English version of this page

Forskningsprogrammet AI & VR/AR

Å utforske bruk av avanserte digitale teknikker i forskning står sentralt i forskningsprogrammet AI & VR/AR.

En AI-generert illustrasjon av en VR-brille omringet av VR/AI-relaterte symboler.

Illustrasjon laget ved hjelp av KI-verktøyet DALLE.

Forskningsprogrammet støtter HINNs ambisjon om å fremme fremragende forskning, gjennom samarbeid på tvers av fakulteter og deling av erfaringer med bruk av nye digitale teknikker i forskning.

AI & VR/AR blir stadig viktigere i forskning og utdanning, på samme måte som i samfunnet generelt. Det brukes i akademia, og i offentlig og privat sektor, som et verktøy for å skaffe ny kunnskap og skape innovasjon. Et Google Scholar-søk på «kunstig intelligens» sammen med «ledelse», «helsevesen» eller «økonomi» viser henholdsvis mer enn 90 000, 40 000 og 50 000 treff.

Nye muligheter

Open Science og FAIR-data krever ofte avanserte digitale teknologier, og gir et rammeverk og nye muligheter for forskning og innovasjon, og er til stede i de fleste disipliner i dag. Spesielt innen analyse og implementering av BigData blir maskinlæring og kunstig intelligens sett på som en betydelig konkurransefordel i mange sektorer. 

Det er også en økende forventning om å inkludere kunnskap og erfaring om disse temaene i våre bachelor- og masterutdanninger. Computer Aided Design (CAD) og 3D-applikasjoner har blitt brukt i lang tid i opplæring og visualisering.

Fakultetene må samarbeide

I 2022 ble det lyst ut midler for ph.d.-prosjekter, inkludert utgifter, hvor minst to fakulteter ved INN samarbeider. Prosjektene skulle baseres på et forskningsspørsmål, inkludere avanserte digitale teknikker, og derigjennom kunne bidra til å øke den totale digitale kompetansen ved HINN. Midlene ble lyst ut av høgskolen sentralt, og prosjektene kunne søke inntil 3 millioner kroner hver.
Fire prosjekter fikk tildeling, og er godt i gang med arbeidet.

Dette er prosjektene som inngår i programmet

Innovating Teacher Education with new Learning Technologies (InnTELT)
Prosjektleder: Karen Parish, fakultet for lærerutdanning og pedagogikk. Samarbeidspartner er fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi. 

AMR-Diag: Novel technological solutions for rapid diagnostics of infection & AMR
Prosjektleder: Rafi Ahmad, fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi. Samarbeidspartnere er Handelshøgskolen Innlandet - fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap og fakultet for helse- og sosialvitenskap.

A portal to new worlds of sound: Artistic research into 3D audio in extended reality (XR)
Prosjektleder: Trond Lossius, Den norske filmskolen. Samarbeidspartner er fakultet for audiovisuelle medier og kreativ teknologi.

Applying Augmented and Virtual Reality (AR/VR) and Artificial Intelligence (AI) Technology to Systematic Interprofessional Emergency Response and Decision-Making Training
Prosjektleder: Inger Lund-Kordahl, Handelshøgskolen Innlandet - fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap. Samarbeidspartner er fakultet for helse- og sosialvitenskap.

Arrangementer

Under programmets paraply arrangerer vi felles seminarer for å dele erfaringer mellom prosjektene og ellers i organisasjonen.

Åpent seminar om forskningsetikk, 26. april 2024 
 

Kontakt

Bilde av Guro Hagen
Seniorrådgiver
E-post
guro.hagen@inn.no
Telefon
+47 62 59 79 26
Sist endret 26. apr. 2024 09:37