Jerven som stjeler fra ulven

Rovdyr på toppen av næringskjeden kan være farlige for mindre rovdyr. Samtidig profiterer de mindre rovdyrene av de store ved å stjele eller spise opp restene etter byttedyr. Dette viser ny forskning.

Jerv på elgkadaver

Jerv forsyner seg av restene etter ulvedrept elg.

I en fersk forskningsartikkel har Kristoffer Nordli og kollegaer studert vekselvirkningene mellom ulven, et topprovdyr, og jerven, et mindre rovdyr og åtseleter.

Ulven som i våre trakter ofte dreper dyr som er større enn den selv, gjør mye mat tilgjengelig for åtseletere. Det kan være en viktig matkilde for mindre rovdyr, spesielt i tider av året når tilgang til byttedyr er begrenset. Men å benytte seg av bytterester etter ulven kan være risikabelt. 

I denne studien har forskerne studert hvordan ulv og jerv utnytter byttedyrrester etter ulv gjennom tre årstider. De har satt opp viltkamera på kadavere som de fant på posisjonene til GPS-merkede ulver i et ulverevir.

Hvor mye mat som var tilgjengelig fra ulvedrept elg varierte med årstid og hvor mange ulver som spiste av kadaveret. Jerven dukket opp på samtlige ulvedrepte elger høst og vinter, men bare på 18% på sommeren. Vinterstid besøkte jerven slike kadaver i snitt 3,6 - 6,7 ganger oftere enn enkeltulver eller en gruppe med ulv. Den brukte også 10-25 ganger mer tid på kadaverne enn enkeltulver eller gruppe med ulv. Tilgang til kadaverrester er spesielt viktig for jerven om vinteren, da den yngler i februar-mars.

Bildene fra viltkameraene viste også at jerven tok med seg mye mat, for å gjemme unna og dermed unngå konkurranse fra ulv og andre åtseletere. Jerven spiller dermed en viktig rolle for utnyttelsen av åtsel etter ulv, noe som i sin tur kan påvirke andre åtseletere.

Les hele artikkelen her.

Nordli, K., Walton, Z., Eriksen, A., Rogstad, M., Zimmermann, B., Wikenros, C., Aronsson, M., & Wabakken, P. (2024). Carcass provisioning and intra-guild risk avoidance between two sympatric large carnivores. Behavioral Ecology and Sociobiology, 78(2), 17. https://doi.org/10.1007/s00265-023-03423-6

Av Barbara Zimmermann
Publisert 20. feb. 2024 02:01 - Sist endret 27. feb. 2024 09:42