Hvorfor skal unge voksne velge å bo i Innlandet?

I en ny rapport forteller unge voksne hva som er viktig for dem hvis de skal velge å bo i Innlandet.

Jente i rosa genser holder en mikrofon mens hun vises på storskjerm som henger over fire personer som sitter på en scene i en stor sal.

Maren Lindberg (26) er tidligere student ved HINN og bidratt med innspill til de unges perspektivmelding. På Agenda Innlandet deltok i panelet. Bilde: Trude Hella Eide

-Jobb er det viktigste når jeg skal avgjøre hvor jeg skal bo. For utdanningens del er det også en fordel om denne ikke er altfor langt unna der jeg kommer fra. Jo bredere utdanningstilbud vi har i Innlandet, jo bedre.

Sitatet kommer fra en ungdom i rapporten ‘Unge stemmer fra Innlandet- en perspektivmelding’, som nylig ble presentert på konferansen Agenda Innlandet. Hvorfor skal de unge voksne velge å bo i Innlandet?

Forskere fra Høgskolen i Innlandet hatt tre workshops med 49 deltakere og gjennomført ni individuelle intervjuer for å samle inn forskjellige perspektiver fra voksne mellom 18 og 34 år. Fellesnevner er at de har, eller har hatt, en tilknytning til Innlandet.

–Det har vært et interessant og givende arbeid, som gir viktige innspill til beslutningstakere, sier prosjektleder Trude Hella Eide. Og tilfører: –Det er verdt å lytte til de unge! De har mye på hjerte og mange tanker om hva som skal til for at Innlandet skal fremstå som et attraktivt sted å bosette seg.

Les hele Unges perspektivmelding for Innlandet her 

Eide presenterte perspektivmeldingen på Agenda Innlandets konferanse. Dette ble etterfulgt av en panelsamtale mellom tre unge voksne som har bidratt i prosjektet. 

to damer presenterer på en stor skjerm
Trude Hella Eide og Line Tholstrup presenterte De Unges perspektivmelding på Agenda Innlandet konferanse. Bilde: HINN

Jobb, utdanning og samarbeid

Forskning viser at jobb er et sentralt motiv for å velge bosted, både for å velge å bli boende og for å flytte til et nytt sted. Først når unge voksne etablerer familie blir bolig- og familiemotivene viktigere. Unge voksne som er oppvokst i distriktet, er også mest åpne for å bosette seg i distriktet.

Nærhet til naturen og muligheten for å kunne eie egen bolig blir også nevnt som viktig, samtidig som manglende tilgang til boliger trekkes frem som en utfordring i distriktsområder.

Ett annet perspektiv som kommer frem, er viktigheten av at man samarbeider i regionen og legger konkurransen spesielt mellom Mjøsbyene bak seg. Samarbeid skaper muligheter og gir tro på fremtiden.

Om perspektivmeldingen

De unges perspektivmelding er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet, Agenda Innlandet, NTNU Gjøvik og Sparebankstiftlesen Hedmark. Den har som formål å involvere unge voksne i debatten rundt samfunnsutvikling i Innlandet. I tillegg skal beslutningstakere få økt kunnskap om hva unge voksne tenker på når det gjelder valg av bosted, utdanning, jobb, fritid og livstil.

Anbefalinger

Deltakerne har også kommet med konkrete anbefalinger til stedsutviklere og politkere:

  • Synliggjør mulighetene i Innlandet for unge allerede før valg av retning på videregående skole og for unge voksne under utdanning.
  • Bidra til at ulike typer av arbeidsplasser finnes i Innlandet.
  • Legg til rette for utdanning, videreutdanning og bygg spennende fag- og samarbeidsmiljøer i Innlandet.
  • Gi støtte til at de unge voksne selv kan realisere aktiviteter og initiativer. Vær offensive og åpne i møtet med nye ideer.
  • Bidra til gode og inkluderende oppvekstmiljøer med tilgjengelige kommunale tjenester av høy kvalitet og varierte fritidstilbud.
  • Legg til rette for og realiser oppføringen av ulike boligtyper både til leie og eie og skap gode koblinger til kollektiv transport.

 

Emneord: perspektivmelding, innlandet, ungdom, regional utvikling Av Windy Kester Moe
Publisert 6. feb. 2024 10:53 - Sist endret 6. feb. 2024 10:53