Drone for å studere elg

Droner har mange bruksområder, også for mer fredfulle oppdrag enn det man hører om i media hver dag. I Finnskogen har forskere fra HINN studert elgen i fugleperspektiv.

Elg sett fra frone

Hvor mange elger er det på bildet?

Droner er en lovende ny teknologi for overvåking av viltbestander. I dette prosjektet evaluerte forskerne bruken av droner som et verktøy for overvåking av elg.

Forskerne testet først oppdagbarheten til GPS-merkede elgkuer og deres kalver ved å fly dronen 'DJI Mavic 2 Enterprise Dual' til den siste kjente GPS-posisjonen til elgkyrne ved 100 m høyde, for deretter å senke dronen gradvis til 70, 50, 30 og 20 m høyde. Det var høyere oppdagbarhet, mindre tidsbruk og mindre forstyrrelse av elgene ved bruk av drone enn når en person nærmet seg elgkua på bakken.

I neste forsøk evaluerte forskerne oppdagbarheten av elg mer detaljert ved hjelp av dronen 'DJI Matrice 300 RTK' med et 'Zenmuse H20T' kamera. Totalt gjennomførte de 33 gridflygninger over 11 GPS-merkede elgkyr. På denne måten oppdaget de 77% av elgene. Sannsynligheten for å oppdage en elg var større i overskyet sammenlignet med solrike forhold, men ble ikke påvirket av andre faktorer (temperatur, skogtype, kronedekke).

I det tredje forsøket estimerte forskerne lokal elgtetthet ved å gjennomføre 34 gridflygninger om høsten for å finne elg som ikke var GPS-merket. De oppdaget elg i 9 av de 34 flyvningene, totalt 20 individer. Ved å ta hensyn til oppdagelsessannsynlighet tilsvarer dette en høsttetthet på 1,38 - 1,65 elg/km2. Disse estimatene stemmer godt overens med elgtetthetsberegninger fra elgmøkktellinger gjennomført to år tidligere i samme område.

Til slutt evaluerte forskerne mulige metoder for å estimere elgens beiteskader i unge barskogbestander. Oppsummert var bruk av drone en svært effektiv metode for å oppdage voksne elger og kalvene deres i barskogen, og var raskere og mindre forstyrrende enn observasjoner på bakken. Videre antyder resultatene at overvåking med droner kan gi svært pålitelige tetthetsestimater for elgbestander lokalt, og kan bli nyttig for å estimere beiteskader.

I en rapport utgitt i Høgskolens oppdragsrapportserie diskuterer forskerne hvordan metoden kan iverksettes på en større skala for forbedret elgforvaltning i hele Skandinavia.

Rapporten kan leses og lastes ned her.

Elgobservasjon fra drone

Av Barbara Zimmermann, Martin Mayer, Thomas Vogler
Publisert 12. feb. 2024 21:29 - Sist endret 12. feb. 2024 21:29