De unge involveres i å finne løsninger

Følgeforskningen av Ung inkludering Kongsvinger-prosjektet er nå avsluttet. Det viser seg at de unge har vilje og ønske om å bidra

sko i vanndam

Bilde: Unsplash

Kongsvingerregionen har over flere år hatt et økende antall unge mellom 18 og 35 år som står utenfor utdanning eller arbeid. Denne utviklingen har kommunene i regionen ønsket å gjøre noe med. Prosjekt Ung inkludering startet opp i 2021 som et samarbeid mellom de seks kommunene, NAV, Statsforvalteren, Innlandet fylkeskommune og HINN.

Nå er prosjektet avsluttet og resultater og prosesser videreføres av kommunene.

Les rapporten fra følgeforskningen her

Positive Deviance

Innovasjonsprosjektet har handlet om å identifisere såkalte «positive avvik» (Positive Deviance), det vil si praksiser og metoder som allerede har vist seg effektive i arbeidet med å forebygge og hindre utenforskap blant unge. Kommunene har etablert egne ressursgrupper og lagt til rette for at unge får delta aktivt i alt fra problemutforsking til å finne løsninger for å forebygge og redusere utenforskapet.

Prosjektet har tydeliggjort at de unge har ressurser som tjenesteapparatet har nytte av, og de er motiverte for å delta. De unge har både vilje og ønske om å bidra, men blir sjelden invitert med inn som likeverdige deltakere i samarbeidet. Ung inkludering handler om å bruke de unges ressurser på lik linje som eksperter og spesialister.

Sluttrapporten fra prosjektet Ung inkludering finner du her (PDF)

Av Trude Hella Eide
Publisert 6. mai 2024 15:03 - Sist endret 6. mai 2024 15:03