Kortnytt om forskning

Forskerne ved Høgskolen i Innlandet formidler forskningen sin i mange kanaler. Her kan du lese notiser om det som skjer. 

Tips webredaksjonen

Gjev utnemning

(28.06.2024) Professor på Høgskolen i Innlandet, Ole Gunnar Austvik, er utnemnd som medlem av nasjonal referansegruppe for samfunnstryggleik for den største forskings- og innovasjonsprogrammet i verda, Horisont Europa. Dei nye medlemmene i gruppa er utnemnde for perioden 2024-2027. Referansegruppene er viktige arenaer for innspel knytt til Noregs prioriteringar og strategiske prosessar i Horisont Europa. Referansegruppene vil også bidra med innspel til norske posisjonar til EUs neste rammeprogram for forsking og innovasjon. Austvik har mellom anna i forskinga si sett på korleis energipolitikk har vorte tryggingspolitikk i Noreg.

Nytt EU-prosjekt om minikvalifikasjonar

(26.06.2024) Høgskulen ved Senter for livslang læring skal leia eit to-årig Erasmus+-prosjekt med mål om å styrkja arbeidsevna og motivasjonen til utsette grupper ved bruk av minikvalifikasjonar. Minikvalifikasjoner er små læringsmoduler som oppfyller gitte kvalitetskrav og gir formell kompetanse. Det er utdanningsinstitusjonar frå fire land og to verdsdelar som deltek i prosjektet: Universitetet i Limerick (UL - Irland), LUMSA (Italia), Central Queensland University (CQU - Australia) i tillegg til Høgskolen i Innlandet som koordinerer prosjektet. Prosjektet fekk full utteljing på søknaden, totalt 400.000 euro eller omlag 4,5 millionar kroner.

Aksel Hagen med i Etikkutvalget

(25.06.2024) KS har valt eit nytt etikkutval for kommunesektoren. Ein av medlemmene som skal sitja der er førsteamanuensis på Høgskolen i Innlandet, Aksel Hagen. Det skriv KS på nettsida si. Dagfinn Høybråten blir ny leiar av utvalet som skal ha ei uavhengig og rådgivande rolle for kommunar og fylkeskommunar i Noreg. Utvalet skal sjølv kunna ta opp saker og gi tilrådingar, og uttala seg om tema på førespurnad frå KS, medlemmene og media. Etikkutvalet er mellom anna oppteke av spørsmål rundt habilitet, openheit, varsling og eigarinteresser hos folkevalde og tilsette i kommunane.

Sikra pengar til fruktbarhetsforsking

(30.05.2024) Høgskolen i Innlandet får seks millionar kroner for å fullføra dei siste tre åra av det seksårige prosjektet Zygote som handlar om berekraftig avl og anvend bioteknologi. Det skriv Innlandet fylkeskommune på nettsidene sine. Totalbudsjettet for heile prosjektet er på rundt 60 millionar kroner. Dei to største aktørane innan avl på storfe og svin i Noreg, nemleg Geno og Norsvin, er med. Bioteknologiselskapet SpermVital er med saman med NCE Heidner Biocluster og Klosser Innovasjon. I tillegg er ei rekkje akademiske partnarar med for å delta i forskinga: Oslo universitetssjukehus, Oslomet, SimulaMet, SINTEF og Sveriges Landbruksuniversitet. Saman skal desse drive relevant forsking som kan skapa forbetringar i avlsindustrien. Dette skal gjera bransjen sikrare, meir miljøvennleg og meir effektiv og konkurransedyktig. Du kan lesa meir om heile prosjektet i denne saka på inn.no.

Gir råd til OECD

(13.05.2024) To av deltakarane i forskingsprosjektet REDINN, som handlar om regional utvikling og innovasjon utanfor dei største byane, er invitert til å delta i ein rundebord-diskusjon i OECD i Paris i 31. mai. Dei to som skal delta frå høgskulen er professorane Trond Nilsen og Giuseppe Calignano. Diskusjonen i Paris dreier seg om at OECD set fokus på rolla til enkeltpersonar og institusjonar i stadsutvikling, og har overskrifta "Leading local change – the role of individuals and institutions". Gruppa som er invitert til OECD skal gi råd til OECD`s "Transforming Places project", som søkjer å utvikla ny internasjonal kunnskap om politikkutvikling i perifere regionar i Europa.

Skal gjere byggebransjen meir sirkulær

(08.04.2024) Miljøpsykologi-miljøet ved HINN har bidratt til ny kunnskap som skal fremje auka ombruk av byggjematerialar. Forskingsprosjektet REBUS (Reuse of building materials – a user perspective) har skapt ein kunnskapsplattform som gjer det mogleg med hyppigare og meir effektiv bruk av ombruksbare byggjematerialar. Prosjektet er eit samarbeid mellom ei rekkje aktørar. Les meir i denne saka frå SINTEF, og meir på nettsidene til Miljøpsykologi.

Internasjonal anerkjenning for doktorgrad

(02.04.2024) Førsteamanuensis på Institutt for pedagogikk på Lillehammer, Juhar Yasin Abamosa, har fått ei høgthengande utmerking innen utdanningsforsking for doktorgradsarbeidet sitt. Det skriv Emerald Publishing på sine nettsidar. Emerald Publishing er ein utgjevar av akademiske og vitenskapelege tidsskrifter og bøker. Dei har vurdert doktorgradsarbeidet til Juhar som det dei kallar "Highly Commended for the 2023 Emerald and HETL Outstanding Doctoral Research Award". Forskinga til Abamosa handler om  sosial inkldering av flyktningar i høgare utdanning. Les meir om Juhar Yasin Abamosa og det han har forska på i denne saka hos Khrono frå i fjor.

Med på internasjonalt inkluderingsprosjekt

(12.03.2024) Innlandet fylkeskommune har fått EU-midlar til eit prosjekt om sosial inkludering i distriktsområde, skriv fylkeskommunen på sine nettsider. Ein av partnarane er Høgskulen i Innlandet og Østlandsforskning. Formålet med prosjektet er å skapa betre forståing og auka kunnskap om ekskludering og utanforskap i distriktsområde. Ifølgje fylkeskommunen ønskjer dei seg betre kunnskap om korleis dei kan forbetra sosial inkludering. Prosjektet omfattar ni regionar i Europa og har 15 partnarar frå 8 land. Forskarar frå Universitetet i Burgos i Spania leier arbeidet.

Ny bok om inkludering og digitalisering

(22.02.2024) Ei ny bok redigert av professor Stephen Dobson på Høgskulen i Innlandet tek for seg temaet "inkludering" i ei digital verd. Boka har fått tittelen "Learning Inclusion in a Digital Age: Belonging and Finding a Voice with the Disadvantaged". Den skal gi innsiktsfulle løysingar på nokre eksisterande, men også nye problem. Det er fire redaktørar av boka. I tillegg til Dobson er også førsteamanuensis Brit Svoen (også ho frå HINN), Gabriella Agrusti (LUMSA University, Rome) og Pip Hardy (Pilgrim Projects, UK) med. Boka utforskar korleis inkluderande læring, trivsel og aktivt medborgarskap kan oppmuntrast, blir undervist, blir lært og blir støtta i ei digital verd. Dobson arbeidar også på CQUniversity’s School of Education and the Arts. Boka er tilgjengeleg for alle og kan bli lasta ned frå denne nettsida.

– La kommunene styre hyttepolitikken

(12.02.2024) Trenger vi nasjonale planer og reguleringer for fritidsboliger? Nei, svarer professor Kjell Overvåg ved HINN sammen med Marianne Singsaas fra Telemarksforsking i en kronikk i Nationen. Debatten om hyttebygging går, ikke minst i kjølvannet av Bård Tufte Johansens NRK-serie "Oppsynsmannen", og flere tar til orde for mer statlig styring. Hovedansvaret for planlegging av hytter bør fortsatt være hos kommunene der det meste av all øvrig arealplanlegging skjer, men med sterkere nasjonal generell politikk for arealbruk, mener de to. 

