker og i hverdagssituasjoner på skole, jobb og fritidsaktiviteter? Hvordan avslører vi den? Hvordan kan vi forebygge og jobbe mot den?  

Lars Fredrik Øksendal på Vettug viten
Lars Fredrik Øksendal på Vettug viten i Hamar kulturhus (foto: Ole Martin Ringlund/HINN) 

Lillehammer 

Filmskolen og tv-skolen holder som kjent til på Lillehammer, og i januar blir vi bedre kjent med en av dem som jobber der. Da handler det om hvordan det er å jobbe bak kamera på en stor tv-produksjon - nærmere bestemt «Side om side». Tonje Louise Finne er ved siden av å være lærer på tv-skolen, vært sjefsfotograf på NRKs mangeårige kjempesuksess. Kanskje røper hun noen hemmeligheter fra opptakene med Frode, Lisbeth, Kopperud og de andre? 

I februar kommer Bent Sofus Tranøy for å snakke om matvarepriser og de store kjedenes makt (se Hamar). 

Ole Petter Hjelle, kjent som «treningslegen» på blant annet Instagram, er hjerneforsker og en aktiv foredragsholder. Han kommer for å snakke om mobiltelefonen og hvordan den påvirker hjernene våre. Mange kjenner en avhengighet av den lille dingsen, men hvordan gjør vi noe med det? 

I april kommer Stian Orm, som forsker på ADHD, Asperger og andre autismespekterforstyrrelser og hvordan det går med de som får en slik diagnose i barndommen. Han har selv et godt grunnlag for å jobbe med dette. Han hadde en turbulent oppvekst med voldsomme raseriutbrudd, og fikk etter hvert diagnosen autisme. Nå er han – som forsker – involvert i en stor studie på Lillehammer som følger barn med slike diagnoser gjennom barne- og ungdomstiden inn i voksenlivet. Hvordan går det med dem?  

Gratis adgang 

Alle arrangementene er gratis. På Lillehammer får du gratis kaffe og på Hamar er cafeen i Kulturhuset åpen med et godt utvalg fast og flytende. 

Det er Kommunikasjonsavdelingen ved HINN sammen med bibliotekene som arrangerer Vettug viten. 

Logo vettug viten

Emneord: Vettug viten, arrangement, forskningsformidling, forskning Av Erlend Moe
Publisert 16. jan. 2024 09:55 - Sist endret 19. jan. 2024 14:16