Stort engasjement for de unges perspektivmelding

Den første workshop i forbindelse med prosjektet «De unges perspektivmelding» gikk av stabelen onsdag 3.mai.  Workshopen ble gjennomført digitalt og 35 deltakere logget seg på til felles diskusjoner om ønsker for fremtiden i Innlandet.

dronebilde av cirka 100 mennesker samlet på en åpen plass

Deltakerne, alle mellom 18 og 34 år, hadde forskjellig tilknytting til Innlandet: Noen kom herfra, men bodde et annet sted, noen var tilflyttere og noen hadde alltid bodd her. De satte pris på å få anledning til å dele sine tanker om å bo og leve i Innlandet. En deltaker formulerte at det er et stort behov for å vise frem at Innlandet ikke bare skal være som det er, men «at det skal bli noe mer».

Arbeidsliv, bolig og fritid

Temaene som ble tatt opp i gruppediskusjonene var utdanning, arbeidsliv, fritid, bolig og nærmiljø.

En mann, som bor i en større by utenfor Innlandet nå, fortalte at han kunne tenke seg å flytte tilbake til Innlandet i etableringsfasen fordi boligprisene her er mer gunstige, men å ha en jobb man trives i er viktigst. Flere deltakere la vekt på at et godt arbeidsmiljø, og en fysisk arbeidsplass med kollegaer er avgjørende.

Det kom konkrete innspill om å etablere uformelle møteplasser på kveldstid, spesielt i mindre sentrale strøk. Deltakerne tok også opp at man i de rurale deler av Innlandet lever et veldig bilbasert liv og at kollektivtilbudet har betydelig forbedringspotensial.

Innspill blir tatt med videre

Leder av prosjektets styringsgruppe Jon Kristiansen, NHO Innlandet, lovet de unge deltakere på workshopen at deres innspill skal bli videreformidlet til beslutningstakerne i Innlandet. Årets kommunalvalg er en av flere arenaer hvor de unge voksnes perspektiver bør gis oppmerksomhet.

Også forskere ser frem til videre arbeid med alle innspill: -Vi skal nå i gang med det spennende arbeidet med å systematisere alle de viktige innspillene vi fikk på workshopen. Det er mye å ta tak i, og workshopen ble et vellykket startskudd for den videre datainnsamlingen i prosjektet. Vi gleder oss til fortsettelsen, forteller prosjektleder Trude Hella Eide.

De unge perspektivmelding er et samarbeid mellom Agenda Innlandet (SpareBank 1 Østlandet, Innlandet fylkeskommune, LO, NHO), Høgskolen i Innlandet, NTNU Gjøvik og Sparebankstiftelsen Hedmark. Prosjektet har som formål å involvere unge voksne i samfunnsutviklingsdebatten og få økt kunnskap om hva som har betydning for unge voksne med tilknytning til Innlandet når det gjelder valg av bosted, utdanning, jobb, fritid og livsstil.

Til høsten skal det holdes en ny workshop der flere unge stemmer fra Innlandet kan komme med sine innspill.figur som viser demografisk utvikling i innlandet med en overvekt av mennesker over 50 år

Emneord: perspektivmelding, ungdom, digital workshop Av Line Tholstrup, Windy Kester Moe
Publisert 8. mai 2023 14:42 - Sist endret 9. mai 2023 11:29