Har dokumentert sju ulvekull i Noreg og grenserevir

(06.02.2024) Det er så langt i vinter påvist fire kull med ulvekvalpar i heilnorske revir, og tre kull med ulvekvalpar i revir på begge sider av grensa mot Sverige. Resultata presentes i ein ny førebels statusrapport frå bestandsregistreringa i vinter av ulv, som Høgskolen i Innlandet har laga på oppdrag frå Rovdata. Totalt er det påvist 67-76 ulvar innanfor landegrensene, men 17 av dei er dokumenterte avliva i perioden. 

Årets artikkel

(15.01.2024) Tidsskriftet Journal of Agricultural and Applied Economics (JAAE) har kåra HINN-professor Gudbrand Liens artikkel “Production Function and Farmers’ Risk Aversion: A Certainty Equivalent-adjusted Production Function” til 2023 JAAE Outstanding Journal Article of the Year. Vi gratulerer! Gudbrand Lien jobbar på Handelshøgskolen - Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap.

Tre ulvekull er påviste hittil i vinter

(15.12.2023) Ulveregistreringane i vinter er i gang og så langt er det påvist 46-69 ulvar og dokumentert tre kull med ulvekvalpar i Noreg og grenseområda mot Sverige. Det melder Rovdata. Ulvane i Noreg og Sverige blir overvakte kvar vinter i perioden frå 1. oktober til 31. mars, og rapporten i dag gir eit samandrag av det som er dokumentert og kartlagt pr. 11 desember om statusen til ulven i Noreg. Rapporten er laga av Høgskolen i Innlandet på oppdrag frå Rovdata.

Khoury i flere medier

(08.12.2023) Nadim Khoury, førsteamanuensis i internasjonal politikk, skriver i Morgenbladet om det han mener er et ensidig fokus på Israels sikkerhet: «Hvorfor inkluderes ikke palestinerne når det snakkes om sikkerhet? Det eneste palestinere har krav på, er visstnok humanitær bistand, korridorer og pauser i krigføringen. Hvorfor betyr palestinere først noe når de blir drept, lemlestet, såret, sultet eller fengslet?», skriver han. Khoury er også intervjuet i Forskerforum om det å være palestiner og forsker når situasjonen i Midtøsten er som den er nå. 

Valt inn i internasjonal komité

(05.12.2023) Førsteamanuensis Yuliya Chernykh på Institutt for rettsvitskap, filosofi og internasjonale studiar er vald inn i styringskomiteen av Investor-State Dispute Settlement Academic Forum (ISDS Academic Forum). Dette forumet består av 154 internasjonale ekspertar i folkerett, internasjonal investeringsrett og internasjonal valdgift. Forumet fungerer som akademisk støtte for arbeidet som FN (UNCITRAL) gjer med reformer rundt internasjonal investeringsvaldgift. Du kan lese mer om forumet her i denne lenken.

Hassel Mørch i Morgenbladet

Filosof Hedda Hassel Mørch står midt i en intens konflikt om bevissthetsforskning, skriver Morgenbladet. Nylig ble bevissthetsteorien IIT stemplet av 124 fagfolk som «pseudovitenskap» – Usaklig, svarer Mørch, som har vært med å utvikle teorien. Hun er førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, forfatter av den flunkende nye boken Non-physicalist Theories of Consciousness og er de siste årene blitt sitert mye i internasjonale tidsskrifter. 

Penger til svensk–norsk beredskapsprosjekt

(28.11.2023) Høgskolen i Innlandet får 750.000 kroner til et prosjekt om samfunnssikkerhet i grenseregionene. Det vedtok fylkesutvalget tirsdag, skriver fylkeskommunen på sine hjemmesider. Samarbeidspartner på svensk side er Karlstads universitet. Lokale og regionale myndigheter på begge sider av grensa har et overordnet ansvar for klimatilpasning og kriseberedskap. Tidligere prosjekter har vist at samarbeidet over grensa på dette området er begrenset. For å bedre samfunnssikkerheten og beredskapen i Innlandet og Värmland vil søkerne utvikle arbeidsmetoder og verktøy for å sikre god, koordinert samhandling mellom kommunale og regionale beredskapsaktører på begge sider av grensen. 

Skandinavisk pengeunion i mellomkrigstida

(20.11.2023) Førsteamanuensis i økonomisk historie og internasjonale studium ved Høgskolen i Innlandet, Gjermund Forfang Rongved, har dykka ned i korleis den skandinaviske myntunionen fungerte i mellomkrigstida. Artikkelen han har fått publisert i Scandinavian Economic History Review har tittelen "Finding common ground: rebuilding the Scandinavian Monetary Union in the interwar years".

Bidreg i FN-rapport

(06.11.2023) Ein publikasjon frå ein tilsett på Høgskolen i Innlandet er brukt i ein UNESCO-rapport. Rapporten heiter "Technology in education – A tool on whose terms?" og den som har fått med publikasjonen sin der er professor på Fakultet for lærarutdanning og pedagogikk, Geir Haugsbakk. Artikkelen til Haugsbakk kan du lesa meir om her i denne lenkja. FN-rapporten er ein del av serien Global Education Monitoring Reports. Haugsbakk seier til inn.no at det er ærefullt å bli vist til i ein slik rapport etter å ha jobba svært lenge med forsking på teknologi og undervisning.

Ny bok om EU, Norge og Storbritannia

(19.10.2023): Professor Marianne Riddervold er medforfattar av ei ny bok om Noregs erfaringar med tilknytinga til EU og kva for mogelegheiter som litt i den norske ordninga for Storbritannia etter Brexit. Boka er gitt ut på Routledge forlag og heiter «Norway’s EU Experience and Lessons for the UK. On Autonomy and Wriggle Room». Boka vert presentert med ein debatt på Kulturhuset I Oslo 20.november.

Psykisk helse og rus: Slik kan sjukepleiarar vareta pasientars somatiske helse

(10.10.2023) Sjukepleiarar som jobbar med personar med psykiske lidingar og/eller rusmiddellidingar bør kjenna til tre viktige tiltak: «Hjartefrisk»-skjemaet, skadereduksjon for etablerte røykjarar og behandling av hepatitt C. Det skriv førsteamanuensane Anne Berit Bech og Helge Toft i denne fagartikkelen som er publisert i tidsskriftet Sykepleien. Begge to jobbar på Fakultet for helse- og sosialvitskap, seksjon for sjukepleie i Elverum. Personar som har psykiske lidingar og/eller rusmiddellidingar har dårlegare helse og lever opptil 28 år kortare enn befolkninga elles.

Drożdżowicz i Akademiet for yngre forskere

(28.09.2023) Førsteamanuensis i filosofi ved Høgskolen i Innlandet, Anna Drożdżowicz, er et av ti nye medlemmer i Akademiet for yngre forskere. Dette er en tverrfaglig møteplass og forskningspolitisk plattform for forskere under 40 år som har markert seg spesielt i fagfeltet sitt. Anna er som filosof interessert i språk og ulike aspekter av kommunikasjon, forteller hun til Akademiets nettside.

Fra trendy middelaldermat til fredagskos og velling

(27.09.2023) Marius Kjønsberg på Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi på Evenstad er en av forfatterne i en ny svensk bok som har kommet ut nå. Tittelen på boka er "Matarvets trådar: Från antik fisksås till svenskt fredagsmys". I boken tas leseren med på en måltidshistorisk tur gjennom Sverige. Boken er den andra antologien om mat og kulturarv i vårt naboland, og forfatterne kommer fra ulike fagfelt som historie, arkeologi, kulturarvstudier, etnologi marinbiologi, filmvitenskap og mye mer. Les mer om boka på nettsiden til Gøteborgs Universitet her.

