Et positivt statsbudsjett

Statsbudsjettet for 2024 inneholder gode nyheter for Høgskolen i Innlandet med økt grunnfinansiering og nye studieplasser.

Inngangspartiet og en rød skulptur utenfor høgskolens studiested på Lillehammer
Foto: Høgskolen i Innlandet.

– For første gang får vi en samlet tildeling over statsbudsjettet på mer enn 1,5 milliarder kroner. Budsjettet inneholder friske midler til å dekke ekstrakostnader som følger av at vi er en institusjon med flere studiesteder i en stor region, sier rektor Peer Jacob Svenkerud.

Forslaget til statsbudsjett 2024 inneholder både nye satsinger til HINN, men har også med seg noen reduksjoner som delvis var uventet. I sum får HINN en økning på rundt kr 19 mill. utover høgskolens tidligere prognoser, og deler av dette er knyttet til nye oppgaver.

– I sum er vi godt fornøyd med satsinger som bygger opp under de strategiske målene våre og ambisjonene som ligger i utviklingsavtalen vår med Kunnskapsdepartementet fram mot akkreditering som universitet, sier Svenkerud.

Satser på desentral utdanning

Regjeringen skriver i budsjettet at den prioriterer å tilby utdanning i hele landet, nær der folk bor. Den styrker bevilgningene til utdanningsinstitusjonene for å sikre desentraliserte og fleksible utdanningstilbud med 200 millioner kroner.

Institusjoner som HINN, som allerede har mange desentraliserte studiesteder og fleksible utdanningstilbud, styrkes forholdsmessig mest.

– Vår andel av bevilgningen er 21 millioner kroner. Vi har jobbet sammen med andre institusjoner for å skape forståelse for økte kostnader ved desentraliserte modeller, og har fått gjennomslag. Det er et viktig prinsipp som nå slås fast, sier Svenkerud.

Nye studieplasser

Høgskolen i Innlandet får også 40 nye studieplasser av i alt 255 nye plasser nasjonalt. Det tilsvar om lag 15 prosent av det totale antallet nye studieplasser.

Høgskolen blir bedt om å opprette 20 plasser i fysioterapi i Elverum og 20 plasser i vernepleie i Kongsvinger. Dette er treårige studier med opptak hvert år.

Studieplassene betyr en styrking av fagmiljøene knyttet til høgskolens ferske doktorgrad innen helse og velferd (HELVEL).

– Vi er glade for regjeringens beslutning og skal jobbe hardt for å få på plass gode utdanningstilbud. Vi håper å være i gang fra høsten 2024, sier rektor.

Statsbudsjettet inneholder også en engangsbevilgning til investeringer som er nødvendige for å etablere en fysioterapiutdanning.

Høgskolens Senter for digitalisering og bærekraft (CREDS) kommer inn i statsbudsjettet med en fast bevilgning på 3 millioner kroner årlig. Dette vil styrke doktorgraden vår innen innovasjon og tjenesteyting i offentlig og privat sektor (INTOP).

Usikkert om finansieringsmodell

Tidligere i år foreslå regjeringen å innføre en ny finansieringsmodell for høyere utdanning. Alle utdanninger i Norge har vært plassert i en av seks finansieringskategorier etter hvor kostnadskrevende utdanningen er. Institusjonene har blitt tildelt midler etter hvor mange studieplasser de har i hver kategori. Regjeringen har varslet en reduksjon fra seks til tre kategorier.

Kunstfaglige utdanninger som har vært plassert i de to øverste finansieringskategoriene i det gamle systemet, ender i den midterste kategorien i det nye. For høgskolen gjelder dette blant annet studier ved Den norske filmskolen, tv-skolen og spillskolen.

– Vi er fortsatt usikre på hva denne endringen betyr i praksis. Uansett er disse utdanningen viktige for høgskolen og skal ivaretas. Vår ambisjon er at de skal være faglige spydspisser for oss, sier Peer Jacob Svenkerud.

Kontakt

Bilde av Peer Jacob Svenkerud
Rektor
E-post
peer.svenkerud@inn.no
Telefon
+47 62 43 04 06
Av Tore Høyland
Publisert 6. okt. 2023 12:10 - Sist endret 6. okt. 2023 12:10