Åpnet nytt undervisningsbygg: – Vi skal være ledende innenfor dette område

Det sier rektor Peer Jacob Svenkerud etter at det nye undervisnings- og hybelbygget som skal huse Senter for ledertrening ble offisielt åpnet på Rena 31. august.

Tre personer i mørke dresser som står foran en ny bygning.

31. august ble det nye bygget åpnet. Fra venstre: Ole Gustav Narud, Peer Jacob Svenkerud og Bjørn Tallak Bakken. Foto: Høgskolen i Innlandet. 

Svenkerud var en av ca. 70 personer som var på plass under åpningen i regi av ArenaRena, som står bak utbyggingen av bygget på rundt 5.000 kvadratmeter over fem etasjer, der Høgskolen i Innlandet er en av leietagerne.

Bygget er resultat av et sivilt-militært samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet, Åmot kommune og Forsvaret ved Forsvarsbygg.

HINN vil i løpet av høsten og første halvdel av 2024 her etablere et nytt Senter for ledertrening (SLTR) som våre fagområder innen beredskap og krisehåndtering har et eierskap til. Senteret holder til på campus Rena. Mens selve bygget ble åpnet nå, vil åpningen av HINNs lokaler skje på et senere tidspunkt.

Ole Gustav Narud klippet snora sammen med ordfører Ole Erik Hørstad. Til høyre, næringssjef i Åmot kommune, Lars Sjøløkken.Foto: Høgskolen i Innlandet. 

Til stede på åpningen var også statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, Ole Gustav Narud, som Svenkerud mener skal ha mye av æren for at prosjektet nå er realisert.

– Dette er en stor dag for alle som har vært involvert, og det er en enorm innsatsvilje fra mange som ligger i bunn. Men jeg vil spesielt trekke frem Ole Gustav Narud, som har spilt en avgjørende rolle over en lengre periode, sier Svenkerud.

Stor betydning for Rena

Narud, som har vært ordfører i Åmot kommune fra 2003-2011 og igjen fra 2015-2019, mener det nye senteret har større betydning og potensiale enn folk forstår.

– Verden preges i dag i større grad enn tidligere av ulike kriser, men samtidig er det ikke slik at bachelor- og masterstudier på Rena kommer av seg selv. Vi ser at interessen for slike studier er vedvarende, og et nytt senter for ledertrening åpner for nye muligheter og utvikling her, sier Narud.

Bilde av det nye undervisningsbygget på Rena.
Slik ser det nye undervisnings- og hybelbygget ut. Foto : Høgskolen i Innlandet. 

Vil utvikle studiestedene

Svenkerud sier at HINN ikke bare skal ha gode studiesteder, men samtidig sørge for å utvikle dem i tråd med behovene til studenter, ansatte og samfunnet for øvrig. HINN skal være en aktiv leietager i det nye bygget, sier han.

– Vi skal være ledende i Norge innenfor dette område, og senteret vil gjøre oss i stand til å tiltrekke oss studenter og ledere fra hele landet. Nå er vi i mål med et viktig prosjekt, og her kommer vi til å få gode arealer for studentene våre, sier Svenkerud.

Mennesker som lytter til en tale.
Rundt 70 personer var til stede under åpningen. Foto: Høgskolen i Innlandet. 

Takket de ulike samarbeidspartnerne

Ordfører i Åmot kommune, Ole Erik Hørstad, sto for den offisielle åpningen. Han roste blant annet de ulike aktørene som har vært involvert i prosjektet, og trakk fram blant annet Narud og Høgskolen i Innlandet.

– Ole Gustav er opphavsmannen til prosjektet og skal ha en stor del av æren. Det har hele veien vært en stor entusiasme for dette prosjektet, og det endelige resultatet vil styrke Rena som studiested. Jeg har store forventninger til det nye senteret, og vil rette en stor takk til alle som har bidratt, sier Hørstad.

For HINNs del vil senteret omfatte et situasjonsrom på rundt 200 kvm, samt et tilleggsrom for øvingsledelse og teknisk støttepersonell på rundt 80 kvm. I tillegg kommer lagringsplass og et printer/serverrom.

Forsvaret, aktører i helsesektoren, politi og brann- og redningstjenester er ventet å bli de mest sentrale samarbeidspartnerne for senteret.

Et senter tilpasset mange målgrupper

– Det nye senteret skal ha en infrastruktur tilpasset både utdanning, trening, øvelser og forskning. Målet er å utvikle senteret slik at det blir et regionalt og nasjonalt knutepunkt for private og offentlige aktører, samt studenter og forskere innenfor kriseberedskap, sier beredskapsforsker Bjørn Tallak Bakken.

Han er leder for det aktuelle studie- og forskningsmiljøet innen beredskap og krisehåndtering, og ga under åpningen de fremmøtte en liten innføring i hva senteret i fremtiden vil by på.

Fleksible IKT- og møbleringsløsninger for raskt oppsett av ulike trenings- og øvingsdesign, det nyeste innen VR-teknologiløsninger, samt støtte for AI under øvelser og teknologisk utstyr for visualisering av situasjonsbilder, kommunikasjon og samhandling er noe av det SLTR vil tilby når alt utstyret etter hvert er på plass.  

Av Håkon Boye Bergum
Publisert 1. sep. 2023 09:41 - Sist endret 1. sep. 2023 12:33