Ikke helt enig med EU-presidenten

(05.09.2023) Professor i anvendt økologi ved HINN, Barbara Zimmermann, mener det særlig er de siste årenes utvikling i Tyskland som ligger bak EU-kommisjonens nye ulve-initiativ. I en pressemelding mandag ber EU-president Ursula von der Leyen medlemslandene om å bli hardere i klypa overfor ulven i Europa. – Antallet ulveflokker i en del europeiske regioner har blitt en reell fare for husdyr, og potensielt for folk, sier von der Leyen.  Zimmermann sier det alltid er en risiko for at husdyr blir tatt der det er rovdyr, men er undrende til kommisjonens bekymring for at ulven skal kunne være farlig for folk. – En slik uro støttes ikke av de faktaene vi har fra Europa, sier hun til rovdyr.org

Skjerpar blikket for god opplæring

(14.08.2023) Dei tre HINN-kollegaene innan pedagogikk, Ann-Cathrin Faldet, Thor-André Skrefsrud og Hege Merete Somby har nyleg publisert ei bok på forlaget Cappelen Damm. Boka har tittelen "Læring i eit Vygotsky-perspektiv: Moglegheiter og konsekvensar for opplæringa" og rettar seg mot forskarar, lærerutdannere, lærarar, studentar og andre som interesserer seg for sosiokulturelle læringsprosessar i utdanning. Kapitla er skrive av ei rekkje fagfolk frå ulike nasjonale og internasjonale institusjonar. Fleire av medforfattarane er også frå HINN.

Podcast: Helsekompetanse og kreft

(23.06.2023) Høgskolen i Innlandet sin stipendiat, Christopher Le, har vore gjest i podkasten Oncocast, ein podkast for deg som er helsepersonell, som jobbar med eller har interesse for kreft. Saman med mellom anna assisterande generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, snakka dei om temaet helsekompetanse – eit viktig og sentralt tema som har fått auka merksemd nasjonalt og internasjonalt. Men kva er helsekompetanse – og er det annleis innanfor kreft enn innanfor andre sjukdomsområde? Christopher er i tillegg til å være stipendiat på doktorgradsprogrammet Helse og velferd (HELVEL) på høgskolen, seniorrådgjevar i Helsedirektoratet. Høyr heile episoden her!

Ny bok om innovasjon

(20.06.2023) Kva er innovasjon? Det har dei tre HINN-kollegaene Atle Hauge, Maria Taivalsaari Røhnebæk og Sigrid Myklebø skrive om i ei heilt ny bok som er gitt ut på Cappelen Damm Akademisk no. Boka heiter rett og slett "Innovasjon - ei innføring" og gir altså ei innføring i korleis me kan forstå og studera dette fenomenet og fagfeltet frå ulike perspektiv. Boka er meint som ei innføring i innovasjon til bruk på bachelor- og masterkurs.

 

 

Rafi Ahmad i storfint selskap

(16.06.2023) Høgskulens professor Rafi Ahmad deltok på ein konferanse i regi av Utenriksdepartmentet og Noregs forskingsråd denne veka som hadde fokus på Noreg-India-samarbeid innan forsking, utdanning og innovasjon. India har no passert Kina som det mest folkerike landa i verda. Samtidig er landet ein av dei raskast veksande økonomiane i verda. Spørsmål som vart diskutert var: Kva kjenneteiknar forskingssamarbeidet mellom Noreg og India? Og korleis kan me skapa eit godt samarbeid mellom landa våre?Andre deltakarar var mellom anna forskings- og høgare utdanningsminister Ola Borten Moe, minister for geovitenskap i India, Kiren Rijiju og utanriksminister Anniken Huitfeldt. – Det er ei ære å bli invitert til å presentera samarbeidsprosjekta våre med India, seier Rafi til inn.no. Rafi jobbar på Institutt for bioteknologi i Hamar med mellom anna forskning på antibiotikaresistens.

Tre generasjonar frie farga kvinner

(30.05.2023) Frie farga kvinner var ressurssterke og uavhengige, og brukte medvitne strategiar for å klatra på den sosiale rangstigen. Det kjem fram i ein artikkel førsteamanuensis på Høgskolen i Innlandet, Kariin Sundsback, har fått publisert i tidsskriftet "Journal of Family History" (nivå 2). Artikkelen utforskar liva og handlefridommen til tre generasjonar frie farga kvinner på St. Croix, ei øy i dansk-norske Vestindia frå perioden 1760–1850.

Prosjekt som historisk fenomen

(30.05.2023) Historikarar har i liten grad teke omsyn til rolla prosjekt speler i utforminga av organisasjonar.  Ein ny artikkel, der høgskulelektor på HINN, Tine Petersen Malonæs er medforfattar, adresserer dette gapet.  Artikkelen bidreg til næringshistorie ved å visa korleis konsept utvikla i prosjektstudiar kastar nytt lys over prosjekt som eit historisk fenomen og gir eit verdifullt teoretisk rammeverk for å forklara organisasjonsendringar. Artikkelen er skriven saman med Pål Nygaard (BI) og Trond Erlien (UiB) og har tittelen “The role of projects in shaping businesses capabilities and structure since the 1960s”. Den er publisert i nivå 2-tidsskriftet Business History.

Skal halda foredrag på NATO-samling

(25.05.2023) Forsvarsdepartementet har invitert professor Ole Gunnar Austvik til å halda foredrag når NATO Defence College held seniorkurset sitt på Akershus festning 4. til 7. juni. Austvik er bede om å snakka om energien sin geopolitikk for dei som er på samlinga. I fjor haust publiserte Austvik ein rapport, «En energinasjon og verden omkring», skrive på oppdrag frå LO. Oppdraget var å gi ei oversikt over viktige økonomiske og politiske utfordringar Noreg som energinasjon står overfor. Blant dei andre foredragshaldarane på NATO-samlinga i Oslo finn me forsvarsminister Bjørn Arild Gram, professor Janne Haaland Matlary, leiar av utanrikskomiteen på Stortinget, Ine Eriksen Søreide, og fleire militære leiarar. NATO Defense College er ein militær høgskule som vart etablert i 1951, underlagt NATO.

Fikk pris for bok

(22.05.2023) Professor i psykisk helsearbeid ved Høgskolen i Innlandet, Ragnfrid Kogstad, har fått prisen «Ketil Njaa Solbergs menneskerettighetspris» for boka si "Etikk og menneskerettigheter i psykisk helsevern". Det er første gang prisen deles ut, og gis til en som har utmerket seg i å jobbe mot krenkelser, overgrep og tvang i psykisk helsevern. 

Nedgang i antall ulv i Norge

(22.05.2023) For første gang på sju år er det færre enn 100 ulver her til lands. Tall fra vinterens overvåking av ulv i Norge er nå publisert i en ny rapport som Høgskolen i Innlandet på Evenstad har laget på oppdrag fra Rovdata. Les hele rapporten her.

Bok om turisme og opplevelsesøkonomi

(10.05.2023) Førsteamanuensis Xiang Ying Mei på HINN har vært redaktør av den kommende boka "Tourism and the Experience Economy in the Digital Era: Behaviours and Platforms". I tillegg til redaktørjobben har flere på høgskolen bidratt i boka. Kollegaer av Xiang ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap, inkludert Østlandsforskning, samt to stipendiater ved INTOP har bidratt med 6 kapitler til sammen.

Egenkapital mellom kreditorer

(08.05.2023) Postdoktor Astrid Iversen på fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap har nylig fått utgitt bok på Oxford University Press med tittelen "Interkreditor Equity in Sovereign Debt Restrukturering". Ifølge forlaget er spørsmålet om egenkapital mellom kreditorer er et av de mest omstridte spørsmålene i gjeldssanering, både historisk og i dag. Boka kartlegger og etablerer innholdet i disse reglene for egenkapital mellom kreditorer, og analyserer hvordan de påvirker restruktureringsprosessen, skriver forlaget på sine sider.

Om feil og unnskyldninger

(03.05.2023) Førsteamanuensis og filosof på Høgskolen i Innlandet, Cathrine Felix, er gjest i den svenske podkasten "Allt du velat veta". Den populærvitenskapelige podkasten som presenterer ett fag - en ekspert på rundt en time, har denne gangen tema: "Vi gjør alle feil. Forskjellen er at noen av oss er flinkere til å håndtere dem. Og om unnskyldning". En som altså har tenkt mye på dette er Cathrine Felix, som i flere prosjekter har interessert seg spesielt for feil og unnskyldninger. 

