Prosjekt og nettverk

Høgskolen i Innlandet er involvert i en rekke forsknings- og innovasjonsprosjekter nasjonalt og internasjonalt, samt et betydelig omfang av samarbeids- og oppdragsprosjekter for offentlig sektor regionalt og nasjonalt. En rekke av disse prosjektene er tilknyttet Kompetansesenter for offentlig innovasjon (KOI) sin portefølje.

Forskning 

Demsam  - et forskningsprosjekt om tjenestedesign og samskaping i utviklingen av en Demenslandsby i Bærum kommune. Prosjektleder ved HINN er førsteamanuensis Marit Engen.

Integrate - utvikling av et kjernemiljø i samarbeid med OsloMet om hvordan samhandling kan bidra til bedre arbeidsinkludering for marginaliserte grupper i arbeidslivet. Prosjektet har pågått siden 2017 og skal avsluttes i 2022. Vi er ansvarlig for arbeidspakke 5 som handler om å utvikle anvendbare modeller for å inkludere marginaliserte grupper på arbeidsmarkedet basert på en "service-dominerende logikk" der "service" skapes i samspillet mellom tjenestebruker og tjenesteleverandørene (WP 5. Integrering av brukere i samarbeid om tjenesteutvikling). Prosjektleder ved HINN er forsker Maria Røhnebæk

MATILDE – Migration Impact Assessment to Enhance Integration and Local Development in European Rural and Mountain Areas. Et EU-finansiert prosjekt om migranter som ressurser i rurale strøk. Prosjektleder ved HINN er forsker Per Olav Lund.

Realistisk planlegging - et forsknings- og innovasjonsprosjekt om samfunnsplanlegging i områder med vedvarende folketallsnedgang. Prosjektet er et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune, Engerdal kommune, Vestre Slidre kommune, Universitetet i Agder og Høgskolen i Innlandet. Prosjektet er støttet av Regionalt forskningsfond Innlandet. Prosjektleder ved HINN er førsteamanuensis Aksel Hagen.

Formidling og kompetanseutvikling 

KOI er ansvarlig for den nasjonale  Innovasjonsskolen for kommunesektoren (NIKOM) som er spesielt utviklet for personer med nøkkelfunksjoner i kommunene, ledere og folkevalgte. Gjennom studiet skal deltakerne lære å initiere, planlegge og å gjennomføre innovasjonsprosjekter som skal resultere i merverdi for kommunen og samfunnet rundt. Innovasjonsskolen skal gi økt innsikt i - og kunnskap om utviklingsstrukturene i offentlig sektor med vekt på endring og innovasjon. Studiet er samlingsbasert, går over ett år og gir 30 studiepoeng på masternivå. Studiet bygger på tre pilarer: Teori om innovasjon - Kreative teknikker og Likemannslæring. 

Innovasjonsledelse i helse- og omsorgstjenesten heter en av de åtte modulene i Helselederutdanningen, og som KOI er ansvarlig for. Modulen tar for seg ulike perspektiver på innovativ praksisutvikling, deltakerne får innsikt i muligheter og fallgruver med ny velferdsteknologi,  blant flere ting. Helselederutdanningen er en praksisrettet og fleksibel lederutdanning for helseledere. 

Ledelse av prosesser og innovasjon. Vi gjennomfører nå en pilot i Lom kommune der vi integrerer innovasjonsperspektivet i lederopplæringen. Ledelse av prosesser 1 og 2 (LAP) er et praksisnært lederutviklingsprogram for ledere og fagspesialister i kommunal sektor. Programmet er delt i del 1 og del 2, og hvor hver del har seks samlinger. I Lom gjennomfører de nå lederutviklingsprogrammet med en ny innovativ vri. Etter piloten vil programmet evalueres og bearbeides for et større marked.

Fasilitering 

Kreativt verksted for ansatte ved Kultuskolen, Lillehammer: Metoder og framgangsmåter for innovasjon og utvikling. Workshop og praktiske oppgaver. August 2020. Oppdragsgiver: Lillehammer kommune. Kontaktperson: Eivind Nåvik, rektor, Lillehammer kulturskole.

Innovasjonsverksted for ansatte i fylkeskommunen: Hva er innovasjon og hvordan kan vi jobbe innovativt i fylkeskommunen?  Februar 2020. Oppdragsgiver: Innlandet fylkeskommune. Kontaktperson: Ingrid Lauvdal, rådgiver, Regional kompetanseutvikling.

Prosessledelse av regionale planstrategisamlinger: Innspillseminarer der politikere, byråkrater, frivillige, lokale næringsliv og andre deltar. Desember 2019 - januar 2020. Oppdragsgiver: Innlandet fylkeskommune. Kontaktperson: Anne Marie Sveipe, rådgiver, Program og tjenesteutvikling.

Samarbeidspartnere

INOFF

INNOFF er et nasjonalt forskernettverk for innovasjon i offentlig sektor. Nettverket ble initiert ved HINN i 2018 etter oppfordring fra Forskningsrådet og Universitets- og høgskolerådet. Nettverket består i dag av 19 medlemsinstitusjoner fra UH-sektoren og instituttsektoren, og har som mål å synliggjøre, aktualisere og styrke innovasjon i offentlig sektor som forskningsfelt. Dette omfatter nettverksbygging mellom forskningsmiljøer på tvers av institusjoner, og styrking av samspillet mellom forskning og praksis.

Sekretariatet for nettverket ble fra høsten 2022 flyttet fra UIS til HINN, og ledes nå av Maria Taivalsaari Røhnebæk, førsteamanuensis ved institutt for organisasjon, ledelse og styring ved HINN. Koordinator for nettverket er Stefanie Gesierich, PhD stipendiat ved INTOP.

Lær mer om nettverket på INNOFFs nettsider
Du kan også følge INNOFF på LinkedIn 

Arena Unikom-nettverket

Arena Unikom er et nettverk av interesserte fra kommunal sektor, universiteter, forskningsinstitutt og andre organisasjoner som ønsker å jobbe sammen for å finne gode, forskningsbaserte løsninger for morgendagens kommunale praksis. Nettverket hadde sitt første møte i mars 2021, og omfatter nærmere 40 kommuner og 15 akademiske institusjoner. KOI er representert i nettverkets arbeidsgruppe som skal utvikle grunnlaget for nettverket videre.

Lær mer om nettverket på Arena Unikoms nettsider

Innovasjonskolen Alumni

Innovasjonsskolen er utviklet for kommunesektoren for å gi økt innsikt i, kunnskaper og ferdigheter i innovasjon og endring. 

Mer informasjon om Innovasjonsskolen ligger her