Om planlegging i Os kommune

I RURALPLAN handler det om kontekst. Hvilke forutsetninger har kommunen? Her presenteres den eksisterende planleggingspraksis for den norske casen, Os kommune.

kart over Os plassert i Innlandet, løftet ut fra Europa kartet

Os ligger i Nord-Østerdalen og er den norske casen i RURALPLAN. Kart: Aleksander Bern

Os har for øyeblikket en overordnet samfunnsutviklingsplan for hele kommunen for perioden 2015-2025 (godkjent i 2015). Nedgangen i befolkningstall, og spesielt antall barn, beskrives som den største utfordringen for hele kommunen, som følger:


Nedgangen i befolkningstallene og utviklingen av jordbruket med færre enheter skaper utfordringer for å opprettholde bosetninger og viktige funksjoner i landsbyene. Store avstander og endret demografisk (alder og kjønn) sammensetning gjør våre lokalsamfunn sårbare, og det blir vanskelig å balansere forventningene og kravene borgerne har til både offentlige og frivillige tilbud og hva som faktisk kan tilbys. (Os kommune (2015), side 8)

Grunnleggende statistikk om blant annet befolkningsutvikling i Os kommune ligger her

For å møte disse utfordringene er den overordnede visjonen for planen å motvirke denne utviklingen, da det er uttalt mål om: "Befolkningsvekst i Os gjennom næringsutvikling og utvikling av kultur og aktiviteter." Flere strategier er knyttet til dette målet, som å gjøre Os mer kjent, utvikle Os Festival til en nasjonal festival, og fremme mer turisme. 

I delen av planen som handler om offentlige tjenester, er imidlertid fokuset mer på behovet for å tilpasse seg demografiske endringer. Når det gjelder skoler, står det at mindre kohorter av barn krever nye måter å organisere skolene på. Med tanke på den voksende eldre befolkningen, står det at mens antallet eldre øker, synker antallet personer som kan yte dem tjenester. Kommunen må derfor finne nye måter å løse disse tjenesteproblemene på. 

Plan for folkehelse

Os har også en plan for folkehelse, alle norske kommuner er forpliktet til å ha det. Denne planen har oppmerksomheten til den eksisterende befolkningen, og dens hovedmål er

  1.  trygge og aktive liv,
  2.  inkluderende miljøer,
  3. god oppvekst- og læringsmiljø og
  4. bekjempelse av barnefattigdom (Os kommune, 2021). 

Til tross for en generell nedgang i befolkningstallene, har Os også noe innenlands og internasjonal innvandring. Dette har en positiv innvirkning på antallet barn. Samtidig ser de at mange av flyktningene møter utfordringen med å lære norsk, noe som hindrer deres tilgang til arbeidsmarkedet, samt å møte sosiale utfordringer på grunn av mangelen på familie og sosiale nettverk. 

Tematiske planer

I tillegg til den overordnede samfunnsutviklingsplanen har Os flere tematiske planer. Dette inkluderer en forretningsplan, der målet er å øke antall jobber med åtte per år, fire innen turisme/private tjenester og fire i andre næringer (spesielt jordbruk). I planen for helse blir behovet for tilpasning fremhevet som følger:


Det er viktig at Os kommune bruker perioden for denne planen til å gjennomføre organisatoriske og strukturelle tiltak som gjør oss best mulig forberedt når den store økningen i antall eldre kommer fra midten av 2020-tallet. (Os kommune (2017), side 6)


På underregionalt nivå er Os en del av "Fjellregionen", bestående av 7 kommuner i Innlandet og Trøndelag. Demografiske utfordringer er ikke et sentralt tema i deres plan, selv om de har på agendaen et punkt om "nye tiltak for å få flere unge til å flytte hjem og øke attraktiviteten for bosetning og etableringer" (Regionrådet for fjellregionen, 2020). 

Økonomisk realistisk

Fremtidige planleggingsbehov og tilnærminger Os er for øyeblikket (mars 2024) i en prosess med å avgjøre hvilke planer de trenger eller må fornye de kommende fire årene. Dette arbeidet vil føre til en planstrategi for perioden 2024-2027. I et utkast til denne strategien står det at nye planer må være økonomisk realistiske.

Når det gjelder fremtidige planleggingsbehov, blir det foreslått at den overordnede samfunnsplanen for hele kommunen må fornyes. En grunn til dette er at:


Samfunnsplanen bør avklare strategier for hvordan Os kommune vil bidra til målet om et bærekraftig samfunn i tråd med den vedtatte klima- og energiplanen. Hvordan få til mer næringsutvikling i Os, tiltrekke seg unge mennesker og hvordan samhandle enda bedre med frivillighet? (Os kommune, side 5)


I et intervju understreket imidlertid sentrale informanter fra Os at den nye samfunnsplanen bør fokusere på realistiske mål, og de mente at målene bør handle om "et godt liv i Os", der den demografiske utviklingen ikke er i fokus.

De mener det er viktig å ha en tilnærming der utviklingen av Os som et lokalsamfunn får oppmerksomhet, og der det er nødvendig at lokale frivillige organisasjoner, idrettslag og det sivile samfunn generelt deltar i planlegging, utvikling og implementering. I Os er innbyggerne først og fremst knyttet til sine lokale steder, og ikke Os kommune som sådan. Dette fører til noen friksjoner mellom steder. Den nye planen bør bidra til mer felles innsats for hele kommunen.


Os vil også fornye sin helse- og omsorgsplan. Det er behov for å oppdatere den i tråd med dagens utfordringer, da flere eldre og demenspasienter krever større rekruttering og kompetansekrav. På regionsnivå er Innlandet fylke også i prosess med å utvikle en ny planleggingsstrategi. Her står det at:


Demografiske endringer, med flere eldre og en lavere andel av befolkningen i arbeidsdyktig alder, krever prioriteringer og bedre bruk av ressurser i offentlig sektor. Tilgangen på arbeidskraft vil avta, og en større del av ressursene vil bli bundet opp i å dekke behovet for tjenester. (Innlandet fylkeskommune (2023), side 8)


De andre delene av denne strategien legger hovedsakelig vekt på planer og strategier som kan øke befolkningstallene og forbedre den demografiske sammensetningen.
Krymping og demografiske endringer sees som en veldig grunnleggende og sentral utfordring i Os og Innlandet. Den viktigste overordnede strategien har så langt hovedsakelig vært å motvirke krymping.

Realistisk tilnærming

Imidlertid er responsen på lokalt nivå hybrid, da planer for tjenester som skoler og eldreomsorg har en mer tilpassende tilnærming. Det er imidlertid behov for en mer realistisk og tilpasset tilnærming i Os til deres helhetlige samfunnsplan og planer knyttet til økonomisk utvikling. Det virker som om dette er målet for deres nåværende prosess for en ny samfunnsplan, og at RUPIL kan støtte deres innsats i denne retningen.

Emneord: ruralplan, planlegging, Os, rupil Av RURALPLAN prosjektgruppe HINN
Publisert 3. apr. 2024 10:29 - Sist endret 5. apr. 2024 08:09