Gir ut bok om EU

(28.04.2023) Vi gratulerer professor på HINN, og forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Marianne Riddervold, med bokutgivelse. Sammen med Jarle Trondal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Agder og ved ARENA Senter for europaforskning ved UiO har de to  gitt ut boka "Å studere EU" på Fagbokforlaget. Den europeiske union (EU) er en organisasjon som påvirker nesten alle sider av samfunnslivet i de europeiske landene – også i Norge. Boka gir en grundig og lett forståelig introduksjon til EU og viser blant annet at dagens union er resultatet av en lang rekke kriser og kompromisser.

Penger til "Elg i endring"

(18.04.2023) Høgskolen i Innlandet får 200.000 kroner til prosjektet "Elg i endring" som skal se på et bredt spekter av påvirkningsfaktorer på elg. Prosjektet er 1 av 15 vilttiltak som får tilskudd fra Innlandet fylkeskommune i 2023. Bevilgningen ble gjort av fylkesutvalget tirsdag. Fylkeskommunens hovedoppgaver innenfor viltforvaltningen er å sikre økt verdiskaping og bygge opp kunnskapsgrunnlaget for de som forvalter de jaktbare viltressursene. Det kom inn 33 søknader. 

Skal granske forskningsvirksomhet

(21.03.2023) Emeritus på fakultet for lærerutdanning og pedagogikk, Lars Anders Kulbrandstad, skal lede en sakkyndig komité som skal granske forskningsvirksomheten ved Institutionen för språk, litteratur och lärande på Högskolan i Dalarna. Oppdraget går ut på å identifisere sterke og svake sider ved forskningen som drives på dette instituttet, og peke på utviklingsmuligheter ut fra mål og strategier. I komitéen sitter også professor emeritus Jarmo Laimo fra Stockholms universitet og professor Heidi Hansson fra Umeå universitet. Granskingsrapport skal leveres i august.

Under 100 ulver påvist i Norge hittil i vinter

(21.03.2023) Vinterens ulveovervåking går mot slutten og så langt er det dokumentert 9 ulvekull og færre enn 100 ulver i landet. Resultatene presenteres i en ny foreløpig statusrapport fra ulveovervåkinga, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata.

Autisme og livskvalitet

(14.03.2023) Personer med autisme har en tendens til å ha redusert livskvalitet gjennom hele livet. I en artikkel publisert i BMC Psychiatry har blant andre høgskolens Per Normann Andersen og Erik Skogli sett nærmere på forholdet mellom å ha en autismediagnose fra barndommen, og opplevd livskvalitet som voksne. Artikkelen har tittelen "Adolescence internalizing problems as a mediator between autism diagnosis in childhood and quality of life in emerging adults with and without autism: a 10-year longitudinal study".

 

Inngått avtale med fransk skole

(10.03.2023) Høgskolen i Innlandet har inngått ein samarbeidsavtale med Rennes School of Business (RSB) i Frankrike. Eit av måla med avtalen er å fremja internasjonalt samarbeid innan studiar og vitskapleg forsking. Det var rektor Peer Jacob Svenkerud som skreiv under på avtalen på vegne av HINN. Thomas Froehlicher, direktør og dekan på RSB, skreiv under frå RSB.

Villrein smittes av parasitter på salteplasser

(01.03.2023) Forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA), Nord universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Veterinærinstituttet og Høgskolen i Innlandet har funnet ut at salteplasser for sau er viktige smittekilder for spredning av parasitter til villrein, melder villrein.no. Salt gis i dag som mineraltilskudd og brukes for å lette tilsyn og gjeting av sau på utmarksbeite. Bruken av saltstein har økt svært mye de siste tiårene. Forskerne har undersøkt villreinområdene Forollhogna, Knutshø og Nordfjella.

Nominert til litteraturpris

(24.02.2023) Høgskulelektor på HINN, Therese Garshol Syversen, er nominert til "Trollkrittet" som er Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris. Prisen vart delt ut fyrste gong i 2011. Syversen er ein av tre frå 2022 som kan få prisen. Ho er nominert med boka "Sting" som ifølgje juryen er ei gripande og tragisk historie om dødeleg vald innafor familien. Garshol Syversen arbeider med barnelitteratur og litteraturdidaktikk ved Høgskolen i Innlandet. Prisen består av eit diplom og 25 000 kroner og blir delt ut under årsmøtet til NBU laurdag 25. mars. Juryen for prisen er NBU sitt litterære råd.

 

Hamar er en stor motor

(21.02.2023) Atle Hauge er professor i økonomisk geografi og leder det store fireårige forskningsprosjektet kalt «Redinn» der man ser på regional utvikling i småbyer. I den forbindelse har forskerteamet som Hauge leder også sett nærmere på hvilken innvirkning byene i Innlandet og veksten man har her har for sine omgivelser. Faktaene som er hentet inn så langt viser, ifølge en reportasje i Hamar Arbeiderblad (bak betalingsmur), at Hamar er den klart største «motoren» i Innlandet og bidrar til høy vekst for sine nærkommuner.

Kronikk om åpen debatt som vern av demokratiet

(17.02.2023) Med et uforutsigbart verdensbilde kan vi tjene på å stå mest mulig samlet bak politiske avgjørelser i Norge. Åpen debatt og kritiske spørsmål om sikkerhetstruslene bidrar til dette, skriver amanuensis Øyvind Kalsnes og flere i en kronikk i Dagens Næringsliv. Kalnes har deltatt i et prosjekt med forskere ved SINTEF som har kartlagt internasjonal forskningslitteratur om hybride trusler og hybridkrig.

83-89 ulver er påvist i Norge så langt i vinter

(02.02.2023): Vinterens bestandsregistrering av ulv i Skandinavia pågår for fullt, og så langt er det påvist 83-89 ulver i Norge og grenserevir mot Sverige. 18 av ulvene er registrert døde i perioden. Resultatene presenteres i en ny foreløpig statusrapport fra ulveovervåkinga, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata.

Livskvalitet for unge med Downs

(05.01.2023): Kjersti Wessel Jevne, Marit Kollstad og Anne-Stine Dolva har oppsummert sin forskning på unge voksne med Downs syndrom i en artikkel i fagbladet Ergoterapeuten. Denne gruppen har vokst opp under en politikk som har som mål å inkludere utviklingshemmede som likeverdige medlemmer av samfunnet. I studien The perspective of emerging adults with Down syndrome – On quality of life and well-being undersøker de tre forskerne hva disse unge menneskene selv mener om hva som skal til for å leve et godt voksenliv.   

Krise, kontroll og gransking av sjukehjem

(04.01.2023) Professor Knut Hestad på HINN har sammen med professor Knut Engedal skrevet kronikk i Hamar Arbeiderblad. Der tar de to for seg situasjonen og utfordringene norske sykehjem står i, og vil stå i, i årene som kommer. De skriver at kunnskapsnivået på sjukehjemmene i dag, sett i relasjon til de utfordringene de har, er for lavt hos en stor andel av de som jobber i sykehjem. De to professorene mener at for å få til en kvalitetsmessig god primærhelsetjeneste etter sykehusopphold må politikerne planlegge og prioritere.

Forske på helsekompetanse

(04.01.2023) Høgskolen i Innlandet og stipendiat Christopher Le er med på et forskningsprosjekt som skal se på helsekompetanse hos personer med sjeldne diagnoser over 16 år og deres pårørende. Det er Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser som har fått penger fra Helse Sør-Øst til prosjektet som skal gjennomføres med flere samarbeidspartnere på laget. Målet med prosjektet “Health literacy and self-efficacy in persons with rare disorders and their family caregivers” er å kartlegge målgruppens helsekompetanse og mestringsforventning.

Skal forske på produksjon av sopp

(20.12.2022) Forskere ved HINN har fått midler til et stort prosjekt om produksjon av matsopp og utnytting av rester fra produksjonen. Sopp er en klimasmart og sunn matkilde og forskerne skal finne ut om rester fra jord- og skogbruk er egnet til dyrking av sopp i Norden, noe som også vil være med å redusere miljøpåvirkningen av avlingsrester. Forskere ved Institutt for bioteknologi og Institutt for jordbruksfag leder prosjektet “Mushroom-based processes for increased local production of non-meat protein and enhanced agriculture sustainability”, og har nå fått 7,5 millioner kroner fra NordForsk.

