Høgskolen har blitt Miljøfyrtårn

Høgskolen i Innlandet har blitt sertifisert som Miljøfyrtårn. Også høgskolens seks studiesteder har fått sertifisering. 

Et skilt med en logo av en fyrlykt og ordet miljøfyrtårn er fotografert ved bredden av et vann med høstløv på bakken rundt

NHO, LO, KS, Innovasjon Norge og flere står bak Stiftelsen Miljøfyrtårn som driver den nasjonale sertifiseringsordningen Miljøfyrtårn.

Foto: Miljøfyrtårn.

– Prosessen fram til denne statusen har pågått i flere måneder. Det har vært en spennende og utviklende prosess for oss, sier Jens Uwe Korten som er prosjektleder for bærekraft og grønn omstilling ved HINN. 

I første fase ble det institusjonelle nivået ved høgskolen sertifisert ved å svare på 33 kriterier innen arbeidsmiljø, klima og miljø.

Hovedhensikten var å etablere et miljøledelsessystem som del av høgskolens organisasjon. Systemet skal gi høgskolen oversikt over miljøbelastningen sin, og bidra til å redusere denne over tid.

I den andre fasen har høgskolens studiesteder på Evenstad, Rena, Elverum, Blæstad, Hamar og Lillehammer blitt sertifisert innen områdene arbeidsmiljø, innkjøp, transport, energi, avfall og ombruk. 

Etter planen skal høgskolens virksomhet i Oslo og Kongsvinger sertifiseres etter sommeren. 

Miljø- og klimakrav

– Mer enn 50 personer fra ulike avdelinger har bidratt i arbeidet fram til sertifisering. Dette inkluderer medarbeidere fra blant annet drift, renhold, laboratorier, verneombud, innkjøp, økonomi, HR og HMS, sier Jens Uwe Korten.

De 33 kriteriene som ligger til grunn for sertifiseringen som Miljøfyrtårn stiller en rekke krav til høgskolen. 

HINN må ha oversikt over aktiviteter, varer og tjenester som kan påvirke klima, miljø og arbeidsmiljø. Dette innebærer blant annet at høgskolen må ha et klimaregnskap. 

Det kreves en innkjøpsrutine som stiller miljø- og klimakrav til leverandører. 

HINN skal tilrettelegge for miljøvennlig og fossilfri transport, og positiv tilrettelegging for natur på eget område. 

Krav til arbeidsmiljøet

Blant forpliktelsene er også å sikre det fysiske arbeidsmiljøet og sikkerheten på arbeidsplassen. Og det må dokumenteres at det psykososiale og organisatoriske arbeidsmiljøet jevnlig blir kartlagt. 

Høgskolen må ha oversikt over rettigheter og plikter for arbeidsgiver og arbeidstaker, rutine for varsling av kritikkverdige forhold og retningslinjer for å fremme likestilling, mangfold og inkludering.

– Når vi nå er sertifiserte betyr det først og fremst at vi er bevisst det ansvaret vi har for å utvikle virksomhet systematisk og målrettet i en mer klima- og miljøvennlig retning. Det inkluderer også et godt arbeidsmiljø. Det blir gjort mye godt arbeid allerede, så vi begynner ikke på null, men har som mål å forbedre miljøprestasjonene våre kontinuerlig, sier Korten.

Som Miljøfyrtårn må Høgskolen informere om egen bærekraft ved rapportering, og offentliggjøre informasjon om arbeidet innen klima, miljø og arbeidsmiljø. 

Kobling til FNs bærekraftsmål

Det er tett sammenheng mellom de 33 kriteriene som ligger til grunn for sertifisering og FNs bærekraftsmål. 

Hele 16 kriterier kan knyttes til bærekraftsmål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon. 

Ti av kriteriene er relevante for bærekraftsmål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst. 

Øvrige kriterier bidrar blant annet til bærekraftsmål 10: Mindre ulikhet, 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn, 13: Stoppe klimaendringene, 15: Livet på land og 17: Samarbeid for å nå målene. 

En illustrasjon med bokser i ulike farger merket med nummer og tekst for alle FNs bærekraftsmål
Illustrasjonen viser alle FNs bærekraftsmål. 

Les om FNs bærekraftsmål hos FN-Sambandet

Nasjonal ordning

Miljøfyrtårn er den første nasjonale sertifiseringsordningen i Europa som er blitt anerkjent av EU-kommisjonen. 

Anerkjennelsen er bevis på at ordningen har standard og kvalitet på linje med internasjonale merkeordninger (EMAS og ISO 14001), Ordningen tilfredsstiller krav om miljøsertifisering som stilles i forbindelse med oppdrags- og forskningssøknader.

Se nettsidene til Stiftelsen Miljøfyrtårn

Kontakt

Bilde av Jens Uwe Korten
Førstelektor
E-post
jens.uwe.korten@inn.no
Telefon
+47 61 28 80 74
Publisert 5. juli 2023 09:58 - Sist endret 5. juli 2023 09:58