MUSEOBS – Langtidsovervåking av små pattedyr i Innlandet

Populasjonssykluser hos smågnagere har stor påvirkning på økosystemene. MUSEOBS på Høgskolen i Innlandet dokumenterer kontinuerlig endringene i bestanden hos små pattedyr i Innlandet. Målet er å løse gåten om syklusene – hvorfor vi har museår.

Mål for prosjektet

Vi samler data på antall og utbredelse på utvalgte områder i Innlandet; overvåker vær og klimamål; og prøver ut nye metoder for å overvåke bestander.

Om prosjektet

"Populasjonssykluser hos smågnagere har stor påvirkning på økosystemene både i de boreale skogene og på tundraen. Fenomenet kan beskrives som en bølge av biomasse, og har en dramatisk effekt på planteliv og dyresamfunn. Smågnagere reproduserer seg raskt og antallet kan øke fort. Etter en tid vil den voldsomme veksten avta og smågnagerpopulasjonen vil forutsigbart kollapse. Det er presentert mange forklaringer på denne dynamikken. Selv om man fortsatt ikke er sikre, er det hypotesene om rovdyr og matmangel som i dag har mest støtte. Smågnagerne lever i tunneler under snøen om vinteren. Mildere vintre gir et mer isete snødekke, som smågnagerne har vanskeligheter med å bevege seg gjennom. Populasjonssykluser hos særlig de arktiske smågnagerne, slik som lemen, påvirkes av klimaendringene. Mye er uvisst om smågnagersyklusenes fremtid, men uansett vil endringer i dette fenomenet få store ringvirkninger." Sitatet er hentet fra Soininen, Kleiven, & Neby (2019), Naturen, hvor du kan lese mer om dette fenomenet (lenke til denne artikkelen finner du her).

Dette prosjektet hadde for lengst vært avsluttet hadde det ikke vært for de viktige bidragene fra:

  • Trygve Gotaas Fond
  • Nansenfondet og de dermed forbundne fond
  • Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab
  • Viltfondet via Fylkesmannen i Innlandet
  • Høgskolen i Innlandet
Mus som kikker ut av en trestubbe.

Smågnagere er byttedyr for de fleste så det gjelder å passe seg. Å være "mat" til så mange er én av grunnene til at de spiller så viktig rolle i økosystemet, men de kan selv gjøre store innhogg i vegetasjonen. I tillegg er de et reservoir for mange sykdommer, inkludert musepest og harepest. Foto: Colourbox

Prosjektleder og kontaktperson

Bilde av Magne Neby
Førsteamanuensis
E-post
magne.neby@inn.no
Telefon
+47 62 54 16 24

Deltakere

Fagområder

Natur, biologi og miljø