 

Stor variasjon i norske barnehager

(09.12.2022) – Unger fra barnehager som fungerer litt mindre godt, ligger mer enn ett år etter på skolen. Det sier professor Thomas Nordahl på Senter for praksisrettet utdanningsforskning (SEPU) til barnehage.no. Etter å ha kartlagt 170 barnehager og fulgt barna inn i skolen, finner Nordahl og kollegaene hans stor variasjon i barns læring og utvikling fra en barnehage til en annen.

Publiserer mest i landet 

(07.11.2022) Flere forskere fra Høgskolen i Innlandet er på lista over forskere som publiserer mest. Forskerforum har fått innsyn i tall fra Indikatorindeksen og har utarbeidet en topp 500-liste. Professor Tore Bonsaksen ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap er på 19.plass. Nesten 30.000 personer har publiseringspoeng i 2021. 

Høgskolen med på stort forskningsprosjekt

(26.10.2022) Nåløyet for å få innvilget søknader om støtte fra Norges Forskningsråd om dagen er trangt, men HINN er med på et prosjekt som nettopp har fått millionstøtte! Navnet på forskningsprosjektet er «Non-safety assessments of genome-edited animals: ethical and regulatory challenges and solutions» som skal se nærmere på etiske aspekter og rettslig regulering av genredigering i dyr. Det er NTNU som har søkt, og som leder prosjektet, men HINN skal delta sammen med NORCE i Tromsø og København Universitet.

Den som er med fra høgskolen er førsteamanuensis i rettsvitenskap, Morten Walløe Tvedt. Han skriver til inn.no at temaet de skal forske på er en praktisk problemstilling siden vi ser en stor økning i bruk av mRNA til å endre delene av arvestoffet som er i bruk i en organisme. Samarbeidsprosjektet starter opp i midten av neste år, og skal gå over tre år.  

Barnestjernene på YouTube forklart

(26.10.2022) Førsteamanuensis i pedagogikk og musikkpedagogikk, Friederike Merkelbach, har fått publisert to kronikker i magasinet Ballade. Kronikkene er basert på doktorgraden hennes og har titlene: "Barnestjernene på YouTube forklart: Fra musikalsk talent til talentifisering" og "Barnestjernene talentifiseres i kommentarfeltene. Kan vi lære noe av det til musikkundervisning?". Tidligere har Friederike blitt omtalt i denne saken på forskning.no om det samme.

Skal styre med yngre forskere

(24.10.2022) Professor Kai Arne Hansen på Institutt for kunstfag og kulturstudier på HINN er valgt inn i styret i Akademiet for yngre forskere. Valget skjedde under akademiets årlige høst- og generalforsamling, som i år var på UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Nils Hallvard Korsvoll (Universitetet i Agder) ble valgt til ny leder, mens Marte Cecilie Wilhelmsen Solheim (Universitetet i Stavanger) ble valgt som ny nestleder. Akademiet for yngre forskere skriver selv på sine nettsider at de er en tverrfaglig møteplass og forskningspolitisk plattform for yngre forskere, en pådriver for nyskapende forskningsformidling og en attraktiv vitenskapelig debattarena.

Debatt om inntekter i landbruket

(19.10.22) Hvordan skal næringsinntekt fra jordbruket beregnes og hvordan kan den sammenlignes med lønn for arbeidstakere? Ståle Størdal og Gudbrand Lien, henholdsvis førsteamanuensis og professor i bedriftsøkonomi ved Høgskolen i Innlandet, er i debatt om dette i avisa Nationens spalter med flere av medlemmene i det regjeringsoppnevnte Grytten-utvalget. 

HINN-forskerne mener utvalgets beregning konsekvent vil overvurdere inntekten fra jordbruket i de tilfeller der driften ikke er fullt basert på lånekapital. 

Mobilbruk kan ødelegge sosial kontakt 

(19.10.22) Hva vet vi egentlig om sammenhengen mellom mental helse, sosiale medier og mobilbruk? Det er tema for en tekst av seks forskere ved Institutt for psykologi ved HINN i psykologisk.no

Det finnes flere studier som viser at tilstedeværelsen av mobiltelefoner reduserer kvaliteten på sosial interaksjon med de vi er fysisk sammen med, skriver forskerne. De konkluderer med at et forslaget om mobilfrie soner på studiestedene kan være en god idé.

 

Ny bok om samhandling og inkludering

(13.10.2022) Postdoktor Mette Sønderskov har redigert ei ny bok om samhandling og inkludering i arbeidslivet som nå er klar til salg. Boka er skrevet sammen med Therese Saltkjel fra OsloMet og Chris Rønningstad ved VID vitenskapelige høgskole. Hvorfor er det så vanskelig å få til samhandling på tvers av ulike sektorer og aktører? For å hjelpe mennesker med sammensatte behov inn i arbeidslivet, trenger man å koble ulike adskilte deler av hjelpeapparatet sammen til tjenester som er mindre fragmenterte.

Lærerstreiken og psykisk helse hos barn og unge

(11.10.2022) Det er et sykdomstegn ved vårt samfunn hvis skolen skal få i oppgave å maskere grunnleggende mangler ved vår omsorg for barn og unge. Det skriver Eystein Victor Våpenstad, psykologspesialist for barn, unge og voksne og førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved Høgskolen i Innlandet i denne kronikken i DAG OG TID.

Har professorers faglige autonomi krympet?

(10.10.2022) Etter nærmere 40 år som lærer og forsker ønsket professor emeritus Dag Leonardsen å sammenfatte ulike fagområder i en innføringsbok for velferdsarbeidere. Det skulle vise seg å by på problemer, skriver han i denne kronikken i Khrono

Forrentning av kapital og arbeidsvederlag i jordbruket

(10.10.2022) – Vi er av den oppfatning av jordbruk ikke er en så spesiell næring, eller at bønder er så spesielle næringsdrivende. Det finnes mange andre enkeltpersonforetak og små og mellomstore bedrifter i andre næringer rundt i landet i lignende situasjon. Det skriver førsteamanuensis Ståle Størdal og professor Gudbrand Lien, begge på Institutt for økonomifag på Høgskolen i Innlandet, i et debattinnlegg i Nationen. Innlegget er en kommentar til Grytten-utvalget sin rapport i form av NOU 2022: 14 «Inntektsmåling i jordbruket» som ble overlevert 3. oktober. 

Forsikringsdata kan styrke arbeidet med klimatilpasning

(26.09.2022) Tilgang til skadedata fra forsikringsbransjen vil kunne styrke arbeidet med klimatilpasning i norske kommuner, skriver de to forskerne Maria Kollberg Thomassen (seniorforsker i SINTEF) og Åshild Lappegaard Hauge (seniorforsker i SINTEF og førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet) i denne kronikken på sintef.no. Via Kunnskapsbanken vil kommunene raskt få tilgang til gode skadedata, men først må de riktige juridiske forutsetningene og strukturene for å dele dataene komme på plass, skriver de to.

Hjelpe NAV med å utøve skjønn

(20.09.2022) Ingen land innenfor det verdensomspennende OECD-samarbeidet har så stor andel uføretrygdede som Norge. Nå skal høgskolen i Innlandet være med på et forskningssamarbeid med NTNU der man skal se nærmere på skjønnsbruk i uføretrygdsaker i NAV. Forskerne skal intervjue veiledere, beslutningstakere, saksbehandlere, rådgivende overleger, jurister og andre fagansvarlige både i NAV og utenfor NAV, for å forsøke komme frem til forskning som kan hjelpe de ansatte med denne skjønnsutøvelsen. Prosjektet er delt inn i flere arbeidspakker, og det skal pågå helt til 2025.

Er Norge beredt?

(16.09.2022) I dagens norske beredskapssystem synes ikke overblikket å være godt nok. Det skriver førsteamanuensis i økonomisk historie på høgskolen, Gjermund Forfang Rongved, i en kronikk i VG. Forfang Rongved er i tillegg til å være ansatt på HINN redaktør av boken «Totalforsvaret i praksis»

Gutteliv i Lillehammer

(15.09.22) Professor Harald Thuen holdt kåseriet Gutteliv i Lillehammer i Fabrikken i Lillehammer under lanseringen av boka "Gutteliv i Lillehammer på 1960-tallet. 70 historier fortalt av 35 voksne gutter" av Brynjulf Handgaard. Kåseriet ble godt mottatt og er blitt etterspurt så derfor publiserer vi det her. Kåseriet fletter seg fint inn i Thuens forskningsfelt som bl. a. er barndommens historie. Les kåseriet her. 

Ny bok om språk og flyktninger

(13.09.2022) De to høgskoleforskerne Marte Monsen og Guri Bordal Steien har skrevet bok som ble publisert i september. Boka "Language learning and forced migration" tar for seg språkspørsmål i sammenheng med tvungen migrasjon. Boka skal gi tverrfaglig innsikt i språk som lært, brukt og levd av 12 kongolesiske flyktninger i Norge. 

Nummer 100 i rekken

(13.09.2022) Professor Gudbrand Lien på Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap er en produktiv herremann. Nå har han fått publisert sin vitenskapelige artikkel nummer 100! I samme slengen har han blitt rangert som den 16. beste forskeren i Norge innen økonomi og finans av Research.com med 6.500 siteringer. Godt gjort!

 

Venter variert rypehøst

(02.09.2022) Årets hønsefugltakseringer tyder på en god rypehøst i de nordlige delene av landet, mens det er mer variert i sør, skriver Norsk institutt for naturforskning på sin nettside. NINA er sammen med Høgskolen i Innlandet ansvarlig for faglig utvikling og analyse av innsamlede data for rapportering til rettighetshaverne i forkant av jakta.

Ulla opplyser sykehusutvalg

(31.08.2022) Torsdag 1. september skal professor på HINN, Ulla Higdem, holde et innlegg for det regjeringsoppnevnte sykehusutvalget som ble oppnevnt i statsråd 4. februar. Utvalget skal utrede endringer i styring av sykehusene og helseforetaksmodellen og de har bedt Higdem komme og snakke om å kople tidligfaseutredningene for sykehus på plan- og bygningsloven med regional plan. 

Sett nærmere på 22. juli-kommisjonens rapport

(26.08.2022) Hans Chr. Høyer, Jens Petter Madsbu og Bent Sofus Tranøy har fått publisert en artikkel i Tidsskrift for samfunnsforskning der de analyserer Gjørv-kommisjonens rapport. Rapporten etter 22. juli ble møtt med noe nær samstemt begeistring da den ble lansert i 2012. Rapporten framsto som grundig og ærlig, men etter nærlesing ble det etter hvert avdekket noen klare analytiske svakheter. Kan en rapport være både god og dårlig på en gang, og betyr det noe? Svaret på begge spørsmålene er ja, ifølge de tre artikkelforfatterne. 

Foredrag på stor, nasjonal cybersikkerhetskonferanse

Totalforsvarets Cybersikkerhetskonferanse arrangeres på Lillehammer 31. august til 1. september. Blant foredragsholderne finner vi professor i cybersikkerhet og samfunnssikkerhet ved Høgskolen i Innlandet, Mass Lund. Han skal delta sammen med aktører fra offentlige virksomheter, akademia og privat næringsliv knyttet til cyber- og informasjonssikkerhet i totalforsvaret i Norge, og de delene av norsk næringsliv som er viktig for nasjonal beredskap og viktige nasjonale funksjoner.

 

Ny bok om statistisk analyse

Professor Christer Thrane er ute med ny bok. Tittelen på boka er "Doing Statistical Analysis - A Student’s Guide to Quantitative Research" - ei bok som skal vise studenter hvordan de skal utføre statistiske analyser og tolke resultatene. Thrane er professor på Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap.  

 

Hvilke effekter kan tilleggsfôring få for reindriftsnæringen?

Høgskolen i Innlandet har fått i oppdrag å se på hvilke konsekvenser klimaendringer har på reindriften i Norge. Det skriver regjeringen i en pressemelding. Klimaendringene fører til endringer i beiteforholdene, blant annet ved at laven som reinen spiser dekkes av is. Forekomst av slike «låste beiter» medfører at reinen i enkelte områder må fôres med grovfor i perioden det naturlige beitet ikke er tilgjengelig. HINN skal forske på effekten av tilleggsfôring på kort og lengre sikt. Prosjektet ledes av HINN i samarbeid med Nordlandsforskning, NIBIO, UiT og Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), er finansiert av Forskningsrådet og varer til november 2025.

 

Selvbebreidelse og moralsk ansvar

Andreas Brekke Carlsson, førsteamanuensis på Institutt for rettsvitenskap, filosofi og internasjonale studier, har nettopp utgitt en antologi på Cambridge. Tittelen på boka er "Self-Blame and Moral Responsibility". Forfatterne i antologien har selvbebreidelse som tema for tekstene sine - noe som er en integrert del av livene våre. Ifølge forordet til boka klandrer vi ofte oss selv for feilene våre og opplever kjente ubehagelige følelser som skyld, skam, anger eller anger. Selvbebreidelse er også det vi ofte tar sikte på når vi skylder på andre.

Gjør det presist!

Førsteamanuensis på Institutt for rettsvitenskap, filosofi og internasjonale studier i Lillehammer, Anna Drożdżowicz, har fått publisert en artikkel i nivå 2-tidsskriftet Synthese. Tittelen på artikkelen er "Making it precise—Imprecision and underdetermination in linguistic communication". Å være presis er noe vi ofte sier vi må være for å bli forstått. Men hvor presise er vi når vi prøver å forstå hva andre kommuniserer? Hvor presis er språklig forståelse?

 

 

Det finnes en historie som gir Putins krig guddommelig legitimitet – og som skremmer EU

Professor på HINN, Vebjørn Horsfjord, har skrevet en kronikk i Aftenposten om hva slags rolle den russisk-ortodokse kirken har fått under krigen i Ukraina. Horsfjord skriver at den russisk-ortodokse kirken bruker kristningen av Russland som støtte til Putins krig. Ukraina svarer med å snu på historien, skriver professoren.

Vant pris i New York

Professor Nefise Özkal Lorentzen på TV-skolen vant prisen for beste dokumentarfilm under årets New York City Indie Film Festival. Hun vant prisen for dokumentarfilmen "Seyran Ates: Sex, revolusjon og islam" som handler om Seyran Ates – en tyrkisk-tysk advokat, feminist og en av de første kvinnelige imamene i Europa som kjemnper for en seksuell revolusjon innenfor islam. 

"Film og fortelling" i ny og oppdatert utgave

Professor Audun Engelstads bok "Film og fortelling" har kommet i ny, revidert utgave. Boka, som handler om filmanalyse, kom første gang i 2015. Årets versjon har en ny del om mening og meningsdannelse, med et nyskrevet kapittel om tematisk analyse. I tillegg har boken fått flere nye eksempler fra filmer som har preget vår moderne filmkultur.

Boklansering: Skoleutvikling i forskning, politikk og praksis

I dag ble boka "Skoleutvikling i forskning, politikk og praksis" lansert. De to professorene Kristin Helstad og Sølvi Mausethagen (Høgskolen i Innlandet/OsloMet) har redigert boka der en rekke forfattere presenterer ny forskning og peker på utviklingstrekk som kan ha betydning for skoleutvikling i årene som kommer. Forfatterne er ansatt ved universiteter, høgskoler og skoler i Tromsø, Trondheim, Lillehammer, Hamar, Vestfold og Oslo. Les mer eller få tilgang til boka her. 

Samlet de beste innen forskning på Service Management

HINN-professorene Bård Tronvoll og Bo Edvardsson har gitt ut bok sammen. De to har vært redaktører for boka "The Palgrave Handbook of Service Management" som er publisert på det store amerikanske forskningsforlaget Palgrave Macmillan. Boka er 1050 sider med over 100 professorer som medforfattere over hele verden. Boken gir en oversikt over forskningsfronten innen fagområdet Service Management (Service ledelse). Den tilbyr et globalt perspektiv, utforsker aktuell litteratur og gir en veiledning for fremtidig forskning innen dette fagfeltet. 

Får 900.000 for å sammenligne leie eller eie

Husbanken gir Høgskolen i Innlandet 900.000 kroner for å sammenligne leie og eie som boform for lavinntektsfamilier i Kongsvinger og Ringsaker kommuner. Det skriver Husbanken i en pressemelding. I fjor forsket HINN sammen med SINTEF på boligmodellen «Eie først/Barna først» som ble prøvd ut i Kongsvinger. Forskningen viste at lavinntektsfamilier som fikk sjansen til å eie i stedet for å leie bolig fikk bedret boforhold og økt livskvalitet. 

Får taletid på Norges største eiendomskonferanse

Stipendiat på Høgskolen i Innlandet, Ingrid Hjertaker, er en av flere profilerte foredragsholdere som får snakke på Eiendom Norge konferansen 2022. Hjertaker skriver doktorgrad om endringer endringer i makten til sentralbanker over tid. Hjertaker skal sitte i et panel som skal diskutere inflasjonssituasjonen vi står i nå, hva som driver den og hva som kan gjøres.

Flere ulver enn Norge skal ha

Når ulver som også har tilhold i Sverige medregnes, har det totale antallet ulver i Norge økt fra 109-114 i fjor vinter til 125-129 denne vinteren. Det viser tall fra vinterens overvåking av ulv i Norge som er publisert i en ny rapport som forskere fra Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata

Utnevnt til æresmedlem

(12.05.22) Professor Yngve Troye Nordkvelle i Utdanningsavdelingen er utnevnt til æresmedlem i den europeiske foreningen av pedagogiske forskere - EERA. Foreningen er en sammenslutning av 39 ulike nasjonale og regionale pedagogiske forskerorganisasjoner i Europa, deriblant den nordiske "Nordic Educational Research Association", og har 34 ulike nettverk. Foreningen skriver i begrunnelsen at Nordkvelle har vært et essensielt og vitalt medlem av nettverket, og har vært en viktig bidragsyter til utviklingen av nettverket.

Fikk 250.000 i stipend

(12.05.22) Professor og dokumentarfilmskaper Nefise Özkal Lorentzen på Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi får stipend for å utvikle dokumentarfilmen "Museum for menneskelige lidelser". Hun er en av fem filmskapere i Norge som får 250.000 kroner hver i idéfordypningsstipend fra Norsk filminstitutt. Stipendet skal legge til rette for fordypning og modning av nye ideer og fortellinger. Det var 13 søkere til stipendet.

Bok om arktiske utfordringer

(12.05.22) Professor Morten Tryland på Evenstad har vær redaktør for boka "Arctic One Health - Challenges for Northern Animals and People". Den er nå ute på Springer Nature. Tryland har turnert 54 forskjellige forfatter fra hele verden i boka som diskuterer de mangfoldige utfordringene arktisk marint dyreliv, økosystemer og mennesker står overfor i disse tider. 

Nye nasjonale trimråd

(10.05.22) HINN-professor Bent Rønnestad er en av flere som har vært med å utarbeide de nye nasjonale anbefalingene for fysisk aktivitet som myndighetene lanserte denne uka. Han har nemlig vært med i Helsedirektoratets rådgivende nasjonale arbeidsgruppe. Det er ikke nødvendig å trene hardt for å få bedre helse, all fysisk aktivitet teller. Her kan du se hvor mye trim som er anbefalt for voksne og eldre og hva du kan gjøre for å nå målet.
 

Skremmes av menneskestemmer

(02.05.22) Elger blir ikke skremt av lyden av tog, men derimot av opptak av en menneskestemme. Det er blant funnene i et prosjekt som har samlet inn kunnskap om hva som skremmer hjortedyr og hvordan de oppfører seg når de blir skremt. Mange hjortedyr blir påkjørt av toget hvert år. Forskere fra HINN på Evenstad har bidratt i den kunnskapsinnsamlingen. Videoene av noen av forsøkene kan du se i denne VG-artikkelen

Norsk handel med Russland styrker rubelen

(26.04.22) Førsteamanuensis Gregory Ferguson-Cradler uttaler seg til avisa Vårt Land om den rekordstore importen til Norge fra Russland. Ferguson-Cradler sier til avisa at dette bidrar til å styrke rubelen, samtidig som den russiske valutaen må svekkes for at sanksjonene mot Putins regime skal fungere. Sanksjonene har som hovedmål å vanskeliggjøre Russlands krigføring mot Ukraina.

Viktig at sentralbanksjefen har tung akademisk bakgrunn

Forsker/stipendiat Ingrid Hjertaker mener det er lurt at Ida Wolden Bache er Norges nye sentralbanksjef. Politikere kan fort bli for konservative, sier hun i denne reportasjen i Khrono. Hjertaker forsker spesielt på innovasjoner sentralbanker har gjort siden 2008, og hvordan det endrer det politiske forholdet mellom sentralbanker og andre deler av den økonomiske politikken.

Krigen i Ukraina setter inkluderings­kapasiteten på prøve

"Norsk høyere utdanning har lite å skryte av når det gjelder systematisert inkludering av studenter med flyktning­bakgrunn sammenliknet med andre europeiske utdannings­systemer." Det skriver sju vitenskapelige ansatte på Institutt for pedagogikk på Høgskolen i Innlandet i en kronikk i Khrono.

Hva vil skogeierne med skogen sin?

Førsteamanuensis Hanne Kathrine Sjølie ved Institutt for skog- og utmarksfag skriver om skogeierne og hvordan ønsker de å forvalte eiendommen sin i en artikkel i Norsk skogbruk. Undersøkelser, blant annet Altamash Bashirs doktorgrad ved HINN, viser at miljøverdier er viktig for skogeierne, og det varierer hvor mye vekt de legger på skogeiendommens økonomiske betydning. 

Har påvist 116-119 ulver i Norge

De foreløpige resultatene fra vinterens overvåking av ulv presenteres i en ny statusrapport, som Høgskolen i Innlandet har laget på oppdrag fra Rovdata. Ulv i Norge kartlegges og registreres årlig i Norge og Sverige i perioden fra 1. oktober til 31. mars. Hele rapporten kan leses her.

Kontrakttolkning rundt investering

22. mars presenterer førsteamanuensis på Institutt for rettsvitenskap, filosofi og internasjonale studier, Yuliya Chernykh, sin nye bok. Den har tittelen "Contract Interpretation in Investment Treaty Arbitration: A Theory of the Incidental Issue" (Brill 2022). Chernykh skriver at kontrakter er relevante, ofte sentrale, for et betydelig antall investeringstvister. Likevel er måten domstolene fastslår innholdet på, stort sett lite forsket på. Den nye boka blir presentert av Yuliya på et møte i "Norsk forening for internasjonal rett". 

Grünfeld med artikkel om reality-show

(16.03.22) Professor Nina Grünfeld ved Fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi har publisert en artikkel i Screenworks om arbeidet med "Alexia Alone" der hun tar for seg utfordringene med å omgjøre en episk dokumentarfilm til et reality-aktig tv-show. Mer om hennes kunstneriske utviklingsarbeid her

Forskningsseminar om festivalpoet

Under Nordisk poesifestival i Hamar arrangerer Høgskolen i Innlandet et forskningsseminar om årets festivalpoet. I år er det Tone Hødnebø og hennes lyrikk som er tema på seminaret som går av stabelen torsdag 10. mars. Fullt program og deltagere på årets seminar finner du her. 

Viktig bidrag innen investeringsanalyse

Professor Christian Oliver Ewald på institutt for økonomifag fikk nylig publisert en artikkel om investeringsanalyse i det meget anerkjente tidsskriftet Journal of Corporate Finance. Ewald har skrevet artikkelen "Real options, risk aversion and markets: A corporate finance perspective" sammen med Bart Taub. 

Snakket for stortingskomité om spiseforstyrrelser

Førsteamanuensis Marianne Martinsen på Institutt for matematikk, naturfag og kroppsøving snakket om spiseforstyrrelser blant idrettsungdom og hvordan man kan forebygge det for Stortingets familie- og kulturkomité 3. mars. Sammen med en rekke andre eksperter og organisasjoner var hun invitert til en åpen høring om temaet. Martinsen skrev en doktorgrad i 2015 der hun kartla spiseforstyrrelser blant elever på toppidretts- og skigymnasene i Norge og utviklet og testet et program for å forebygge utvikling av spiseforstyrrelser blant disse elevene.

Krysse grenser – skrive tekster 

Professor Lars Anders Kulbrandstad på Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk fikk publisert boken sin “Crossing Borders, Writing Texts, Being Evaluated” denne måneden. Boka gir kritiske perspektiver på spørsmål knyttet til skrivenormer og vurdering, samt utvikling av skrivekompetanse. Du kan få mer informasjon om boka på forlagets nettside.

Eget tidsskrift på Universitetsforlaget

Høgskolens eget tidsskrift, Nordic Journal of Social Research (NJSR), utgis nå med Universitetsforlaget. Sjefredaktør for tidsskriftet, Anne Sigfrid Grønseth, er veldig fornøyd og sier vi med dette vil nå ut til flere. Første publikasjon på det nye forlaget er et originalt og grundig temanummer "Critical Understanding of Racialisation in the Era of Global Populism" med gjesteredaktør Peter Hervik. De sju artiklene er åpent tilgjengelig her: https://www.idunn.no/toc/njsr/13/1

Caplin nominert til pris 

(21.02.22) Thomas Richard Caplin, dosent ved Institutt for kunstfag og kulturstudier, er nominert til Musikkforleggerprisen 2022. 

Hans komposisjon for blandet kor, Ave Verum Corpus, er nominert i kategorien "Årets opphaver".  

– Dette er en stor anerkjennelse og det viser jo også frem Høgskolen i Innlandet sin forståelse av og satsning på Kunstnerisk utviklingsarbeid, sier Caplin.

200.000 til forskning på film

(18.02.22) Medietilsynet fordeler fire millioner kroner til forskning på medier og dataspill. 200.000 av dem er tildelt Marius Øfsti på Høgskolen i Innlandet. Han skal forske på mangfold i det norske hjemmemarkedet for film. 19 prosjekter over hele landet fikk støtte fra Medietilsynet denne gangen.

Gjermund Forfang Rongved om ansettelsen av ny sentralbanksjef

(03.02.22) Innsigelsene mot Jens Stoltenberg som sentralbanksjef holder ikke vann, skriver Gjermund Forfang Rongved, førsteamanuensis i økonomisk historie, i en kronikk i Morgenbladet. 

Stoltenberg rokker ikke ved integriteten til Norges Bank, selv om han har politisk bakgrunn, skriver Rongved, som heller ikke skjønner innvendingene om Stoltenbergs "manglende" økonomiske formalkompetanse. 

Han mener vurderingen av to sterke, men ulike, kandidater må gjøres på et saklig grunnlag uten at Stortinget blander seg inn. 

Lenke til kronikk (krever innlogging).  

 

Mellom 111 og 116 ulver påvist i Norge i vinter

(02.02.2022) Det viser en rapport Høgskolen i Innlandet har laget for Rovdata.

 

Storfugl på reisefot

(02.02.2022) Radiomerka storfugl i Østerdalen viste at tilknytninga til leikområdet kanskje ikkje er så sterk som ein kunne tru. Det krev samarbeid om forvaltninga, visar forsking frå HINN skreve om på nettstaden Jakt & Fiske.

 

Nakenhet i gymgarderoben? Ja, takk!

(01.02.2022) Med grunnlag i en stor undersøkelse om kroppsøvingsfaget i Norge slår tre forskere fra HINN et slag for nakenhet i gymgarderoben i en kronikk i Aftenposten.

 

Trening nytter ved depresjon

Trening er minst like nyttig som piller ved depresjoner. Likevel brukes det ikke, skriver høgskolens Toril Moe i en kronikk i Dagens Medisin sammen med Kjersti Karoline Danielsen på Senter for omsorgsforskning. 

Hjertaker om valg av sentralbanksjef

Stipendiat Ingrid Hjertaker forsker på et brennhett tema - nemlig sentralbankers rolle i samfunnet. Hun ble intervjuet i Politisk kvarter i NRK P2 hvor hun hadde tydelige meldinger om hva som kreves av en sentralbanksjef i dag. Hør hele intervjuet her

 

Podcastserie om trening og kroppens organer

Vil du lære mer om kroppen, hvordan kroppens organer fungerer og hvordan trening virker på organene? Seksjon for helse og treningsfysiologi, med Eirik Grindaker i spissen, er ute med en ny serie podcaster. Den finner du blant annet på Spotify og Apple podcasts

Blir forskningssjef i NINA

Kristin Evensen Mathisen, førsteamanuensis ved Institutt for skog- og utmarksfag ved HINN, blir forskningssjef ved NINAs avdeling på Lillehammer. 

– Jeg gleder meg til å jobbe mer faglig fokusert inn mot fagområdene ferskvannsøkologi og samfunnsvitenskap sammen med forskerne, og bidra til å tilrettelegge for at forskerne skal kunne videreutvikle fagfeltet, sier Mathiesen til NINAs nettsted

Positiv trend for lirypebestanden på landsbasis

Det går mot en bra rypehøst i mange deler av landet, selv om det også i år er områder med relativt lave tettheter. På landsbasis er høstens rypebestand blant de største som er målt de siste tretten årene, ifølge tall fra Høgskolen i Innlandet og NINA.

Artikkel om prissetting i alpinanlegg

Fra en studie som ser på betalingsvilje for å stå på ski i alpinanlegg, har Iveta Malasevska, Erik Haugom, Gudbrand Lien, Andreas Hinterhuber og Per Kristian Alnes publisert artikkelen Managing structural constraints in recreational alpine skiing: a choice modelling approach i Managing Sport and Leisure. 

Studien viser at prisdifferensiering kan brukes som et instrument av alpinanleggene. 

 

Austvik om strømpriser

Vi kan ikke produsere oss til lave strømpriser i Norge så lenge vi er en del av et større europeisk energimarked. Det må foreslås helt andre grep hvis vi skal få kontroll på strømprisene, sier Ole Gunnar Austvik i intervju med avisa GD. 

Austvik er professor i politisk økonomi ved Høgskolen i Innlandet, og har jobbet mye med internasjonale energimarkeder.

Strætkvern om vaksiner

Knut Olav Strætkvern, professor i bioprosessteknologi ved Høgskolen i Innlandet, er intervjuet i avisa Østlendingen om vaksiner og vaksinenes historie.

– Puss fra sårskorpene ble ført inn under huden på småbarn i alderen ett til fire år, som da ble immune mot kopper. Det var ganske rå vaksinasjonsmetoder den gangen, og mye kunne gå galt, sier han til avisa. 

Dellsén med ny artikkel

Er det fremgang i filosofi? I så fall, hvor mye? Filosofer har argumentert for et bredt spekter av svar på disse spørsmålene, fra at det ikke er noen fremgang overhodet til at filosofien har gitt svar på alle de store filosofiske spørsmålene. I en artikkel i nivå 2- tidsskriftet Noûs, Thinking about Progress: From Science to Philosophy, skisserer HINN-professor Finnur Ulf Dellsén sammen med Insa Lawler og James Norton et felles rammeverk for hvordan man skal forstå og evaluere filosofisk framgang. 

 

Higdem og Hagen om folkeavstemningen

En snever debatt inn mot et ja eller nei i en folkeavstemning om skilsmisse mellom Hedmark og Oppland, er av begrenset interesse og viktighet, skriver Aksel Hagen og Ulla Higdem i denne kronikken i avisa OA.

De savner debatten om hva som er mål og mening med fylkeskommunene, hva den skal holde på med, alene og ikke minst i samhandling med kommuner og alt det statlig regionale.